Luštica Development: Gradićemo u roku iako država kasni

Švajcarsko-egipatski investitor ima rok da prvu fazu završi do oktobra 2017, ako bude kasnila eksproprijacija, produžiće rokove
2 komentar(a)
Luštica bay, Foto: Luštica Development
Luštica bay, Foto: Luštica Development
Ažurirano: 17.11.2015. 20:00h

Iz menadžmenta kompanije Luštica Development, koja na skoro sedam miliona kvadrata netaknute prirode na tivatskom dijelu istoimenog poluostrva gradi čitav novi turistički grad nazvan Luštica bay, potvrdili su „Vijestima“ da će nastojati da prvu fazu tog projekta završe u ranije najavljenom roku - do kraja 2017. godine iako kasni eksproprijacija zemljišta. Ekspropijacija zemljišta bila je obaveza države, odnosno Vlade.

„Ugovorom o zakupu i izgradnji Luštice Bay je definisan minimalni iznos investicije od 150 miliona eura u roku od 4 godine od dana efektivnosti ugovora (oktobar 2017. godine), kao i minimalna obaveza izgradnje koja će se odvijati po fazama. Dakle, rok za završetak prve faze nominalno je kraj 2017. godine. Međutim, važan segment Protokola o datumu stupanja na snagu Ugovora, čini uslov dalje eksproprijacije zemljišta koja još nije završena. Time se stiče pravo na produženje roka za ispunjenje minimalne obaveze izgradnje”, kazali su “Vijestima” iz menaždmenta Luštice Development.

Najviše problema sa ekspropijacijom odnosilo se na privatno zemljište mještana Krtola u kompleksu bivšeg kamenoloma Velja spila na Oblatnoj, a gdje je master planom Luštica Bay predviđena izgradnja luskuznog tzv. Thalasso centra.

Vlada je ljetos donijela odluku o ekspropijaciji ukupno 15.259 kvadrata zemljišta u zahvatu nekadašnjeg kamenoloma od ukupno sedam mještana Krtola i obavezala Upravu za nekretnine i Ministarstvo finansija da sprovedu taj postupak.

Ova faza od 150 miliona predviđa jedan hotel, marinu, golf teren i centar budućeg naselja

Ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta na Luštici Vlada i Opština Tivat potpisali su još 2009. godine sa egipatsko-švajcarskim konzorcijumom Orascom, ali je prethodno trebalo da obje strane ispune nekoliko preduslova, da bi on stupio na snagu.

„Ugovor o zakupu zemljišta na poluostrvu Luštica - Opština Tivat stupio je na snagu 11. decembra 2013. godine. Od tog datuma počinju da važe rokovi za izvještavanje o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima na ovom projektu. Protokol o datumu stupanja na snagu Ugovora o zakupu i izgradnji koji se odnosi na Luštica Development je potpisan 11. oktobra 2013. godine. Od momenta potpisivanja Protokola, počeli su da važe rokovi za realizaciju ugovorenih obaveza”, odgovorili su iz Luštice Development na pitanje “Vijesti” od kada se računaju rokovi u kojima su oni dužni da završe prvu fazu. Ova faza projekta obuhvata gradnju najmanje jednog hotela ranga četiri zvjezdice, jedne marine, golf-igrališta i dijela centra budućeg turističkog grada na obali zaliva Trašte.

Tek ovog ljeta u Luštica bay je zaživjelo prvih deset rezidencijalnih zgrada sa 72 stana, kao okosnica budućeg tzv. Marina Village. Do kraja godine, treba da počne i gradnja prvog od ukupno osam hotela koje predviđa 1,1 milijardu eura vrijedan projekat Orascoma kao i novih 50-ak apartmana za prodaju na tržištu. Marina je u poodmakloj gradnji, dok se na gradilištu golf-terena izvode samo pripremni radovi.

Počinju gradnju novih zgrada sa stanovima, u 2016. i golf-terena

Iz Luštice Development su saopštili da su oni, bez obzira na formalno još nezavršenu ekspropijaciju na koju se obavezala Vlada, “posvećeni poštovanju planirane dinamike projekta” i da uskoro počinju gradnju novih stambenih objekata.

“Paralelno sa tim, razvijamo i prodaju, marketinške aktivnosti, ali i projekte društveno-odgovornog poslovanja koje ćemo sprovesti u Tivtu i Radovićima. Kompanija “Gary Player” je naš partner u dizajnu i isporuci golf terena i ta situacija je nepromijenjena. Dizajn terena je završen i dobili smo građevinsku dozvolu”, istakli su iz menadžmenta te kompanije dodajući da će “Gary Player” obavljati i nadzor tokom same izgradnje golf-terena koji se prostiru na skoro milion kvadrata super-atraktivne lokacije na brdu iznad Radovića.

“Pored sadašnjeg iskopavanja kamena na lokaciji golf- terena, prvi radovi na njegovoj izgradnji bi trebalo da počnu sljedeće godine”, obećavaju u Luštici Development.

Bonus video: