MANS i Grin Houm: Ministarstvo ekonomije zastupa energetski lobi

Traže da Ministarstvo dopuni nacrt strategije energetike tačnim podacima
0 komentar(a)
MANS, Green Home, Foto: Boris Pejović
MANS, Green Home, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.07.2013. 14:24h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Grin houm ocijenili su da se nacrt strategije energetike zasniva na proizvoljnim podacima Ministarstva ekonomije koje su nazvali najdosljednijim zastupnikom interesa energetskog lobija u Crnoj Gori.

Iz tih NVO su saopštili da potvrdu za njihove tvrdnje daju podaci o poslovanju Elektroprivrede (EPCG) za prethodnu godinu dostavljeni regulatoru, koji pokazuju da ta kompanija tokom novembra i decembra prošle godine nije uvezla ni kilovat struje.

“Upravo se taj vremenski period poklapa sa prestankom obaveze EPCG da Kombinatu aluminijuma (KAP) isporučuje struju kada je taj posao preuzeo državni Montenegro bonus”, saopštili su iz MANS-a i Grin houma.

Prema nacrtu strategije, kako su objasnili, deficit električne energije je jedan od ključnih razloga za izgradnju novih energetskih izvora u Crnoj Gori, dok se buduće potrebe baziraju na nerealno projektovanom ekonomskom rastu koji se ne poklapa sa projekcijama Vlade, a još manje sa onim koje dolaze sa adresa respektabilnih finansijskih institucija.

“Uz to, dokument u potpunosti ignoriše scenario u kojem je KAP 'skinut' sa domaćih izvora, već umjesto toga projektuje situaciju u kojoj do 2020. godine ta fabrika radi punim kapacitetom. Strategija predviđa da će 'punom parom' raditi i ostatak industrije, te da je zbog toga potrebno obezbijediti veću količinu struje”, ističe se u saopštenju.

Te činjenice i zvanični podaci, smatraju u NVO, demantuju Ministarstvo ekonomije i njihove projekcije o budućem deficitu struje kao jednom od ključnih razloga za izgradnju novih energetskih izvora.

MANS i Grin houm navode da su uputili zvanične komentare Ministarstvu, tražeći da ta institucija doradi Strategiju koristeći realne i tačne podatke i vrati je na javnu raspravu.

Komentare je uradio ekspert Piter Nelson koji je angažovan u okviru regionalnog projekta Program Jugoistočne Evrope za održivu energetsku politiku koji zajedno sa MANS-om i Grin houmom okuplja 17 organizacija iz zemalja regiona, na čelu sa sarajevskim SEE Change Net.

“U komentarima je ukazano na ključne nedostatke strategije i date su konkretne preporuke za njeno unapređenje. Nelson je otkrio da je Ministarstvo u toku javne rasprave suprotno zakonu zamijenilo dokument koji je ponuđen građanima na komentarisanje”, saopštili su iz dvije NVO.

Oni navode da je Ministarstvo ekonomije u pismu Nelsonu, koje je potpisao pomoćnik ministra Miodrag Čanović, osudilo “njegov istup u medijima i iskazalo zabrinutost za njegovu nezavisnost”.

“Nelsonu se zamjera što je dao intervju dnevnoj štampi, što, kako su ocijenili u ministartvu 'daje za pravo' da sumnja u njegovu nezavisnost. To je bio jedini odgovor na više od 50 strana komentara. Smatramo da je ovakav odnos ministarstva prema učesnicima javne rasprave apsolutno neprihvatljiv”, navodi se u saopštenju u kome se dodaje da su o svemu upoznali delegaciju EU u Crnoj Gori.

Dvije NVO su pozvale Ministarstvo ekonomije da odgovori na dostavljene komentare.

Nelson vam može pomoći

Direktor sarajevskog SEE Change Net Garet Tankosić Keli u odgovoru Čanoviću je naveo da je Nelson angažovan u okviru regionalnog projekta "Program Jugoistočne Evrope za održivu energetsku politiku” čiji je cilj da NVO “idu dalje od protesta” koristeći se “utemeljenom advokaturom” kako bi ušli u dijalog sa Vladom, te da je u tom kontekstu zatražena stručna pomoć konsultanta.

“U tom kontekstu smo pokušali da organizujemo sastanak Nelsona sa ministarstvom, Covijem, EPCG, EK i KFV-om. EPCG je pristala pa otkazala sastanak, a Ministarstvo je pristalo nakon što je intervenisala delegacija EK. Pristali ste na sastanak pod uslovom da ne odgovarate na njegova pitanja. Pošto je jedna od uloga javnih konsultacija da se informiše javnost, Nelson je, uz našu saglasnost, pristao na intervju medijima”, navodi, između ostalog, Tankosić Keli.

On je pozvao ministarstvo da odustane od sumnji u Nelsonovu nezavisnost i da organizuje sastanak sa njim kako bi pomogli u rješavanju stvarnih problema. Tankosić je to pismo poslao u ime MANS-a, WWF -a i Grin houma.

Bonus video: