Mank dobio zemljište u zakup, ali ga može založiti za kredit

Investitor-kupac je zahtijevao aneks u cilju finansiranja gradnje objekata na urbanističkim parcelama utvrđenim studijom lokacije “Arsenal”
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2011. 08:02h

Vlada je dozvolila kanadskom bogatašu Piteru Manku i njegovim partnerima da finansiranje nautičko-turističkog komleksa u Tivtu nastavi tako što kredite može obezbjeđivati na račun zakupljene imovine u Crnoj Gori.

To je predviđeno aneksom ugovora o korišćenju morskog dobra, koji je u aprilu zahtijevao Adriatik Marinas, a izvršna vlast usvojila na sjednici u četvrtak.

Ugovor su predstavnici Mankove kompanije za usluge u nautičkom turizmu i razvoj projekata sa nekretninama i javnog preduzeća Morsko dobro zaključili sredinom 2007. godine.

Preko ofšor firme PM Sekjuritis sa Barbadosa, kanadski biznismen je za 3,2 miliona eura zakupio imovinu tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal na devet decenija, a privatizacioni ugovor je potpisan krajem oktobra 2006.

"Investitor-kupac je zahtijevao aneks u cilju finansiranja gradnje objekata na urbanističkim parcelama utvrđenim studijom lokacije “Arsenal”", objavljeno je na sajtu Vlade.

Investitor-kupac je zahtijevao aneks u cilju finansiranja gradnje objekata na urbanističkim parcelama utvrđenim studijom lokacije “Arsenal”

Javno preduzeće, prema izmjeni ugovora o korišćenju morskog dobra, prihvata da “na pravu zakupa u cjelosti, kao i na pravima iz zakupa koja se odnose na pojedinačne katastarske i urbanističke parcele iz studije lokacije “Arsenal” korisnik može da upiše založno pravo u korist međunarodnih ili crnogorskih renomiranih banaka”.

"Ukoliko dođe do izvršenja založnog prava, obaveze iz ugovora koje se odnose na predmet zaloge, biće prenijete bankama, finansijskim organizacijama ili trećoj strani koju banka označi prijemnikom", piše u aneksu.

Uloženo više od 100 milona eura

Kada je preuzeo mornaričko-tehnički remontni zavod “Sava Kovačević”, kupac se obavezao da će 15 miliona izdvojiti za socijalni program, odnosno otpremnine zaposlenima, preko šest miliona za ekološke intervencije i četiri i po miliona za sanaciju. Ugovorom je predviđeno da visina četvorogodišnjih investicija, izgradnje marine i hotelskih i apartmanskih kompleksa bude 106 miliona eura.

Iz Mankove kompanije Adriatik Marinas su saopštili da je realizacijom projekta gradnje tivatske marine Porto Montenegro u prethodne četiri godine obezbijeđena infrastruktura za razvoj nautičkog turizma u Crnoj Gori.

U Porto Montenegru je prošle godine boravilo 80 odsto više jahti u odnosu na 2009. godinu

"Uloženo je više od 100 miliona eura. Pored nautičke, poboljšana je i ukupna turistička ponuda Tivta, otvaranjem niza maloprodajnih objekata, kao i savremenih sportskih i turističkih sadržaja. U Porto Montenegru je prošle godine boravilo 80 odsto više jahti u odnosu na 2009. godinu", saopštili su nedavno predstavnici Adriatika, navodeći da kompanija Morskom dobru plaća mjesečni zakup priobalnog zemljišta.

Kvadrat stambenog prostora prelazio 10.000 eura

U Tivtu je sredinom 2009. godine otvoren prvi dio marine za megajahte i najavljenog ekskluzivnog nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro.

Mankovi partneri u projektu gradnje nautičkog naselja su, kako su prvi ozvaničili kanadski mediji, ruski tajkun Oleg Deripaska i jedna od najuticajnijih jevrejskih porodica u svijetu Rotšild.

Prva jahta, koja je vezana za gat u Tivatskom zalivu, upravo je Deripaskina luksuzna “ploveća palata” - Queen K. Marina na nekoliko vezova može primiti i super jahte dužine preko stotinu metara.

Vrtoglavom brzinom gradili su se smještajni kapaciteti, a kvadrat stambenog prostora, koji okružuje Tivatski zaliv, prelazio je deset hiljada eura.

Galerija

Bonus video: