Marković: Crna Gora prešla težak put do vodeće ekonomije Zapadnog Balkana

Marković je ukazao na činjenicu da je Crna Gora trenutno jedna od najbrže rastućih evropskih ekonomija, da to vide i njeni međunarodni partneri koji, kao i Evropska komisija u Izvještaju, navode da posebno cijene ekonomsku politiku Vlade, ali i politiku dobrosusjedstva i napredak u vladavini prava
37 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 20.04.2018. 20:05h

Privredna komora Crne Gore (PKCG) je oduvijek bila pouzdan partner Vladi na izgradnji razvijenije i bogatije države, poručio je premijer Duško Marković.

On je na svečanoj akademiji priređenoj povodom obilježavanja 90. godišnjice PKCG rekao da je Crna Gora prešla izuzetno težak put od nekada najmanje razvijene države bivše Jugoslavije, do vodeće ekonomije u regionu Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je kazao da su taj zahtjevni put obilježile mudre i hrabre odluke kojima je Crna Gora pokazala da joj je mjesto u savremenom svijetu, da dijeli zapadne civilizacijske vrijednosti i da nema dileme da ćeu narednih nekoliko godina to potvrditi i članstvom u velikoj evropskoj porodici država.

Prema njegovim riječima, svojevrstan dokaz uspješnosti takvog opredjeljenja je i činjenica da je Crna Gora prethodne godine postala 29. članica NATO-a.

„Zato koristim priliku da zahvalim PKCG na doprinosu koji je dala u oblasti promocije našeg učlanjenja, posebno u dijelu afirmacije NATO koda, koji danas posjeduje veliki broj crnogorskih privrednika“, kazao je Marković.

To je, kako je naveo, jasna potvrda ekonomskog aspekta i benefita članstva u Alijansi po ekonomiju i privredu.

Marković je ukazao na činjenicu da je Crna Gora trenutno jedna od najbrže rastućih evropskih ekonomija, da to vide i njeni međunarodni partneri koji, kao i Evropska komisija u Izvještaju, navode da posebno cijene ekonomsku politiku Vlade, ali i politiku dobrosusjedstva i napredak u vladavini prava.

„Želim da istaknem da smo tom prilikom dobili priznanje i za odgovornu i usaglašenu vanjsku politiku, kojom našim građanima, privrednicima i investitorima obezbjeđujemo visoke garancije stabilnosti i sigurnosti“, rekao je on.

Marković je rekao da Crna Gora promoviše Berlinski proces, i to posebno značaj saobraćajne i energetske povezanosti sa susjedima, i da u tome računa na nastavak značajne finansijske i tehničke podrške kapitalnoj infrastrukturi.

Ona, kako je naveo, proističe iz zajedničkog interesa Evropske unije i Zapadnog Balkana, „pa će jedan od primjera, na kojem ćemo uskoro provjeriti opravdanost naših očekivanja, biti i status jadransko-jonske brze saobraćajnice“.

„Otpočinjanjem njene realizacije kompletirala bi se slika nove crnogorske putne mreže sa auto-putem Bar-Boljari, a Crna Gora bi se našla na još jednom strateški važnom putnom pravcu“, rekao je Marković.

On je, kako se navodi u saopštenju, ponovio uspješne rezultate Crne Gore u prošloj godini na ekononskom planu – ekonomski rast od 4,4 odsto, rast zaposlenosti, kontinuiran rast kreditnog rejtinga zemlje i uspješnu emisiju euroobveznica.

„PKCG je oduvijek bila pouzdan partner Vladi na izgradnji razvijenije i bogatije Crne Gore. Zemlje boljeg života za sve njene građane. Vjerujem da ćemo i u narednoj deceniji, kada budemo slavili vijek postojanja Komore, svjedočiti još boljem poslovnom ambijentu, najvišem stepenu zaposlenosti i evropskom kvalitetu života svakog pojedinca i svake porodice u Crnoj Gori“, kazao je Marković.

Bonus video: