MANS: Tužilaštvo opet pokazalo da služi "Prvoj familiji"

EPCG od oktobra 2009. još drži preko 60 miliona eura od dokapitalizacije u Prvoj banci koju kontrolišu Đukanovići, a nema značajnih investicija
50 pregleda 22 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranka Čarapić, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Ranka Čarapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.06.2012. 15:32h

Vrhovno državno tužilaštvo još nije obavijestilo MANS da je odbacilo krivičnu prijavu koju je nedavno podnijelo specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, zbog kršenja ugovora o dokapitalizaciji Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i držanja novca od tog procesa u Prvoj banci, naveli su iz te NVO.

MANS je saopštio da je informacija "Vijesti" da je prijava podbačena, po ko zna koji put potvrdilo ocjenje o "krajnjoj servilnosti tužilaštva prema Prvoj familiji i tome da je kao institucija potpuno zarobljeno privatnim interesima"

Iz MANS-a smatraju da je zanimljivo da je tužilaštvo ekspresno postupilo i da je za manje od mjesec uspjelo da provede sve dokaze, angažuje vještake i ispita sva prijavljena lica.

"Čarapić treba da saopšti ko je sve, u okviru postupanja po ovom predmetu, saslušan, odnosno da li su na razgovor pozvana braća Đukanović, te naročito menadžment EPCG. Tim prije što je firma njenog supruga imala niz poslova sa energetskom kompanijom", saopšteno je iz MANS-a.

Naveli su da će nastaviti da podnose prijave kako bi ostale zabilježene, kako kažu, zloupotrebe službenih položaja i nanošenje štete javnom interesu.

MANS upozorava da će "jednog dana" odgovarati svi koji su zloupotrebljavali položaj, jer to traži Evropska unija od Crne Gore.

Tužilaštvo ne vidi Đukanovićeve dilove

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Đurđina-Nina Ivanović odbacila je krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora protiv bivšeg i sadašnjeg premijera Mila Đukanovića i Igora Lukšića, potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića i ostalih uz ocjenu da provjere nijesu dokazale postojanje bilo kog krivičnog djela zbog kojih bi se gonili po službenoj dužnosti, saznaju “Vijesti”.

Samo je mjesec trebalo da prelome na zadovoljstvo Đukanovića, ostalih iz prijave MANS-a i partnera Vlade iz Italije. Đukanović je prije prodaje manjinskog paketa akcija EPCG razgovarao sa tadašnjim kolegom, italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem. Opozicioni poslanici su ga prozivali za dil sa Berluskonijem kada je u pitanju državno energetsko bogatstvo.

MANS je 28. maja podnio krivičnu prijavu zbog kršenja ugovora o dokapitalizaciji Elektroprivrede (EPCG) i držanja novca od tog procesa u Prvoj banci, protiv bivšeg i sadašnjeg premijera, potpredsjednika Vlade, ali i menadžmenta EPCG.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, specijalni tužilac nije svojim provjerama potvrdila optužbe MANS-a da je novac od dokapitalizacije EPCG deponovan kod Prve banke radi pribavljanja koristi i da zbog toga nije bilo investicija.

Specijalni tužilac nije svojim provjerama potvrdila optužbe MANS-a da je novac od dokapitalizacije EPCG deponovan kod Prve banke radi pribavljanja koristi

„Rezultati provjere nijesu ukazali na postojanje elemenata bilo kog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Tužilaštvo je odlučilo da postupak po prijavi okonča arhiviranjem predmeta uz službenu zabilješku“, piše, između ostalog, u odluci specijalnog tužioca, čiji je šef vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić. EPCG i sada drži preko 60 miliona eura od dokapitalizacije vrijedne 96 miliona eura u Prvoj banci, čiji je suvlasnik, a koju kontrolišu braća, lider DPS-a Milo Đukanović i biznismen Aco Đukanović.

Odjeljenje Tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, ocijenilo je da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka” protiv Đukanovića, Lukšića, Lazovića, predsjednika Odbora i izrvšnog direktora EPCG Srđana Kovačevića i Enrika Malerbe, članova Borda Nikole Martinovića, Miodraga Čanovića, Borisa Buškovića, Maura Milja, Renata Ravanelija i Emilije Rio.

U prijavi MANS-a navode da su kao kriminalna organizacija izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, tako što su koristeći svoje pozicije omogućili da se desetine miliona eura od oktobra 2009. drže u Prvoj banci umjesto da se taj novac investira.

“Zbog izostanka investicija, energetska mreža je u izuzetno lošem stanju, što dovodi do velikih gubitaka, koje i dalje plaćaju građani kroz račune za struju. Ovim su potrošači direktno oštećeni, a jedinu korist ima Prva banka koja okretanjem desetina miliona eura ostvaruje profit”, tvrdili su iz MANS-a.

EPCG trpi direktnu štetu

Iz MANS-a su ukazali da je tokom problematičnog tenderskog postupka, Vlada odbila ponudu grčkog konzorcijuma koji je nudio 11,1 euro po akciji i prihvatila ponudu italijanske kompanije A2A za cijenu od 8,4 eura po akciji.

“Tako je tokom 2009. EPCG u ovoj banci držala depozite od 81 milion eura, sa kamatnom stopom od 5,6 odsto.

Naredne godine je 45 miliona držala sa kamatom od 6 odsto, a 42 miliona je prebacila u depozite sa rokom dospijeća do tri mjeseca sa kamatnom stopom od jedan do dva odsto, čime je EPCG pretrpjela direktnu finansijsku štetu”, upozorio je MANS.

Bonus video: