Lovačka organizacija Podgorice radi nezakonito od 2012.

Sud presudio i da su dužni da isplate 33.750 eura lovcima koji su je tužili, pod prijetnjom izvršenja
4218 pregleda 2 komentar(a)
Lovačka organizacija izgubljena u pravnoj šumi (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Lovačka organizacija izgubljena u pravnoj šumi (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Osnovni sud u Podgorici presudio je da Skupština Lovačke organizacije Podgorice iz septembra 2012. godine nije zakonita i poništio sve njene odluke o izboru predsjednika, potpredsjednika, nadzornog odbora i disciplinske komisije, kao i odluku o usaglašavanju statuta te lovačke organizacije iz septembra 2016.

Tom presudom, Lovačka organizacija dužna je da tuženima, a to je 70 lovaca iz Podgorice, isplati obeštećenje za vođenje trogodišnjeg sudskog postupka u ukupnom iznosu od 33.750 eura i to u roku od 15 dana od pravosnažnosti rješenja i pod prijetnjom prinudnog izvršenja. Ta grupa lovaca već godinama protestuje protiv rukovodstva LO Podgorica.

Njihov advokat Savo Šofranac navodi da je prvostepena presuda donijeta nakon maratonskog sudskog postupka, koji je trajao skoro tri godine, i u kojem je Lovačka organizacija, kako je kazao, zloupotrebom procesnih ovlašćenja na svaki način pokušavala da opstruira rad suda, kao i da nanese štetu tužiocima.

Grupa lovaca već godinama protestuje protiv rukovodstva LO Podgorica

“Ovakva odluka suda je potpuno očekivana, s obzirom da tuženi u toku postupka nije pružio niti jedan validan dokaz o legalnosti rada Skupštine i drugih organa lovačkog udruženja koji svoj legitimitet crpe iz legitimiteta skupštine. Naprotiv, sud je utvrdio kao nespornu činjenicu da su prilikom donošenja odluka na sjednicama skupštine udruženja u periodu od 2012. godine do danas, u svojstvu delegata učestvovala lica koja nisu imala pravo odlučivanja. Stoga, sve odluke udruženja donesene u ovom periodu su bile pravno nevaljane i kao takve ih sud poništava. Ovo zbog toga, jer je onemogućavanjem tužilaca da na legalan način i u skladu sa statutom biraju delagate za skupštinu nevladinog udruženja, povrijeđeno njihovo pravo na slobodu udruživanja, zajamčeno našim Ustavom, kao i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda”, kazao je Šofranac.

On navodi da je sudu upućen predlog za donošenje dopunske presude, jer je, kako je kazao, sud usljed očigledne omaške u izradi presude propustio da odluči o svim zahtjevima iz tužbe. On očekuje da će odluka po tom zahtjevu biti donijeta u najkraćem roku.

Predstavnici Lovačke organizacije su na suđenju tvrdili da je tužba ove grupe lovaca neosnovana i da je treba odbiti u cijelosti. Sud u obrazloženju presude konstatuje da mu Lovačka organizacija i pored više zahtjeva nije dostavila dokumentaciju o izboru delegata za spornu sjednici, ali i za sjednice koje su uslijedila nakon nje.

Sud je procesnim rješenjem od 15. maja 2019. godine naložio Lovačkoj organizaciji da dostavi dokaze da su delegati koji su bili prisutni i donosili odluke na sjednicama Skupštine bili birani od podružnica - lovačkih sekcija, ali je punomoćnik LO Podgorica naveo da tuženi takvu dokumentaciju ne posjeduje.

Sud nije prihvatio zahtjev lovaca da presudom obaveže LO Podgorica da održi legitimnu Skupštinu u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude navodeći da se redovna Skupština po Statutu treba održati u septembru, a da tužioci nijesu na valjan način pokrenuli procedure za sazivanje vanredne Skupštine.

Delegate za Skupštinu biralo rukovodstvo, a ne lovci

Sud konstatuje da je 2012. godine prekršen Statut Lovačke organizacije, jer delegate nijesu birale skupštine lovačkih sekcija kao što je predviđeno ovim dokumentom, već rukovodstvo same lovačke organizacije.

Takođe sud pronalazi da su mimo pravilnaka dodata gradska sekcija, kao i sekcije Zeta i Malesija. Rukovodstvo izabrano 2012. na sada nezakonitoj skupštini, nastavilo je sa donošenjem nezakonitih odluka i narednih godina, pa je i 2016. održana Skupština za koju se u obrazloženju navodi da su na njoj učestvovali nelegitimni delegati.

“Skupština je najviši organ odlučivanja u organizaciji, s obzirom da se radi o članskoj organizaciji. Stoga se pravo glasa ne može ograničiti pojedinim članovima, bilo po osnovu zakona ili statuta udruženja, niti se oni mogu iskuljučiti iz učešća o radu skupštine i donošenja odluka. Pravo učešća i glasanja na skupštini je neotuđivo i osnovno pravo svakog člana udruženja”, navedeno je u presudi Osnovnog suda konstatujući da ni odluke donijete na takvoj skupštini ne mogu proizvoditi pravno dejstvo i iste treba poništiti.

Bonus video: