Marković: Budžetski deficit smanjen na 2,9 odsto, iznenadni udari nas ne mogu ugroziti

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović saopštio je da iako ekonomija ostvaruje zavidne rezultate, privrednici smatraju da i dalje postoji ogroman prostor za napredak, naročito u dijelu suzbijanja sive ekonomije i nelojalne konkurencije
2003 pregleda 2 komentar(a)
Marković na sastanku u Privrednoj komori, Foto: Savo Prelević
Marković na sastanku u Privrednoj komori, Foto: Savo Prelević

Budžetski deficit Crne Gore na kraju 2019. godine biće smanjen na 2,9 odsto, a iznenadni finansijski udari (kao što je bio nedavno sa padom garancija u Budvi) ne mogu ugroziti finansijsku stabilnost, poručili su premijer Duško Marković i ministar finansija Darko Radunović tokom razgovora sa privrednicima u Privrednoj komori Crne Gore.

"Za tri godine smo dospjeli poreski dug smanjili za 190 miliona eura. Crna Gora je jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi. Samo su Malta i Island imali veći rast u trećem kvartalu ove godine od Crne Gore...U ovoj godini smo otorili 49 novih hotela, a za tri posljednje godine 103 hotela... Naplatili smo 1,1 milijardu prihoda od poreza ili 75 miliona eura više nego lani", naveo je između ostalog premijer Marković napominju da je zbog toga naša međunarodna kreditna pozicija pozitivna i stabilna.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović saopštio je da iako ekonomija ostvaruje zavidne rezultate, privrednici smatraju da i dalje postoji ogroman prostor za napredak, naročito u dijelu suzbijanja sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

"Poslodavci koji legalno posluju prvi su na udaru ove pojave, ali dugoročno gube svi", istakao je Golubović. Prema njegovim riječima, privrednici i dalje ističu visoke stope poreza na nepokretnosti u pojedinim opštinama. "Iako imamo najnižu stopu poreza na dobit u Evropi, učešće poreza i doprinosa u ukupnim troškovima rada, takozvani poreski klin iznosi 41,3 odsto i iznad je prosjeka zemaja OECD a gdje iznosi 36,1 odsto", što nije dovoljno stimulativno za poslovni ambijent", dodao je Golubović. Ministar finasija Radunović odgovarajući na pitanja privrednika napomenuo je međutim da se nalazimo u periodu finansijske konsolidacije i da ne bi smjeli mnogo da eksperimentišemo sa oporezivanjem i opterećenjem troškova rada. Predsjednik Odbora udruženja Privredne komore za turizam Ranko Jovović predložio je da se oformi posebno ministarstvo turizma, izmijeni Zakon o strancima i uvede kategorija zapošljavanja "stalni sezonski radnik". Predsjednik Odbora Udruženja za trgovinu *Jovan Lekić *istakao je da imamo rast u sektoru usluga, ali i da se rast ekonomije ne može bazirati samo na uslugama.

Lekić je ukazao da robna razmjena CG iznosi 2,2 milijarde, od čega je izvoz vrijedan samo 300 miliona, a pokrivenost uvoza prehrambenih proizvoda izvozom na minimumu. "Spisak blokiranih firmi, Centralna banka bi trebalo da objavljuje na sedmičnom nivou", naveo je Lekić ukazujući na problem nelikvidnosti i da je 17.000 firmi u blokadi.

Predsjednik Odbora Udruženja za trgovinu Milutin Đuranović predložio je uvođenje "selektivnog protekcionizma" na domaćem tržištu i jačanje svijesti o domaćim proizvodima.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivredi Đuro Žugić odgovorio mu je da imamo otvorenu ekonomiju, da ne možemo zabranjivati uvoz, ali da možemo podsticati domaću proizvodnju.

Bonus video: