MANS: Ipak se na Svetom Stefanu gradilo “na divlje” - Vijesti.me
objavili dokumenta

MANS: Ipak se na Svetom Stefanu gradilo “na divlje”

U dokumentaciji koju je MANS dostavio tužiocu jasno se vidi da su predstavnici Adriatik propertisa ignorisali izričitu naredbu zabrane gradnje

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je na svojoj internet prezentaciji objavila dokumentaciju koja se odnosi na nelegalnu gradnju kompanije Adriatik propertis, kao i aneks Ugovora o zakupu u kojem se ovoj kompaniji produžava rok za završetak radova na zakupljenim lokacijama na 15. jun 2011. godine.

"Upornom zamjenom teza i manipulacijama se ne može prikriti istina da su predstavnici Restis grupe u Crnoj Gori počinili krivično djelo iz člana 326a Krivičnog zakonika Crne Gore-građenje objekta bez građevinske dozvole koje je kažnjivo zatvorskom kaznom u trajanju od šest mjeseci do 3 godine. U dokumentaciji koju je MANS dostavio tužiocu, a koja se sada nalazi i na našem sajtu jasno se vidi da su predstavnici Adriatik propertisa ignorisali izričitu naredbu zabrane gradnje zbog čega je 10. maja 2010. godine i donijeto rješenje o rušenju dva nelegalno sagrađena objekta", stoji u saopštenju MANS-a.

Sticanje profita je apsolutno legitiman motiv za ulaganje u bilo koji posao, ali ne po cijenu kršenja zakona i vršenja krivičnih djela.
Oni podsjećaju da je inspekcija 9. marta 2010. godine konstatovala da Adriatik propertis izvodi radove bez prethodno pribavljene građevinske dozvole i tada donijela zabranu izvođenja daljih radova, ali da je vanrednom kontrolom 10. maja 2010, inspekcija otkrila da su radovi na objektima nastavljeni i pored zabrane.

"Bez obzira što je nakon toga Opština Budva napravila pravnu vratolomiju da objekte legalizuje, činjenica je da su odgovorni u Adriatik propertisu počinili krivično djelo za koje će morati da odgovaraju i u tom smislu nam je razumljiva nervoza predstavnika Restis grupe. Priča o navodnoj brizi za građane Crne Gore i njihov interes već odavno "ne pije vodu", niti bilo ko može povjerovati da Restis grupa u Crnu Goru ulaže iz filantropskih razloga. Sticanje profita je apsolutno legitiman motiv za ulaganje u bilo koji posao, ali ne po cijenu kršenja zakona i vršenja krivičnih djela. Ukoliko je neko ljudima iz Restis grupe obećao takvo biznis okruženje, bilo bi dobro da čujemo o kome se radi", stoji u saopštenju koje je potpisao zamjenik izvršnog direktora MANS-a Dejan Milovac.

1 euro govori o partneru

Podaci koje MANS posjeduje i koji su predati tužiocu upućuju, navodi se dalje, na sumnju da su te osobe bivši ministri Predrag Nenzić i Branimir Gvozdenović, te aktuelni ministar turizma Predrag Sekulić “koji su bili dužni da se u kompletnom poslu staraju o javnom interesu i osiguraju da prvo Aman, a kasnije Restis poštuju ugovorne obaveze i zakone ove države”.

Što se tiče Rudnika uglja i Beranama i ponude Restisa da ga preuzmemo za 1 euro, MANS navodi da nema sumnje da bi to bio lagani izlaz za Restis grupu i njihovu kompaniju "Balkan energy".

"Ova kompanija je pobijedila na tenderu jer je navodno bila najbolji izbor za revitalizaciju tog preduzeća koji je trebao da obezbijedii nova radna mjesta i modernizaciju fabrike. Sada oni to isto preduzeće nude za jedan euro što je dovoljan komentar na temu kakvog smo strateškog partnera dobili", navodi se u saopštenju MANS-a.