Mankova ponuda za golf terene finansijski gora od Libreksove

Prema informacijama “Vijesti”, LPGD bi projekat realizovao u konzorcijumu sa partnerima, a komisija će tek utvrditi da li ponuda sadrži ugovor o konzorcijumu
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 20:42h

Podgorička kompanija LPGD, čiji je osnivač holandski Limon, dostavila je finansijski bolju ponudu za gradnju golf terena u Tivtu od kanadskog bogataša Pitera Manka.

LPGD je najavio 11,3 miliona eura za ukupni period zakup zemljišta tivatskog Montepranca od 90 godina i devetogodišnji investicioni program od čak 181,6 miliona eura. Ponudili su godišnju zakupninu od 16 centi po kvadratnom metru zemljišta, a izdaje se ukupno 786,6 hiljada kvadrata.

Tivatska kompanija PM Golf divelopment, čiji je osnivač Mankov Adriatik marinas, spremna je da plati ukupno 10,6 miliona eura, odnosno da godišnje izdvoji po 15 centi za svaki kvadrat zemljišta. Tenderom je traženo da najmanje toliko ponude. PM najavljuje petogodišnja kapitalna ulaganja od deset miliona eura.

Tenderska komisija za turizam, koja je otvorila ponude, u narednih 15 dana će ocijeniti njihovu ispravnost i biće rangirane.

Prema informacijama “Vijesti”, LPGD bi projekat realizovao u konzorcijumu sa partnerima, a komisija će tek utvrditi da li ponuda sadrži ugovor o konzorcijumu.

Do kraja mjeseca će se znati ko pobjeđuje na tenderu za gradnju golf kompleksa preko puta aerodroma u Tivtu, nakon čega bi počeli pregovori sa prvorangiranom kompanijom.

Limon bio prvorangiran i prije 4 godine

Holandski Limon, iza kojeg stoji Kris Libreks, i konzorcijum Mankove i kompanije crnogorskog biznismena Duška Kneževića učestovali su na tenderu iz 2007, koji je poništen početkom ove godine.

Limon je tada bio prvorangiran, ali je Tenderska komisija prekinula pregovore, tvrdeći da ne može garancijama potvrditi ponuđeni investicioni program od 205 miliona eura.

Nisu uspjeli ni pregovori sa drugorangiranim ponuđačem. Odugovačili su ih imovinski sporovi, a prekidu je doprinijela i svjetska ekonomska kriza, usljed koje golf tereni nisu bili prioritetni projekti.

Mank godinama najavljuje da želi taj posao, kojim bi zaokružio biznis u Tivtu, o čemu se 2007. dogovarao sa predstavnicima Vlade. Iz kompanije Limon nedavno je ocijenjeno da Crna Gora ne mora sve projekte u tivatskoj opštini dati jednom investitoru.

Javni poziv za izdavanje zemljišta Montepranca na devet decenija, koje zakupac nakon tog perioda može kupiti, objavljen je 21. juna. Na zahtjev investitora, dva puta je prolongiran.

Bonus video: