MANS: Otvoriće se put da se državni novac prelije ka porodici Mila Đukanovića

"Formalizacija kupovine Rudnika uglja imala bi ne samo ogromnog uticaja na finansije EPCG u kratkom roku, kroz isplatu nekoliko desetina miliona eura za kupovinu akcija, već naročito na duži rok, s obzirom da će svi dugovi gubitaške rudarske kompanije i sve potencijalne buduće investicije pasti na državnu energetsku kompaniju, a kroz nju i na sve građane"
95 pregleda 3 komentar(a)
Ines Mrdović, Foto: Savo Prelević
Ines Mrdović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.03.2018. 13:10h

Specijalno državno tužilaštvo trebalo bi da reaguje povodom odluke Skupštine akcionara Elektroprivrede (EPCG) da ta kompanija kupi Rudnik uglja po cijeni od 6,4 eura za akciju, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Koordinator u Istraživačkom centru MANS-a, Ines Mrdović, kazala je da tako određena cijena akcije i sam kupoprodajni ugovor moraju što hitnije biti predmet Specijalnog tužilaštva, koje još ima šansu da spriječi ogromne štete po državni budžet.

"Odluka Skupštine akcionara EPCG da kupi Rudnik uglja po cijeni od 6,4 eura za akciju je štetna po javni interes i otvoriće put da se novac iz državne kase po ko zna koji put prelije ka porodici predsjednika Demokratske partije socijalista, Mila Đukanovića, i Vladinim kontroverznim poslovnim partnerima, kakva je italijanska A2A, zbog čega bi Specijalno državno tužilaštvo moralo najhitnije da reaguje", navela je Mrdović u saopštenju.

Cijena akcije je utvrđena izvještajem revizorske kuće Deloitte.

Mrdović smatra da su svi nalazi i zaključci u tom dokumentu donijeti isključivo na osnovu podataka koje su „servirali“ menadžment Rudnika uglja i EPCG, ne ulazeći u njihovu tačnost i pouzdanost.

"Formalizacija kupovine Rudnika uglja imala bi ne samo ogromnog uticaja na finansije EPCG u kratkom roku, kroz isplatu nekoliko desetina miliona eura za kupovinu akcija, već naročito na duži rok, s obzirom da će svi dugovi gubitaške rudarske kompanije i sve potencijalne buduće investicije pasti na državnu energetsku kompaniju, a kroz nju i na sve građane", tvrdi Mrdović.

Ona je rekla da je Deloitte, u procjeni vrijednosti Rudnika uglja, novčane tokove u narednih pola vijeka vezao za vrijednost rude uglja u tom periodu i njegovu potrošnju za rad prvog bloka Termoelektrane (TE) do čak 2038. godine.

Deloitte se, kako je saopštila Mrdović, vezao i za izgradnju drugog bloka TE i njegov rad sve do 2062. godine, što su, kako tvrdi, pretpostavke koje nemaju uporište u realnosti.

Ona smatara da u prilog nepouzdanosti kojima „vrvi“ izvještaj Deloitte ide i procjena da se koncesiona naknada koju trenutno plaća Rudnik uglja neće promijeniti ni u narednih pola vijeka.

"To pitanje je potpuno pravno neizvjesno, ne samo zbog mogućih zakonskih izmjena u tom dugom roku, već naročito kada se ima u vidu da koncesioni ugovor Rudniku uglja ističe već 2025. godine i da se ne može znati pod kojim uslovima će se sklopiti novi", kazala je Mrdović.

Prema njenim riječima, procjena vrijednosti Rudnika uglja kao takva ne može biti relevantna, jer sve što je zasnovano na lošim podacima može samo dati loš rezultat.

"Direktnu štetu od toga će imati država i građani, dok će korist od precijenjene vrijednosti imovine Rudnika uglja i njegovih akcija imati italijanska A2A i Aco Đukanović, kao treći najveći akcionar", tvrdi Mrdović.

Time će se, kako je zaključila, po ko zna koji put porodica Đukanović neosnovano bogatiti na štetu crnogorskih građana.

Bonus video: