Luka Bar sada u obavezi da do 2037. investira 61 milion eura

Potpisivanjem Aneksa koji je prethodno prihvatila Vlada, Luci je potvrđeno isključivo pravo korišćenja lučkog područja i infrastrukture
953 pregleda 0 komentar(a)
Potpisivanje ugovora o aneksu, Foto: AD Luka Bar
Potpisivanje ugovora o aneksu, Foto: AD Luka Bar

Direktori Lučke uprave Crne Gore i AD Luka Bar, mr Vladimir Stjepčević i Vladan Vučelić, potpisali su danas Aneks IV Ugovora o korišćenju morskog dobra br. 237 od 15. januara 2008. AD Luka Bar je time preuzela obavezu da investira 61,13 miliona eura do 31. decembra 2037, do kada joj je produženo pravo korišćenja lučkog područja i obavljanja lučke djelatnosti. AD Luka Bar će za korišćenje ustupljenog lučkog područja i infrastrukture, plaćati, kao i do sada, odgovarajuću naknadu na godišnjem nivou.

"Investicionim programom predviđeno je značajno ulaganje u lučku infrastrukturu, suprastrukturu i mehanizaciju, unapređenje sistema zaštite životne sredine i bezbjednosti, ulaganje u informaciono-komunikacione tehnologije i kroz međunarodne projekte. Predviđena je valorizacija Slobodne zone zaključivanjem dugoročnih poslovnih aranžmana, definisana prava obavljanja djelatnosti trećih lica-korisnika prostora, te rješavanje određenih otvorenih pitanja na lučkom području, što će sve zajedno omogućiti pravo korišćenja lučkog prostora i obavljanja svih djelatnosti za koje je Luka Bar AD registrovana, a u cilju podizanja nivoa poslovnih rezultata, disperzije djelatnosti i ukupnog napretka cjelovitog sistema Luka Bar AD", saopštili su “Vijestima” iz Luke Bar.

Prema istim navodima, AD Luka Bar je u prethodnom periodu obavljala na ustupljenom području lučku djelatnost, ali, imajući u vidu da u ovoj godini ističe vremenski period na koji je inicijalno dodijeljeno pravo korišćenja morskog dobra, “pristupilo se odgovarajućem regulisanju daljeg formalno-pravnog osnova za korišćenje lučkog područja i obavljanje lučke djelatnosti”.

Potpisivanjem Aneksa koji je prethodno prihvatila Vlada, Luci je potvrđeno isključivo pravo korišćenja lučkog područja i infrastrukture, saglasno Ugovoru o korišćenju morskog dobra, uz obavezu da obezbijedi optimalno iskorišćenje potencijala i razvoj “ u skladu sa zakonom i strateškim opredjeljenjima države, prostorno-planskom dokumentacijom za lučko područje i lučkim razvojnim planovima”.

Bonus video: