Marković: Od ulaska u NATO, investicije zemalja članica porasle za 64 odsto

Marković je u Londonu rekao da je Crna Gora od obnove nezavisnosti 2006. godine "učvrstila poziciju ekonomski najrazvijenije zemlje Zapadnog Balkana"
2156 pregleda 17 komentar(a)
Marković u Londonu, Foto: Vlada CG/Twitter
Marković u Londonu, Foto: Vlada CG/Twitter
Ažurirano: 13.11.2019. 18:08h

Od ulaska Crne Gore u NATO investicije iz zemalja članica alijanse porasle su za 64 odsto. To je na XIII globalnoj konferenciji "Henley&partners" u Londonu kazao premijer Duško Marković.

"Ukupni priliv SDI u ove tri godine iznosi preko 1,5 milijarde eura. Stopa nezaposlenosti je smanjena za oko 8 odsto. U toku je realizacija investicija vrijednih više od tri milijarde", kazao je Marković.

On je naglasio da crnogorski turizam ruši rekorde i po broju noćenja i po prihodima.

" Današnji podaci: I-IX 2019. 360.000 turista ili 1,35mil. noćenja više u od I-IX 2018. To je rast od 11%. Završićemo 2019. sa više od 2,5 miliona turista - četiri turista na jednog."

Marković je u Londonu rekao da je Crna Gora od obnove nezavisnosti 2006. godine "učvrstila poziciju ekonomski najrazvijenije zemlje Zapadnog Balkana i potpuno bezbjedne države zasnovane na jedinstvenom multikonfesionalnom i multietničkom skladu".

Izlaganje premijera pratio je promotivni film o Crnoj Gori.

Marković je rekao u Londonu istakao ogromna ulaganja u sjeverni region, da država više od 800 miliona eura ulaže u autoput, te da predstoji izbor strateškog partnera za naše aerodrome.

Premijer je rekao da su sve to povoljnosti za investitore koje sada očekuje i razvojni program kroz koji najviše 2.000 investitora u naredne tri godine mogu steći državljanstvo Crne Gore ulaganjem u neki od razvojnih projekata.

„Aplikacija košta 100.000 eura i podrazumijeva minimalno ulaganje u Primorju ili u glavnom gradu Podgorici od 450.000 eura, a u manje razvijenom, ali resursima bogatom Sjevernom regionu 250.000 eura. Postupak uključuje renomirane međunarodne agente (kao što je i H&P)za posredovanje te bezbjednosnu i drugu provjeru aplikanata. Odobrena su četiri velika u značajna investiciona projekta od čega tri na sjeveru Crne Gore. U narednih par mjeseci očekujemo još prijava projekata, s obzirom da je interesovanje veliko. Čitav proces vodi isključivo Vlada čime garantujemo transparentnost, zakonitost i sigurnost ulaganja po ovom modelu“, zaključio je predsjednik Marković na XIII globalnoj konferenciji o državljanstvu koja se održava u Londonu.

Marković: Veliko je interesovanje investitora za projekat ekonomskog državljanstva

Marković iskazao je zadovoljstvo uspjehom predstavljanja naše zemlje u Londonu na XIII globalnoj konferenciji o državljanstvu rekavši da je to bila prilika da pred renomiranim poslovnim ljudima iz cijelog svijeta pošaljemo poruku da je Crna Gora prestižna investiciona destinacija i poželjna za ulaganje kapitala, saopšteno je iz Markovićevog kabineta.

"Nema bolje prilike nego da potencijale Crne Gore predstavimo u Londonu, jednom od najvećih biznis centara u svijetu u kojem se sreću biznismeni i sa Istoka i sa Zapada. Veoma sam zadovoljan što je iskazano veliko interesovanje za naš program i što će sasvim sigurno to interesovanje biti pretočeno u konkretne inicijative i u konkretne procedure koje će doprinijeti razvoju projekata u sektoru turizma i poljoprivrede i na taj način podstaći dalji rast naše ekonomije i razvoj“, rekao je Marković nakon obraćanja učesnicima konferencije.

Premijer je kazao da ćemo iz tog programa "ne samo podstaći nove investicije već i obezbijediti dodatni novac za razvoj kapitalne infrastrukture."

Kao posebno važno predsjednik Vlade je istakao činjenicu da je naš model, koji smo promovisali, jedinstven i da zahvaljujući angažovanju kvalitetnih agencija za marketing i za bezbjednosne provjere nema mogućnosti kompromitacije projekta.

"Ovdje su se svi uvjerili da je naš program jedinstven da to nije prodaja nekretnina i imovine radi brzog priliva nova u budžet već radi priliva novca na duže staze u budžet, da smo obezbijedili transparentnost i zakonitost i sigurnost ulaganja“, kazao je Marković.

Bonus video: