Lovćen Invest tuži Glavni grad: Traže 12 miliona zbog Mugoše

Spor je nastao jer je Lovćen invest, koji se bavi izradnjom stambenih i nestambenih zgrada, poravnanjem, umjesto slobodnog zemljišta, dobio lokaciju uzurpiranu divljom gradnjom na dijelu Malog brda u Podgorici
463 pregleda 15 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.03.2018. 20:48h

Građevinska kompanija Lovćen invest tužila je Privrednom sudu Glavni grad i Agenciju za izgradnju Podgorice zbog poravnanja od prije 6-7 godina i tužbom traže nadoknadu štete od 12 miliona eura, saznaju „Vijesti“.

Lovćen invest traži da se pred sudom, u ovoj parnici, sasluša bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, sa čijom administracijom su i potpisali poravnanje. Većinski vlasnici Lovćen investa su Milena Ugrin i Velimir Radmilović, a oko 5 odsto ima i Aco Đukanović.

Spor je nastao jer je Lovćen invest, koji se bavi izradnjom stambenih i nestambenih zgrada, poravnanjem, umjesto slobodnog zemljišta, dobio lokaciju uzurpiranu divljom gradnjom na dijelu Malog brda u Podgorici.

Od tada su uslijedile desetine sastanaka sa administracijom Glavnog grada, ali nije nađeno rješenje. Predstavnici Lovćen investa, kako saznaju „Vijesti“, razgovarili su tim povodom i sa administracijom sadašnjeg gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, ali problem nije riješen zbog čega su na kraju podnijeli tužbu.

Od kada je radom bivšeg gradonačelnika počelo da se bavi Državno tužilaštvo zbog afere “Carine”, u Privrednom sudu se gomilaju predmeti sve veće vrijednosti, a koji se tiču upravo (ne)rada bivše Mugošine administracije.

„Vijesti“ su sredinom februara objavile da je kompanija Rokšped tužila Privrednom sudu Glavni grad jer su, kako se navodi u tužbi, pretpjeli ogromnu štetu zbog neusvajanja Detaljnog urbanističkog plana “Tuzi 3”, zbog čega proteklih 18 godina nisu moglidobiti građevinsku dozvolu za svoj poslovni centar u Tuzima.

Procijenjena vrijednost spora je pola miliona eura, a ta firma traži od suda da vještaci precizno utvrde visinu pretrpljene štete.

Osnov za zaključenje ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza, na osnovu koje je Rokšped akontativno uplatio naknadu za komunalije, bio je zaključak predsjednika Opštine iz oktobra 2000. i dopuna tog zaključka iz marta naredne godine. U tom periodu gradonačelnik Podgorice bio je Miomir Mugoša.

Zaključak je imao cilj da omogući bespravnim graditeljima da uđu u postupak legalizacije pod uslovom da akontativno plate naknadu, ali i kao dokaz za izdavanje privremenog odobrenja za rad od opštinskog Sekretarijata za privredu. U ovoj tužbi se navodi da je taj zaključak bio prevara za Rokšped jer DUP “Tuzi 3” još nije usvojen.

Bonus video: