Lukšić i Mank položili kamen temeljac za luksuzni hotel

Za Lukšića nova ulaganja čine prekretnicu u razvoju marine, a nakon okončanja poslova vrijednih 100 miliona EUR dobiće se 200 do 300 novih radnih mjesta
0 komentar(a)
luksic igor, piter mank, Foto: Gov.me
luksic igor, piter mank, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.01.2012. 19:07h

Premijer Igor Lukšić i kanadski biznismen Piter Mank /Peter Munk/ postavili su danas kamen temeljac za izgradnju hotela sa pet zvezdica, jahting kluba i spa centra u tivatskoj marini Porto Montenegro.

Planirano je i proširenje kapaciteta marine sa 185 na 380 vezova, a sa Jadranskim brodogradilištem Bijela će se graditi centar za remont i održavanje jahti.

Vrijednost svih investicija planirana je na 100 miliona EUR, duplo više nego što je do sada uloženo u tivatsku marinu.

Lukšić je ocijenio da sve što se radi u Tivtu i skora izgradnja golf terena učiniće da taj grad bude najprspektivnije mjesto, ne samo u Crnoj Gori, nego u ovom dijelu Evrope.

Za Lukšića nova ulaganja čine prekretnicu u razvoju marine, a nakon okončanja poslova vrijednih 100 miliona EUR dobiće se 200 do 300 novih radnih mjesta.

Prema njegovim riječima, veoma su važni i indirektni efekti - uposlenost građevinara, mogućnost zaposlenja na jahtama, povećanje potrebe za poljoprivrednim proizvodima.

Luksuzni hotel sa pet zvjezdica, koji će graditi azijska grupacija Regent Hotels and Resorts, imaće 100 soba, rezidencije, bazen u dvorištu, spa i fitnes centar, restorane, prostor za bankete.

Gradonačelnik Tivta Miodrag Kankaraš kazao je da sa novim investicijama Tivat dobija ono što mu je nedostajalo- hotel visoke kategorije

Mank je pohvalio Vladu Crne Gore, gradonačelnika i građane Tivta, koji su, kako je naglasio, uvijek spremni da pomognu da se strani gosti privuku u njihov grad.

„Lični napori gradonačelnika, lokalna zajednica i sama Vlada razlog su što smo ovdje, a ne u Albaniji, Grčkoj ili Hrvatskoj“, kazao je Mank.

Ističući da u vremenu svjetske ekonomske krize duplira investicije u Portu i da ova druga faza radova neće biti i posljednja, kanadski biznismen je istakao da trenutno u svijetu nema ovako vrijednog ulaganja.

„Nove investicije su novi vjetar za projekat Porto Montenegro i čvršća osnova za vjeru u budućnost“, ocijenio je kanadski ambasador Roman Vaščuk. „Imate timove radnika i menadžere koji su pripremili toplu jadransku dobrodošlicu za goste iz čitavog svijeta, ali imate prvoklasnog kanadskog partnera, vizionara sa resursima i snagom da ostvari svoje ideje“.

Vizija Manka je, kako je dodao, postala magnet za druge kanadske investitore koji žele da ulažu u ovaj projekat na dobrobit Tivta, Boke, Crne Gore i Kanade.

Predsjedavajući grupacije Regent Hotels and Resorts, Ralf Ohletz, predstavio je kompaniju koja će graditi hotel i za koju je naglasio da su njeni hoteli u prošloj godini izabrani za najbolje luskuzne hotele u svijetu.

Gradonačelnik Tivta Miodrag Kankaraš kazao je da sa novim investicijama Tivat dobija ono što mu je nedostajalo- hotel visoke kategorije.

On je podsjetio da je lokalni parlament na decembarskoj sjednici usvojio odluku kojom se investotori stimulišu da grade luksuzne hotele u gradu i kojom je cijena kounalija za takve ulagače smanjena 80 odsto.

Bonus video: