Mali akcionari brane Budvansku: Aneks štetan 70 miliona eura

Udruženje akcionara očekivalo da o problemima raspravlja sa Vladom, a ne sa Stratexom
5 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.06.2014. 19:29h

“Javno optužiti Udruženje akcionara Budvanske rivijere da se svrstava na vladinu stranu u vrijeme kada ulažemo enormne napore u cilju sprečavanja Vlade da progura u parlamentu štetni aneks kojim kompanija gubi 70 miliona eura je stav za koji smatramo da ne zaslužuje dalji komentar”, navodi se u saopštenju ovog udruženja koja okuplja akcionare sa oko 15 odsto vlasništva u kompaniji.

Oni su ovim odgovorili kompaniji Stratex Development u vezi s tekstom “Budvanska da isplati tri miliona”. Ova kompanija američkog biznismena Neila Emilfarba posjeduje 8,28 akcija hotelske grupe iz Budve, a traži isplatu dividende, čemu se protivi udruženje jer smatraju da bi time bila ugrožena likvidsnost kompanije.

Udruženje kojeg predvode Miroslav Jeličić i Tripko Krgović se bori i protiv vladinih aneksa za zakup Svetog Stefana i Miločera, u vlasništvu Budvanske rivijere, kojim se između ostalih smanjuje kirija koja je prihod njihove kompanije.

“Nismo primijetili da su se drugi akcionari oglašavali po ovom krucijalnom pitanju”, saopštili su čelnici Udruženja.

Oni su napomenuli da nisu protiv isplate dividende već da se odluka donese na jesen kada budu jasniji rezultati poslovanja, jer se može očekivati lošija sezona zbog dešavanja u Ukrajini, Rusiji i poplavama u regionu.

“To je nešto što se zove domaćinski odnos prema firmi, a ne provladina politika”, naveli su u odgovoru.

Napomenuli su i da bi željeli da im se, nakon što su “iznijeli nepobitne argumente protiv štetnog aneksa i bojazni da se prouzrokuje nelikvidnost u preduzeću u susret povraćaja hotela Mogren, konačno javno ili neposredno obrati Vlada, a ne Stratex, jer su sva njihova saopštenja bila usmjerena njoj kao većinskom vlasniku”.

Najavili su i da će tražiti da se zakupcu Svetog Stefana naplati razlika od blizu milion eura, jer se od 2013. godine fakturiše niža kirija iako je samim aneksom predviđeno njegovo važenje od kada ga usvoji Skupština, koja to nije uradila.

Sindikat: Zaslužili smo 13. platu

Sindikalna organizacija Budvanske rivijere saopštila je da su tačni navodi Strateksa da su prošle i prethodnih godina dobijali 13. platu odlukom borda direktora.

“Cilj ove nagrade je prevashodno poboljšanje socijalnog statusa zaposlenih, uz napomenu da se zarade, iako su pozitivno poslovali, zadržala na nivou iz 2007. godine”, naveli su iz sindikata. Oni kažu da su ovu nagradu zaslužili zalaganjem i da ona ne može biti razlog za traženje isplate dividende.

Bonus video: