Marković: Gašenjem Montenegro Airlinesa izgubili bismo pola miliona putnika

"Ovo ulaganje države u MA riješiće pitanje neuplaćenih poreza i doprinosa za zapolene u MA za 20 godina. Istovremeno ćemo riješiti pitanja dugova prema bankama i partnerima MA"
10526 pregleda 56 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Miloš Rudović
Duško Marković, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 11.12.2019. 15:13h

Likvidacija Montenegro airlinesa značila da bi Crna Gora izgubila preko 500.000 putnika godišnje, kazao je premijer Duško Marković o novom Vladinom planu za nacionalnog avioprevoznika za koji je poručio da je investicioni, a ne sanacioni.

"Možete pretpostaviti šta to znači za državu Crnu Goru i njenu ekonomiju, ne samo za turizam. Ove godine MA će prevesti 680.000 turista koji su došli u Crnu Goru. To je 30 odsto učešća u broju preveznih putnika. To je preko 75 miliona prihoda ostvarenog od MA i to je 180 miliona eura posrednog doprinosa crnogorskoj ekonomiji i javnim finansijama,” kazao je premijer poslije svečanosti Ministarstva nauke u Vili Gorica.

Naglasio je da se u Crnu Goru uglavnom dolazio avionima, a ne drumovima ili željenicom.

Ako bi u ovom trenutku ugasili MA zbog, kako je kazao, "naslijeđenih dubioza iz prethodnog perioda koji traju 20 godina", crnogorska ekonomija bi doživjela veliku štetu sa nesagledivim posljedicama na duži period.

Vlada nije htjela da preduzme taj rizik, kazao je on.

"Ovo ulaganje države u MA riješiće pitanje neuplaćenih poreza i doprinosa za zapolene u MA za 20 godina. Istovremeno ćemo riješiti pitanja dugova prema bankama i partnerima MA. Istovremeno ovaj zakon uvodi MA u investiciono razvoju fazu. Jer ćemo mi u narednih šest godina nabaviti nove četiri letjelice koje će biti vlasništvo MA, a ne u zakup i praviti ozbiljne troškove".

Dodao je i da se na taj način čuva karovski potencijal - pilote, inženjere, tehničare..

"Ovo je ekonomska mjera, a ne sanaciona mjera. Siguran sam da će to dati rezultate u ovih šest godina. Ovaj model od šest godina će nam pokazati već iduće godine da li su naše procjene dobre, a mi vjeruemo da su dobre. Ako te procjene ne budu dobre i ako ne budu davale rezultate, likvidacije i stečaj su uvijek na stolu. Zato poručujem građanima da ovo razumiju, jer ako svake godine nemamo 200 miliona eura prihoda koje nam donosi MA , onda nam dolaze u rizik i plate i penzije, redovnost njihovih isplata i svi drugi aspekti javnih finaijsja. Ovo je ulaganje a ne potrošnja. Znam da je veliki iznos, ali Vlada mora končano da to pitanje riješi”, kazao je Marković

Na pitanje da li očekuju podršku parlamentu od koalicionih partnera, Marković je kazao da na Vladi nisu imali razlike u odnosu na to pitanje.

Bonus video: