Makedonija odgovorila Rusima, Vlada CG ćuti

Dozvole za izvoz mesa i prerađevina na tržište carinske unije Rusije, Bjelorusije i Kazahstana iz Crne Gore imale su kompanije Goranović, Gradina kompani, Mesopromet, Pantomarket, Interprodukt i Naniprom
162 pregleda 7 komentar(a)
Mesar, Foto: Boris Pejović
Mesar, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.11.2014. 20:50h

Makedonska vlada je u odgovoru Rusiji saopštila da je cijeli izvoz poljoprivrednih proizvoda u tu zemlju sačinjen od makedonskih proizvoda.

Komisija zadužena za ispitivanje optužbi ruske strane o reeksportu evropskih poljoprivrednih proizvoda iz Makedonije u Rusiju, dostavila je Vladi izvještaj prema kome su sve makedonske firme izvozile isključivo makedonske proizvode i uopšte nijesu prekršile ruski embargo prema EU.

Rusija je 18. novembra zabranila izvoz mesa i prerađevina iz Crne Gore, zbog kršenja carinskih propisa odnosno reeksporta mesa iz zemalja EU kojima je Rusija uvela sankcije.

Za razliku od makedonske crnogorska Vlada se nije oglašavala o ovom pitanju niti je formirana komisija koja bi otkrila da li je i koja firma kršila sankcije. Jedino je ministar poljoprivrede Petar Ivanović kazao da je zabrana uvedena zbog bolesti plavog jezika. Ranije je iz ministarstva saopšteno da će spor pokušati da riješe u komunikaciji sa ruskim carinskim vlastima.

Dozvole za izvoz mesa i prerađevina na tržište carinske unije Rusije, Bjelorusije i Kazahstana iz Crne Gore imale su kompanije Goranović, Gradina kompani, Mesopromet, Pantomarket, Interprodukt i Naniprom.

Odlukom ruskih vlasti te dozvole su privremeno ukinute. Iz Ruske veterinarske uprave saopšteno je da su prekršaje otkrili u kontrolama od 5. do 10. oktobra, i da su otkrili da su "isporuke mesnih proizvoda znatno povećane u posljednje vrijeme, u mjeri u kojoj ih ta zemlja nije mogla proizvesti sama”.

Rusija je prošle nedjelje zaprijetila da će uvesti embargo na uvoz iz Makedonije zbog sumnje da makedonske firme vrše reeksport poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU, kojima je zvanična Moskva ranije uvela sankcije.

Portparol makedonske Vlade Aleksandar Đorđijev kazao je da su izvještaj sa dokumentacijom poslali fedaralnoj službi za fitosanitarni i veterinarski nadzor Ruske Federacije.

BiH Rusiji izvezla 2.000 tona jabuka i krušaka, a lani 10 tona

Ruska inspekcija istražuje i da li je bilo krijumčarenja voća i povrća iz EU preko Bosne i Hercegovine (BiH). Rusija još nije sprovodila konkretne mjere protiv uvoza iz BiH, koja bilježi procvat izvoza hrane od avgusta, kada su ruske sankcije EU stupile na snagu. Ruska služba tvrdi da je iz BiH prvih deset mjeseci ove godine izvezla 2.066 tona jabuka i krušaka u Rusiju, u odnosu na svega 10 tona iz istog perioda 2013.

Moskva želi da sazna podatke o obimu proizvodnje određenog voća i povrća u BiH u 2014, a pod sumnjom je i izvoz krompira iz BiH.

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja je obavila brzu provjeru traženih fitosanitarnih sertifikata, ustanovila i potvrdila njihovu validnost i ispravnost po pitanju mjesta izdavanja, vrste voća i izvoznika iz BiH i uvoznika u Rusku Federaciju, te sve to već dostavila Federalnoj službi za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

Bonus video: