Lukoil: Želimo svoj naftni terminal - Vijesti.me
PROBLEM SKLADIŠTENJE GORIVA U CRNOJ GORI

Lukoil: Želimo svoj naftni terminal

Iz Lukoila su kazali da su za 2015. i devet mjeseci ove godine za poreze i doprinose uplatili Crnoj Gori dva miliona eura

Andrej Kuku
Andrej Kuku (Foto: Savo Prelević)

Lukoil Montenegro, ćerka ruske kompanije  Lukoil, za deset godina poslovanja na tržištu Crne Gore je investirao 56 miliona eura. Izvršni direktor Lukoila Montenegro Andrej Kuku rekao je da se od početka poslovanja kompanija nalazi na bijeloj listi poreskih obveznika u Crnoj Gori. 

„Za 2015. i devet mjeseci 2016. godine na ime poreza i doprinosa uplaćeno je ukupno dva miliona eura“, rekao je Kuku na konferenciji za novinare povodom desetogodišnjice poslovanja Lukoila u Crnoj Gori.
 
Lukoil Montenegro sa 11 maloprodajnih objekata zauzima drugo mjesto po broju benzinskih stanica na crnogorskom tržištu. 

Prema riječima Kukua, nemaju ambicije da budu monopolisti već im je cilj 15 odsto udjela na tržištu.

Problem je, kako kaže, što Lukoil nema svoj terminal za skladištenje goriva, jer monopol nad jedinim terminalom ima Jugopetrol.

Zbog toga Lukoil kupuje gorivo od Jugopetrola i obogaćuje ga aditivima, a imaju mogućnost dovoza iz Albanije, kao i sa terminala Ploče u Hrvatskoj.

„Lukoilovo gorivo u Crnoj Gori je potpuno istog kvaliteta kao i ono što prodajemo u Njemačkoj, Belgiji, Holandiji“, tvrdi Kuka.

On je kazao da rade na modernizaciji postojećih benzinskih stanica i paralelno  analiziraju lokacije za izgradnju novih. 

„Jedan od prioritetnih ciljeva je izgradnja novih benzinskih stanica u Podgorici, Nikšiću i Baru“, naveo je Kuku.

Govoreći o cijenama nafte na svjetskom tržištu, Kuku je kazao da su prognoze da će se one držati na nivou do 60 dolara za barel do 2020. godine.

Na pitanje da li je Lukoil zainteresovan za istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori, Kuku je odgovorio da će učestvovati na tenderima ako to za njih bude isplativo.

U kompaniji Lukoil Montenegro radi oko 140 zaposlenih, a prema riječima Kukua, prosječne plate radnicima na pumpama su oko 500 eura.

Podsjetio je da su od jula 2013. godine u ponudi brendirana goriva Ecto Diesel, Ecto Plus i Ecto Sport. Ecto goriva su, kako je naveo, goriva nove generacije čije su glavne karakteristike energetska efikasnost, snaga i zaštita životne sredine.  

Ruski Lukoil jedna je od najvećih naftnih i gasnih kompanija u svijetu, čiji udio u svjetskoj proizvodnji nafte iznosi preko dva odsto i oko jedan odsto dokazanih zaliha nafte i gasa. Tekuća proizvodnja obezbijeđena je zalihama za 19 godina.  Samo 2015. godine otkriveno je 18 nalazišta i 54 ležišta. Kompanija je dobila 25 novih licenci za pravo korišćenja rudnog blaga. U 2015. godine bila je savladana granica od dvije milijarde tona uslovnog goriva na teritoriji Ruske Federacije.