Lovćen banka proslavila petogodišnjicu poslovanja

Na svečanom koktelu su uručene dvije donacije, Nevladinoj organizaciji Aktivna zona sa Cetinja i Gimnaziji "Slobodan Škerović" iz Podgorce
13713 pregleda 0 komentar(a)
Sa proslave jubileja, Foto: Filip Roganović
Sa proslave jubileja, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.08.2019. 09:45h

Lovćen banka AD Podgorica upriličila je na Trgu Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici svečani koktel povodom jubileja, pet godina poslovanja na crnogorskom bankarskom tržištu.

Okupljenima su se obratili: dr Andreas Zeisler, član Odbora direktora, Ernst Welteke, član Odbora direktora, dr Vinko Nikić, glavni izvršni direktor, Gojko Vučinić, Managing partner - Glenfield Training & Consulting d.o.o. i Aleksandra Popović, predsjednica Odbora direktora Lovćen banke.

Dr Andreas Zeisler kazao je da su ponosni što su kapital uvećali četiri puta i što su bitan igrač na finansijskom tržištu.

"Ima još puno toga što želimo da uradimo. Tek nam predstoji rast, novi izazovi i novi proizvodi koje želimo da vam predstavimo", rekao je Zeisler.

Član Odbora direktora Ernst Welteke poručio je da su vođenje njemačke Marke, a zatim Eura i osnivanje Lovćen banke uspješne priče u Crnoj Gori.

"Septembra hiljadu devesto devedeset devete sam postao predsjednik Centralne banke Njemačke i nedugo nakon toga sam dobio telefonski poziv koji me je informisao da Crna Gora želi da uvede njemačku Marku kao platežno sredstvo. Uvođenje njemačke Marke, a zatim Eura i osnivanje Lovćen banke su uspješne priče u Crnoj Gori. Zadovoljstvo mi je što sam u oba događaja imao učešće i želim Crnogorcima i zaposlenima banke, kao i klijentima uspjeha i narednih dvadeset godina", kazao je Welteke.

Gojko Vučinić, Managing partner - Glenfield Training & Consulting d.o.o rekao je da je ponosan na čitav tim koji je za vrlo kratko vrijeme dostigao nivo za koji su potrebne decenije.

"Pre pet godina, kada smo krenuli sa saradnjom u okviru podrške tranziciji MFI Kontakt u Lovćen banku, najjači utisak ostavio je jedinstveni tim koji je funkcionisao kao porodica. Znali smo da je pred njima dug put ispunjen izazovima i bilo nam je drago da zajedno radimo na izgradnji sistema zasnovanog na najboljim praksama, ali prilagođenog specifičnostima lokalnog tržišta i viziji menadžmenta", rekao je Gojko Vučinić, Managing partner - Glenfield Training & Consulting d.o.o.

Vučinić je dodao da je danas, nakon pet godina, sistem već institucija, a porodica broji već stotinu zaposlenih, hiljade klijenata i milione eura kredita.

"Ipak, vrijednosti na kojima počiva ostale su netaknute i predstavljaju čvrst temelj na kome se gradi dalji razvoj. Zbog toga sam iskreno ponosan na čitav tim koji je za vrlo kratko vrijeme dostigao nivo za koji su tipično potrebne decenije i često pominjem na predavanjima Lovćen banku kao jedinstveni uspešan primjer sa isto tako jednistvenim posvećenim timom", dodao je Vučinić.

Glavni izvršni direktor, dr Vinko Nikić rekao je da je Lovćen banka zauzela veoma značajno mjesto u bankarskom sektoru.

"Lovćen banka proslavlja svoj jubilej prvih pet godina uspješnog poslovanja na bankarskom tržištu Crne Gore. Veoma smo ponosni na činjenicu da je u ovom relativno kratkom periodu, Lovćen banka zauzela veoma značajno mjesto u bankarskom sektoru, podržala veliki broj projekata iz svih oblasti i na taj način prepoznavši kvalitetne biznis ideje, dala šansu da iste zažive u stvarnosti. Nakon pet godina poslovanja, sumirajući rezultate rada, gdje je našom podrškom veliki broj projekata iz različitih oblasti poslovanja realizovan i stavljen u funkciju na cijeloj teritoriji Crne Gore, dolazimo do zaključka da je Lovćen banka ispunila očekivanja svojih klijenata, privrede i samostalnih preduzetnika i na taj način značajno pomogla i opšti ekonomski rast u Crnoj Gori jer podrškom ovih projekata Lovćen banka je kreator mnogih novih radnih mjesta i na taj način jedan od kreatora bržeg rasta i razvoja nacionalne ekonomije", rekao je Nikić.

Nikić je kazao da je takođe, velikom podrškom građanstvu, Lovćen banka preko projekata 1000+, obezbijedila veliki broj stambenih kredita i na taj način omogućila velikom broju naših građana da riješe stambeno pitanje, kao jedno od najvažnijih životnih pitanja.

"Lovćen banka se u ovom petogodišnjem periodu pozicionirala putem mreže svojih filijala na cijelom crnogorskom primorju i srednjoj regiji, a otvaranjem naše filijale u Rožajama, započela je put širenja poslovne mreže na sjever Crne Gore i na taj način se stavila u funkciju svim potencijalnim klijentima, kompanijama i fizičkim licima i svojom prisutnošću dala do znanja da predstvalja ozbiljnog i pouzdanog partnera za sve vrste saradnje. Na peti rođendan svoga postojanja, sa aktivom od cca. 185 miliona, depozitima od cca 141 miliona i ukupnim neto portfoliom od cca. 150 miliona, Lovćen banka je postigla rezultate s kojima se ponosimo i tako postala značajan faktor na ukupnom Bankarskom tržištu Crne Gore, kao Institucija kojoj se vjeruje i koja je prepoznata kao banka podrške svim dobrim i perspektivnim biznis idejama, bilo da su nosioci Pravna lica ili samostalni preduzetnici. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim akcionarima na punoj podršci od početka poslovanja, a posebnu zahvalnost dugujemo njemačkom Investiciono razvojnom fondu DEG, kao našem strateškom partneru od prvog dana, bez čije podrške Lovćen banka danas ne bi bila tu gdje jeste. Na samom kraju veliko hvala cijelom Timu Lovćen banke koji nas je svojim profesionalnim zalaganjem i punim doprinosom, učinio prepoznatljivim brendom na našem bankarskom tržištu", dodao je Nikić.

Lovćen banka je prepoznata i finansijskim krugovima Evrope i regiona kazala je predsjednica Odbora direktora Lovćen banke Aleksandra Popović.

"Sa ovog mjesta smo krenuli, imali smo jasnu viziju i podršku osnivača i moćnog međunarodnog strateškog partnera. Priča o Lovćen banci je priča o njenim klijentima, njihovim i našim porodicama, poslovnim idejama i planovima, o izazovima jednog doba. O poslovnoj i ljudskoj hrabrosti, o timu koji je želio i ostvario više. Bili smo tim od početka, prošli smo pet zajedničkih godina sa Vama, poštujući pravila struke i zakona i dali svoj doprinos daljem razvoju Crne Gore – pet godina stalnog rada, stabilnosti, sigurnosti i povjerenja. Rezultate ove crnogorske banke su ispratile i podržale i moćne evropske i svjetske institucije. Banku smo gradili povezavši lokalna znanja sa najboljim međunarodnim know-how. Danas je Lovćen banka, iako mlada, prepoznata i finansijskim krugovima Evrope i regiona. Dalji razvoj i rast biće izazov za ovaj tim, za akcionare, za zaposlene i menadžment, za naše klijente. Sigurna sam da će za nekoliko godina, Lovćen biti jedna od vodećih crnogorskih banaka novoga vremena – prepoznata kao moderna banka, inovativnih proizvoda, rješenja i servisa, jer dužni smo ispratiti narastajuće potrebe naših klijenata. A ipak, biće ovo uvijek banka ovog naroda i ovog vremena", poručila je Popović.

Na svečanom koktelu su uručene i dvije donacije.

Nevladinoj organizaciji Aktivna zona sa Cetinja, koja je pokrenula ,,Inicijativu za zeleni Lovćen“, doniran je novac za nabavku 1.000 sadnica javora i bukve, namijenjenih pošumljavanju požarima oštećenih djelova Nacionalnog parka "Lovćen". Akcija će, kako je saopšteno, biti podržana i kroz prisustvo i pomoć tokom sadnje, čime će se dati i dodatni doprinos ovoj važnoj inicijativi.

Gimnaziji „Slobodan Škerović“ iz Podgorice donirano je 1.500 eura za potrebe opremanja čitaonice u okviru školske biblioteke.

Lovćen banka AD Podgorica počela je sa radom 25. avgusta 2014. godine. Banku su osnovali domaći poslovni ljudi i naučni radnici, zajedno sa njemačkim državnim investiciono-razvojnim fondom DEG-om (KfW grupa), jednom od najvećih evropskih razvojnih institucija.

Za proteklih pet godina banka je uspjela izgradi stabilan sistem koji je neophodna osnova za intenzivan rast i ispunjavanje poslovnih rezultata i ambicioznog strateškog plana.

Danas, poslovnu mrežu Lovćen banke čini 11 filijala (dvije filijale u Podgorici, po jedna u Cetinju, Nikšiću, Herceg Novom, Kotoru, Tivtu, Budvi, Baru, Ulcinju i Rožajama) sa sjedištem u Podgorici.

Na kraju jula 2019. godine, ukupna aktiva Lovćen banke iznosila je 184 miliona eura, kreditni portfolio 148 miliona eura, a depoziti su iznosili 140 miliona eura. Banka je za prvih sedam mjeseci tekuće godine ostvarila neto profit od 1,2 miliona eura.

Galerija