MANS o predstavci Metalca: Saslušati Vučkovića i Stojanovića

Prema navodima radnika Metalca, kako se dodaje, policija je još prije više mjeseci počela da se bavi problemima u ovoj fabrici
69 pregleda 2 komentar(a)
Protest Metalac, Foto: Rajko Milić
Protest Metalac, Foto: Rajko Milić
Ažurirano: 03.10.2014. 13:31h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je skupštinski Odbor za antikorupciju da hitno razmotri predstavku koju su ovom radnom tijelu predali radnici Montavar Metalca i čije bi procesuiranje moglo da im pomogne da konačno ostvare svoja prava.

Predstavkom, koju su radnici uz podršku MANS-a, predali prije više od sedam dana, traženo je kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade, Vujice Lazovića, ministra ekonomije, Vladimira Kavarića i predsjednika Komisije za kontrolu državne pomoći, Mitra Bajčete.

Oni su, kako je navedeno, svojim činjenjem, odnosno nečinjenjem doveli u ovakvu situaciju Metalac i radnike, uključujući i propuste prilikom kontrolisanja potrošnje dodijeljene državne pomoći.

"Ipak, ključni zahtjev sadržan u predstavci koja je podnijeta još 25. septembra, bio je da Odbor za antikorupciju sasluša vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, Veselina Vučkovića i direktora Uprave policije, Slavka Stojanovića kako bi se utvrdilo dokle se stiglo sa istragom u ovom predmetu, gdje je nestao novac iz pokretanje proizvodnje u Montavar Metalcu i ko je za to odgovoran", navedeno je u saopštenju MANS-a.

Prema navodima radnika Metalca, kako se dodaje, policija je još prije više mjeseci počela da se bavi problemima u ovoj fabrici.

Iz MANS-a podsjećaju da je i Skupština, kroz Odbor za zdravstvo rad i socijalno staranje sredinom septembra zaključila da državno tužilaštvo mora da preduzme aktivnosti kako bi se utvrdila odgovornost za situaciju nastalu u Metalcu.

"Ipak, do danas nema nikakvih informacija o tome što su konkretno ove institucije utvrdile", kazali su iz MANS-a.

U toj NVO smatraju da, zbog činjenice da od tužilaštva i policije još nema bilo kakve povratne informacije, a obespravljeni radnici ovog preduzeća više dana štrajkuju glađu, ne postoji bilo kakav prostor za odugovlačenje i Odbor za antikorupciju mora hitno zakazati sjednicu ovim povodom.

"Posebno je bitno naglasiti da u istrazi policije i pravosudnih organa može biti ključ rješenja problema radnika Metalca, jer ukoliko je neko nezakonito uzeo novac koji je pripadao ovoj fabrici i njenim radnicima, ta sredstva se kroz hitnu i efikasnu istragu i sudski postupak mogu oduzeti i iskoristiti za namirivanje svih potraživanja koja imaju radnici Metalca", naveli su iz MANS-a.

Ipak, kako su dodali, očigledno je da se iz nekog razloga takav postupak opstruira i da kod tužilaštva i policije ne postoji volja da se on adekvatno sprovede, zbog čega je aktivno učešće Odbora za antikorupciju u rješavanju ovog problema neophodno.

"Zbog toga još jednom pozivamo Odbor za antikorupciju da već danas zakaže sjednicu posvećenu problemima radnika Metalca, da sasluša rukovodioce tužilaštva i policije i da obezbijedi hitno sprovođenje istrage kako bi se utvrdio obim malverzacija u ovom preduzeću i odgovornost i kako bi se ta sredstva kroz sudski postupak oduzela i iskoristila za namirivanje potraživanja radnika", poručili su iz MANS-a.

Bonus video: