MA: Adria Airways se nije interesovao za kupovinu

Hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric, koji važi za vrlo obaviještenog stručnjaka, u analizi objavljenoj na sajtu Vazduhoplovnog saveza Srbije, tvrdi da bi Slovenci trebalo da kupe MA do kraja godine
50 pregleda 4 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.07.2017. 06:37h

Slovenačka Adria Airways nije se interesovala do sada da kupi crnogorskog nacionalnog prevoznika Montenegro Airlines (MA), saopšteno je “Vijestima” u toj crnogorskoj kompaniji.

Hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric, koji važi za vrlo obaviještenog stručnjaka, u analizi objavljenoj na sajtu Vazduhoplovnog saveza Srbije, tvrdi da bi Slovenci trebalo da kupe MA do kraja godine.

Šćuric navodi da investicioni fond 4K, koji je u martu prošle godine kupio slovenačku Adria Arways, a ta kompanija prije nekoliko dana švajcarsku aviokompaniju Etihad Regional (nekadašnji Darwin) od Etihad Airwaysa, radi za njemačku Luftanzu.

Naime, ta njemačka kompanija, kako tvrdi autor, takvim kupovinama “čisti dvorište” od konkurencije - arapskog Etihada.

Šćuric tvrdi da je Croatia Airways daleko zanimljivija za 4K, nego MA, ali crnogorsku kompaniju mogu da dobiju “jeftino i ekspresno brzo”.

“Kompanija je u ekstremno teškom stanju i hitno treba kupca da bi preživjela ovu zimu. Stoga, ne bi trebalo da čudi ako Adria vrlo brzo kupi MA”, navodi Šćuric u analizi.

On ističe da u prilog mogućoj kupovini ide i ogromno povećanje frekvencija Adrie Airways iz Ljubljane za Podgoricu.

Šćuric naglašava da povećanje iznosi 134 odsto, sa tri na sedam sedmičnih letova linije, koja količinu frekvencija nije povećala 14 godina.

“Na ovaj način ubrzava se propast MA, ali je to stara i oprobana metoda, koju je do savršenstva Luftanza sprovela sa svojim pulenima prije preuzimanja Brisel Airlinesa”, smatra Šuric.

Hrvatski vazduhoplovni stručnjak je, prije gotovo tri godine, komentarisao kako je vrlo vjerovatno da će MA preuzeti Air Serbia.

“Montenegro je u vrlo lošem stanju i bojim se da je njihov kraj vrlo blizu, a onda je preuzimanje te kompanije od strane Air Serbije vrlo vjerovatno”, kazao je Šćuric u novembru 2014. godine u intervjuu za portal “Tango Six”, Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Bonus video: