Mala i srednja preduzeća prijete otpuštanjem radnika

Strategija razvoja MSP za period 2011. do 2015 godine, nije mnogo interesovala privrednike jer nije izvjesno koliko nih će opstati do tada.
66 pregleda 0 komentar(a)
Privredna komora, Foto: Luka Zeković
Privredna komora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.02.2011. 15:11h

Crnogorska mala i srednja preduzeća (MSP) su u velikim finasijskim problemima i ukoliko im država ne pomogne na neki način, doći će do otpuštanje radnika i masovne likvidacije firmi - saopšteno je na sjednici Odbora Udruženja malih i srednjih preduzeća Privredne komore.

Strategija razvoja MSP za period 2011. do 2015 godine, koju je Vlada usvojila u januaru, a koja je bila na dnevnom redu Odbora, nije mnogo interesovala privrednike jer nije izvjesno koliko nih će opstati do tada.

"Pričamo o 2015. godini, a niko ne pominje šta se dešava sa unutrašnjim dugom. Ovdje smo svi nelikvidni i ništa ne možemo da naplatimo. Moraćemo da otpuštamo radnike kako bi opstali jer će nam ova godina biti teža od prethodne" kazao je vlasnik firme Emi Branislav Brajović.

Član Odbora Boško Uskoković je rekao da im trebaju realni pokazatelji o stanju MSP kao i podatak koliko je novca potrebno kako bi privrednici mogli da funkcionišu bez državne pomoći.

"Nije tačan podatak da je povećan broj MSP. Ljudi otvaraju prodavnice sa kokicama i palačinkama da bi preživjeli, a to nijesu MSP" kazao je Uskoković dodajući da srednja preduzeća pretvaraju u mala, a mala se gase.

"Država ne vodi računa o nama, nemamo pristup bankama i došli smo u ćorsokak iz kojeg ne možemo izaći" smatra Uskoković.

Cilj strategije je poboljšanje poslovnog okruženja i jačanje finansijke podrške i konkurentnosti MSP. Ukolikos e realizuje doći će do povećanja MSP za 25 odsto i zaposlenosti u tim djelatnostima za 17 odsto.

Bonus video: