Mali akcionari tužili Eurofond

Na posljednjoj Skupštini fonda donijeta je odluka o transformaciji na zatvoreni i otvoreni dio
94 pregleda 3 komentar(a)
Vesko Barović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vesko Barović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.06.2012. 17:27h

Udruženje privatnih investitora (UPI) koga zastupa advokat Pavle Radonjić, podnijelo je tužbu Privrednom sudu protiv Eurofonda, odnosno društva Euroinvest koje upravlja tim fondom. Traži poništenje odluke Skupštine akcionara od 18. maja o imenovanju članova Nadzornog odbora zatvorenog investicionog fonda Eurofond.

Na posljednjoj Skupštini fonda donijeta je odluka o transformaciji na zatvoreni i otvoreni dio, u skladu sa Zakonaom o investicionim fondovima.

Ovlašćeni predstavnik malih akcionara Eurofonda Pavle Radonjić tražio je da jedan njihov predstavnik bude član Nadzornog odbora zatvorenog fonda Eurofonda, u kojem će ostati najvrednija imovina, ali njegovom zahtjevu nije udovoljeno, niti se o predlogu izjašnjavala skupština fonda.

Eurofond čitavu deceniju unazad kontrolišu biznismen Veselin Barović, Boiša Šotra i sa njima povezani biznismen iz BIH Zijad Blekić.

Predsjedavajući Skupštine akcionara Milić Popović (predsjednik Nadzornog odbora) je upoznao akcionare sa predlogom koji je stigao od UPI, da se za člana Nadzornog odbora izabere Radonjić.

Eurofond čitavu deceniju unazad kontrolišu biznismen Veselin Barović, Boiša Šotra i sa njima povezani biznismen iz BIH Zijad Blekić

Kako se navodi u tužbi, Popović je konstatovao da je predlog UPI-ja dospio u sjedište Fonda sa zakašnjenjem. Nakon što je predsjedavajući odbio predlog manjinskih akcionara, izglasano je sedam članova Nadzornog odbora Eurofonda.

Manjinski akcionari smatraju da su, prilikom donošenja odluke o imenovanju, članova Nadzornog odbora Eurofonda, prekršene odredbe Zakona o privrednim društvima, zbog toga traže njeno poništenje. Oni su ukazali u tužbi da rok za predlog člana nije prekršen.

Mali akcionari Eurofonda su istakli, takođe, u tužbi daje u Crnoj Gori odomaćena praksa da se članovi uprave i nadzornih odbora predlažu na dan održavanja skupštine akcionara.

Ne mogu da kontrolišu, a trpe štetu

"Ovakvim postupanjem tuženog, tj. onemogućavanjem manjinskih akcionara da predlože kandidata za člana Nadzornog odbora fonda, njima je uskraćeno pravo da, kroz postupanje Nadzornog fonda, kontrolišu poslovanje cjelokupnog fonda, čime trpe i materijalnu štetu.

Ovome u prilog ide i to što se prostom matematikom može dokazati da su manjinski akcionari imali dovoljan broj glasova da izaberu predstavnika u Nadzornom odboru, i tim prije su zainteresovani da se odluka Skupštine akcionara Eurofonda poništi i stavi van snage", piše u tužbi UPI-a.

Bonus video: