MANS: Ipak se na Svetom Stefanu gradilo “na divlje”

U dokumentaciji koju je MANS dostavio tužiocu jasno se vidi da su predstavnici Adriatik propertisa ignorisali izričitu naredbu zabrane gradnje
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2012. 15:24h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je na svojoj internet prezentaciji objavila dokumentaciju koja se odnosi na nelegalnu gradnju kompanije Adriatik propertis, kao i aneks Ugovora o zakupu u kojem se ovoj kompaniji produžava rok za završetak radova na zakupljenim lokacijama na 15. jun 2011. godine.

"Upornom zamjenom teza i manipulacijama se ne može prikriti istina da su predstavnici Restis grupe u Crnoj Gori počinili krivično djelo iz člana 326a Krivičnog zakonika Crne Gore-građenje objekta bez građevinske dozvole koje je kažnjivo zatvorskom kaznom u trajanju od šest mjeseci do 3 godine. U dokumentaciji koju je MANS dostavio tužiocu, a koja se sada nalazi i na našem sajtu jasno se vidi da su predstavnici Adriatik propertisa ignorisali izričitu naredbu zabrane gradnje zbog čega je 10. maja 2010. godine i donijeto rješenje o rušenju dva nelegalno sagrađena objekta", stoji u saopštenju MANS-a.

Sticanje profita je apsolutno legitiman motiv za ulaganje u bilo koji posao, ali ne po cijenu kršenja zakona i vršenja krivičnih djela.

"Bez obzira što je nakon toga Opština Budva napravila pravnu vratolomiju da objekte legalizuje, činjenica je da su odgovorni u Adriatik propertisu počinili krivično djelo za koje će morati da odgovaraju i u tom smislu nam je razumljiva nervoza predstavnika Restis grupe. Priča o navodnoj brizi za građane Crne Gore i njihov interes već odavno "ne pije vodu", niti bilo ko može povjerovati da Restis grupa u Crnu Goru ulaže iz filantropskih razloga. Sticanje profita je apsolutno legitiman motiv za ulaganje u bilo koji posao, ali ne po cijenu kršenja zakona i vršenja krivičnih djela. Ukoliko je neko ljudima iz Restis grupe obećao takvo biznis okruženje, bilo bi dobro da čujemo o kome se radi", stoji u saopštenju koje je potpisao zamjenik izvršnog direktora MANS-a Dejan Milovac.

1 euro govori o partneru

Podaci koje MANS posjeduje i koji su predati tužiocu upućuju, navodi se dalje, na sumnju da su te osobe bivši ministri Predrag Nenzić i Branimir Gvozdenović, te aktuelni ministar turizma Predrag Sekulić “koji su bili dužni da se u kompletnom poslu staraju o javnom interesu i osiguraju da prvo Aman, a kasnije Restis poštuju ugovorne obaveze i zakone ove države”.

Što se tiče Rudnika uglja i Beranama i ponude Restisa da ga preuzmemo za 1 euro, MANS navodi da nema sumnje da bi to bio lagani izlaz za Restis grupu i njihovu kompaniju "Balkan energy".

"Ova kompanija je pobijedila na tenderu jer je navodno bila najbolji izbor za revitalizaciju tog preduzeća koji je trebao da obezbijedii nova radna mjesta i modernizaciju fabrike. Sada oni to isto preduzeće nude za jedan euro što je dovoljan komentar na temu kakvog smo strateškog partnera dobili", navodi se u saopštenju MANS-a.

Galerija

Bonus video: