Luka Bar traži klijente u Srbiji

Direktor Sektora za za ekonomske odnose sa inostranstvom Privrednbe komore Srbije Nenad Đurđević ukazao je na veliki značaj Luke Bar za region u cjelini, dodajući da se zato Luka Bar i našla u dokumentima i strategiji u okviru Berlinskog procesa i “Connectivity” agende
67 pregleda 1 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Luka Bar
Luka Bar, Foto: Luka Bar
Ažurirano: 11.12.2017. 15:39h

Kapaciteti, razvojni i planovi za valorizaciju svih raspoloživih resursa AD Luka Bar predstavljeni su na velikoj promociji u Beogradu u Privrednoj komori Srbije. Čelnicima više od 70 najvećih srpskih kompanija predočeno je da je Luka Bar nakon opsežnih priprema u prethodna tri mjeseca “u potpunosti spremna” da stavi u funkciju sve svoje kapacitete, te da im se nude povoljni uslovi pretovara i skladištenja roba i proizvoda, mogućnost investiranja, gradnje, korišćenja svih benefita na kompletnom lučkom i području Slobodne zone. Ovom prilikom, akcentovana je veoma uspješna dugogodišnja saradnja Luke Bar sa brojnim preduzećima iz Srbije, od kragujevačkog FAS, do Željezare Smederevo i MSK Kikinda.

"Veoma je interesantan i isplativ ulazak srpskih kompanija u strateško partnerstvo sa kapitalom, gdje bi mogle da grade svoje objekte i skladišta. Na raspolaganju su terminali za pretovar ruda, boksita, žitarica, lomljenog kamena, tečnih tereta. U ozbiljnim smo pregovorima sa značajnim kompanijama, ne samo iz Srbije, za stavljanje u punu funkciju kapaciteta Silosa za žitarice, renoviranog objekta Hladnjače koji sada ispunjava najviše međunarodne standarde, ali i za izgradnju novog silosa, novih skladišta i novih tankova za tečne terete", kazao je na prezentaciji izvršni direktor AD Luka Bar mr Zarija Franović.

Za finansijske i naturalne pokazatelje poslovanja luke, on je naveo da su trenutno vrlo pozitivni i zadovoljovajući “i mogu biti još bolji, što je i cilj lučkog menadžmenta za narednu poslovnu godinu”. Franović je ukazao na značaj pozicioniranja Luke Bar na mapi novog “ Puta svile” koji je pokrenula NR Kina i pozvao privrednike iz Srbije da orjentišu svoje poslovne aktivnosti, planove i dugoročna ulaganja ka Luci Bar, “jer je ona oduvijek bila sigurna luka za vaš kapital”.

Direktor Sektora za za ekonomske odnose sa inostranstvom Privrednbe komore Srbije Nenad Đurđević ukazao je na veliki značaj Luke Bar za region u cjelini, dodajući da se zato Luka Bar i našla u dokumentima i strategiji u okviru Berlinskog procesa i “Connectivity” agende. Na prezentaciji na kojoj je bio i ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović, srpske privrednike je pored ostalog interesovala saradnja sa Montecargom, Srbijacargom, željeznička i putna infrastruktura, mogućnost pretovara novih vrsta rasutih i tečnih tereta, te komparativne prednosti u odnosu na druge luke. U lučkoj delegaciji bili su i prof. dr Deda Đelović, mr Ljubo Đukanović, Dragutin Niković, Andro Drecun i Milica Šestović.

Bonus video: