Luštica development ucijenjena da plati taksu za put

Ministarstvo nije dalo dozvolu za gradnju saobraćajnica dok ne plate taksu Regionalnom vodovodu iako ona ne važi za puteve
61 pregleda 13 komentar(a)
Luštica Bay, Foto: Luštica Development
Luštica Bay, Foto: Luštica Development
Ažurirano: 06.04.2015. 20:08h

Investitori koji grade puteve, kao objekte od opšteg interesa, izuzeti su od obaveze plaćanja naknade za regionalni vodovod, međutim preduzeće Luštica Development iz Tivta moralo je da plati ovu naknadu da bi dobili građevinsku dozvolu.

Za taksu Regionalnom vodovodu za gradnju dvije saobraćajnice platili su preko 16 hiljada eura „naknade za izgradnju regionalnog vodovoda”, kako bi joj Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) izdalo građevinsku dozvolu za dvije saobraćajnice unutar turističkog kompleksa Luštica Bay. Istom taksom bili su ucijenjeni i prije dvije godine kada im je bila potrebna dozvola za gradnju marine, koja je takođe objekat od opšteg interesa.

Resor koji vodi ministar Branimir Gvozdenović je prije par mjeseci, pozivajući se na član 93 stav 1 tačka 4 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, konstatovao da Luštica Development nije priložila dokaz da je platila naknadu Regionalnom vodovodu, pa je prekinuo postupak izdavanja građevinske dozvole za gradnju saobraćajnica „MVR-Main“ i „MVR-2“ u kompleksu budućeg 1,1 milijardu eura vrijednog turističkog grada Luštica Bay u Krtolima kod Tivta.

Prema zakonu objekti od opšteg interesa izuzeti od naknade, ali je plaćanje uslov za dozvolu

Prije nekoliko dana dozvola je ipak izdata, jer je MORT konstatovao da je Luštica Development iza koje stoji egipatsko-švajcarski konzorcijum Orascom, Regionalnom vodovodu uplatila 80 odsto tražene takse.

„Luštica Development platila je ukupno 16.037 eura, od čega Opštini Tivat 3.027, a 12.830 eura JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje Budva, na ime izdavanja građevinske dozvole za izgradnju saobraćajnica MVR-Main i MVR-2. Kompanija je platila naknadu kako bi bila nastavljena procedura izdavanja građevinske dozvole za izgradnju saobraćajnica, budući da je predmetna procedura bila obustavljena zbog nedostatka dokaza o izmirenju ove naknade”, odgovorili su „Vijestima“ iz te kompanije na pitanje koliko su i da li su platili naknadu Regionalnom vodovodu kad za to nijesu imali zakonsku obavezu.

Ova naknada obračunava se u visini od 1 odsto predračunske vrijednosti investicije, a uvedena je Zakonom o regionalnom vodosnabdijevanju Crnogorskog primorja iz 2007. Od te naknade 80 odsto ide Regionalnom vodovodu, a 20 odsto opštini na čijoj se samo teritoriji ona naplaćuje.

Međutim, prema zakonu tu naknadu ne treba da plaćaju investitori objekata od opšteg interesa, a po članu 7 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, saobraćajnice (čak i lokalni nekategorisani putevi) su objekti od opšteg interesa, jednako kao i morske luke i lukobrani. To nije spriječilo Regionalni vodovod i Ministarstvo da 2013. Luštici Development naplate čak 192 hiljade eura ove takse prilikom izdavanja građevinske dozvole za prvu od dvije marine u kompleksu Luštica Bay, iako su i marine objekti od opšteg interesa.

Gibson: Sa nadležnima rješavamo ovaj problem, projekat zavisi od međusobnog poštovanja

Iz kompanije koju vodi Daren Gibson, nisu konkretno odgovorili na pitanje „Vijesti“ zbog čega su uopšte pristali da plaćaju takse koje po zakonu ne moraju plaćati, te da li su pokrenuli postupak povraćaja skoro 200 hiljada eura koje im je Regionalni vodovod neosnovano naplatio prije par godina.

„Luštica Development trenutno radi na rješavanju ovog pitanja sa nadležnim organima u skladu sa zakonom. Imajući u vidu kompleksnost projekta Luštica Bay čija realizacija zavisi od međusobnog poštovanja obaveza iz ugovora o drugoročnom zakupu, dosadašnji pozitivni odnosi sa državnim institucijama i organima su do sada uvijek vodili ka rješavanju svih spornih pitanja vezanih za razvoj projekta, a vjerujemo da će se takva praksa nastaviti i ubuduće”, kazali su iz Orascomove kćerke-kompanije u Crnoj Gori.

Podvukli su da je Luštica Bay jedina greenfield investicija u Crnoj Gori i jedan od najvećih projekata u Evropi, kako po površini, tako i po obimu investicije, „od čega će benefite imati i država i građani, naročito u pogledu razvoja infrastrukture i njenog korišćenja.“

Bonus video: