Mali akcionari Instituta nakon prodaje žele učešće u upravljanju

Oko 300 akcionara koji imaju nešto iznad 12 odsto akcija formirali udruženje da bi izborili povoljniji status u predstojećoj privatizaciji
234 pregleda 2 komentar(a)
Institut "Dr Simo Milošević", Foto: Slavica Kosić
Institut "Dr Simo Milošević", Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.12.2018. 19:14h

U susret privatizaciji Instituta “Dr Simo Milošević” iz Igala manjinski akcionari, njih oko 300, organizovali su se u posebno udruženje koje hoće da se, nakon eventualne prodaje državnog vlasništva, izbori za povoljniji status i učešće u upravljanju Institutom.

Predsjednik udruženja akcionara zaposlenih i bivših zaposlenih Instituta Igalo Zlatibor Vukasović kazao je “Vijestima” da udruženje okuplja 286 akcionara i da njihov vlasnički udio nešto malo više od 12 odsto. Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raspisao je sredinom oktobra javni poziv za prodaju 56,4 odsto akcijskog kapitala Instituta, koji je u većinskom vlasništvu Vlade i državnih fondova. Tender se zatvara 14. januara iduće godine.

“Upravni odbor udruženja je informisao je članove na koji način mogu preko Montenegroberze pratiti kretanje cijena svojih akcija. Uz to, obaviješteni su na kojoj adresi mogu pronaći tekst predstojećeg tendera i pročitati koji se uslovi traže za učeće na njemu”, dodao je Vukasović.

Na pitanje “Vijesti” šta prvo planiraju da urade, u susret predstojećem tenderu, a šta je konačan cilj manjinskih akcionara, Vukasović je odgovorio da je stav Upravnog odbora da su kao uduženje jači u nastupu, kako bi nakon eventualne prodaje državnog vlasništva u Instutu Igalo izborili što povoljniji status i učešće u upravljanju.

“Naš je stav da se, ako već ne možemo uticati na to hoće li se ili ne prodati nečiji udio u vlasništvu, bar utičemo na to da se zadrži dugogodišnja medicinska i poslovna orijentacija Instituta koja je dosta doprinijela razvoju ovog kraja. Iduće godine je 70-ta godišnjica od osnivanja Instituta”, istakao je Vukasović.

Vukasović je kazao da su uslovi tendera “na prvi pogled rigorozni, ali i ranije su bili takvi”.

“Nije problem u uslovima, već je problem u tome što oni koji su odabrani na tenderu nijesu kasnije u stanju da ispoštuju obaveze koje su preuzeli ugovorom. U svakom slučaju, za ozbiljnu firmu treba naći ozbiljnog kupca. To, očito, do sada, nije bio slučaj. Ako se u tome uspije ovog puta, Institut bi mogao da se vrati na staze stare slave i da donese boljitak i dobitak državi, gradu i njegovim vlasnicima, među kojima su i mali akcionari”, zaključio je Vukasović.

Kompanija Ville Oliva, privrednika Žarka Rakčevića, kupila je 30. avgusta na berzi 26 odsto akcija Instituta od Vlade Srbije za 2,83 miliona eura. Rakčeviću će vjerovatno biti potrebno partnerstvo sa nekim od stranih investitora ako želi zadovoljiti sve uslove postavljenog tendera i poslati privatizacionu ponudu

Novi tender je peti po redu za prodaju 56,48 odsto državnog kapitala po cijeni koja ne može biti niža od 10 miliona eura. Uz to, ponuđena vrijednost investicionog programa mora predvidjeti minimalna ulaganja za medicinsku opremu u iznosu ne manjem od pet miliona, kao i rekonstrukciju i adaptaciju objekata Instituta u iznosu ne manjem od 20 miliona. Vlada je u maju 2016. godine raskinula ugovor o prodaji državnog paketa akcija Instituta sa britansko-američkom konzorcijumom International Wellness Group (IWG). IWG nije ispunio obaveze iz ugovora potpisanog u novembru 2015. godine.Taj konzorcijum se jedini prijavio na četvrtom tenderu za prodaju 56,5 odsto akcija. Za većinsko vlasništvo je ponudio 10 miliona eura i investicije od 50 miliona za pet godina od preuzimanja.

Sačekati rezultate tendera prije prodaje akcija

Vukasović je kazao da se čini da mali akcionari od udruženja očekuju da im ono na neki volšeban način, što više poveća vrijednost dionica i da se to može uraditi nekom društvenom ili poslovnom aktivnošću.

“Još se nijesmo prilagodili u razmšljanjima da je ponuda i potražnja glavni regulator privrednih odnosa, pa i vrijednosti akcija. Stalno upozoravamo naše članove da aktivnosti treba usmjeriti na jačanje Instituta u privrednom smislu, te da će samo tako i naše akcije donositi veću dobit i samim tim vrijedjeti više“, naveo je Vukasović.

Njemu se po reakcijama članova čini „da je većina usmjerena na prodaju svojih akcija, pa je normalno da ih samo interesuje što viša cijena akcija, što je na neki način i razumljivo“.

„Radi bolje orijentacije kako se ponašati kao vlasnik akcija svakako treba sačekati rezultate raspisanog tendera i vidjeti kakav će poslije toga biti “raspored snaga“ odnosno nova vlasnička struktura pa se onda opredjeljivati šta konkretno činiti“, dodao je Vukasović.

Bonus video: