Manjinski akcionari DKP podnose nove prijave, ne daju imovinu

Zetagradnja je imovinu DKP-a u stečaju kupila 2010. godine za oko 13,2 miliona eura, ali je zbog prekoračenja roka za iseljenje lokacije zbog ugovorenih i plaćenih penala kupoprodajna cijena bila značajno niža
96 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.10.2016. 19:46h

Udruženje manjinskih akcionara Duvanskog kombinata, koje predvodi Žarko Knežević podnijelo je vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću krivičnu prijavu protiv odgovornih iz Uprave za nekretnine - PJ Podgorica i stečajnog upravnika DKP-a Veselina Raičevića.

U prijavi se navodi da je Raičević 12. maja izdao potvrdu Zetagradnji da je ovo preduzeće u cjelosti isplatilo kupoprodajnu cijenu stečajnom dužniku DKP-u. To je, kako se dodaje, uradio iako je znao da se kod Privrednog suda vodi parnica za utvrđivanje ništavosti predmetnog kupoprodajnog ugovora i spor nije pravosnažno okončan.

“Na ovaj način, isti je izvršio zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, u produženom trajanju”, ističe se u prijavi.

Odgovorna osoba u područnoj jedinici Uprave za nekretnine je, kako je Knežević istakao, na osnovu unaprijed naznačene potvrde prenijelo vlasništvo sa prodavca na kupca, iako je raspolagalo sa dokumentacijom iz koje se može utvrditi da parnica između manjinskih akcionara i Zetagradnje, kao tužene strane, nije pravosnažno okončan. Dodaje da ni čak u ponovljenom postupku nije donesena prvostepena presuda.

Mali akcionari DKP-a obratili su se posebno Glavnom gradu i zahtijevaju da se spriječi uklanjanje, odnosno rušenje objekata na katastarskoj parceli broj 1549/1 iz lista nepokretnosti 4495 KO Podgorica I I katastarskoj parceli 1550/1 KO Podgorica I.

“Pošto smo saznali da je organ odobrio Zetagradnji rušenje predmetnih objekata, isti je bio dužan da nam takvo rješenje dostavi kako bi na njega uložili žalbu, budući da se kod Privrednog suda vodi parnica po našoj tužbi”, navodi se u projavi.

Zetagradnja je imovinu DKP-a u stečaju kupila 2010. godine za oko 13,2 miliona eura, ali je zbog prekoračenja roka za iseljenje lokacije zbog ugovorenih i plaćenih penala kupoprodajna cijena bila značajno niža.

U Specijalnom tužilaštvu vodi se istraga zbog prodaje imovine DKP-a.

Knežević: Prestanite sa kriminalnim radnjama

Knežević se obratio i odgovornom u preduzeću Zetagradnja nakon informacije da je Sekretarijat za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada izdao odobrenje za rušenje objekata koji su u vlasništvu države i manjinskih akcionara DKP-a.

Podsjetio je na istraga zbog zloupotrebe položaja i da je Apelacioni sud drugi put ukinuo pravosnažne presude zbog bitne povrede parničnog postupka, ali se i pored toga svjesno i dalje grubo krši zakon i nastavlja sa zloupotrebom službenog položaja.

"Ovim radnjama treba da znate da najveću štetu činite svom privrednom društvu, jer ukoliko se vaše namjere budu ostvarile, manjinski akcionari će znati i te kako da nadoknade pričinjenu štetu. Sugerišemo vam da prestanete sa kriminalnim radnjama na štetu manjinskih akcionara i državne imovine", ističe Knežević.

Bonus video: