Maraš pokušala friziranjem zaliha da smanji gubitak "Plantaža"?

Sjednica borda je u četvrtak poslije višečasovne rasprave prekinuta i nastavljena u petak, kada je bordu direktora menadžment realno prezentovao ostvareni gubitak
170 pregleda 50 komentar(a)
Verica Maraš, Foto: Savo Prelević
Verica Maraš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.08.2015. 14:49h

Izvršna direktorica “Plantaža” Verica Maraš pokušala je prošle sedmice da polugodišnji gubitak te kompanije prikaže nekoliko miliona manjim nego što jeste, što joj članovi uprave na kraju nijesu dozvolili, saznaju “Vijesti”.

Pojedini članovi borda direktora usprotivili su se na posljednjoj sjednici u četvrtak i petak navodnim računovodstvenim egzibicijama direktorice Maraš koja je zalihe proizvoda pokušala da prikaže u finansijskim izvještajima po nerealnim tj. “naduvanim” cijenama.

Na taj način, tvrde izvori “Vijesti”, osujećena je namjera glavne menadžerke u kompaniji da se za oko 2,7 miliona eura smanji pravi gubitak, ostvaren zbog velikog pada prihoda iz poslovanja tokom prvih šest mjeseci ove godine.

Tražili smo da se obavi drugi obračun, rekao je član borda Ervin Spahić

Šestomjesečni gubitak Plantaža u 2015. godini iznosio je 4,9 miliona eura, i bio za oko 80 odsto veći u odnosu na uporedni period prošle godine. Poslovni prihodi tokom šest mjeseci ove godine iznosili su oko 6,6 miliona eura i bili su za oko 33 odsto niži nego lani.

Članovi borda su dr Veselin Vukotić (predsjednik), Dušan Perović, Vukica Jelić, Ervin Spahić, Aleksandar Jovović, Radule Raonić i Blagota Radulović. Članstvo u upravi nosi odgovornost, jer svi akcionari Plantaža svakog člana mogu u posebnom postupku tužiti pred sudom zbog štetnih odluka, u roku od pet godina nakon odlaska sa funkcije.

Zbog ovog pokušaja menadžmenta, sjednica borda je, prema informacijama “Vijesti”, u četvrtak poslije višečasovne rasprave prekinuta i nastavljena u petak, kada je Maraševa bordu direktora prikazala ostvareni gubitak od gotovo pet miliona eura.

Član borda Ervin Spahić potvrdio je juče “Vijestima” da se prvi izvještaj o polugodišnjem poslovanju Plantaža koji je menadžment dostavio članovima uprave razlikovao u konačnom rezultatu od drugog koji je na kraju usvojen.

“Objašnjeno nam je da se radilo o različitoj metodologiji procjene vrijednosti zaliha. Tražili smo da se obavi drugi obračun”, objasnio je Spahić i potvrdio da je sjednica borda u četvrtak zbog toga prekinuta, a potom nastavljena u petak.

Prema riječima Maraševe, nakon sjednice borda, uvećan gubitak u odnosu na prošlu godinu, je “u najvećoj mjeri posljedica primjene međunarodnih računovodstvenih standarda po kojima se vode flaširani gotovi proizvodi na zalihama, po cijenama koštanja koje su daleko ispod neto prodajnih, a koje se po MRS-u svakako mogu iskazati u punom iznosu neto prodajne cijene”.

Iz Plantaža su saopštili u petak da je “ovaj finansijski rezultat u prvom dijelu godine karakterističan za ovu branšu” jer se, kako su objasnili, “tada obavlja proizvodnja i ostvaruju se troškovi koji se vezuju za proizvodnju”.

Sporno bilo prikazivanje cijene proizvoda na zalihama kompanije

“Prihodi od prodaje se ostvaruju većinom u drugom dijelu godine što, u konačnom, dovodi do pozitivnog ukupnog rezultata”, naveli su u saopštenju kompanije.

Bivši direktor Plantaža Đorđije Rajković, do prije osam godina obarao je rekorde praveći i po pet miliona eura godišnjeg profita.

Ukupni dugovi kompanije za proizvodnju vina, po čijim proizvodima je Crna Gora prepoznata u svijetu, danas iznose oko 26 miliona eura.

Još nema odluke o poravnanju sa tajkunskom firmom

Članovi borda Plantaža još nijesu razmatrali predlog o mogućem poravnanju sa privatnom firmom OMP Engineering koja sudskim putem traži obeštećenje od šest miliona eura. O tome bi uprava trebalo da odlučuje na nekoj od narednih sjednica.

Vlasnici OMP bivši direktori Telekoma Oleg Obradović i Miodrag Ivanović i sadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković koji tužbom traže od Plantaža dva miliona eura za naknadu štete na ime uloženih sredstava u propalu fabriku briketa koju su gradili zajedno sa Plantažama i dodatna četiri miliona eura na ime izgubljene dobiti.

Plantaže su pred sudom ustale kontratužbom, ali je suđenje privremeno prekinuto dok se ne razmotri mogućnost dogovora i eventualnog vansudskog poravnanja sa tajkunskom privatnom firmom.

Bonus video: