Marković: Pažljivo smo osmislili mjere otplate državnog duga, pratimo trendove

Od 530 miliona, kako je istakao Marković, 321 milion se odnosi na obveznice emitovane 2015.godine
657 pregleda 1 komentar(a)
Marković danas u Skupštini, Foto: Boris Pejović
Marković danas u Skupštini, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.07.2019. 15:36h

Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je tokom premijerskog sata da se predviđenim izmjenama Zakona o budžetu ne uvodi bilo kakvo novo zaduženje, koje će povećati javni dug Crne Gore naredne godine.

Marković je, odgovarajući na pitanje Raška Konjevića (SDP) koliko će novo zaduženje Vlade od 500 miliona eura, koje je predviđeno predlogom rebalansa, uticati na ukupan javni dug koji je tokom 2019.godine premašio iznos od 3,1 milijarde eura, kazao da je "ovdje riječ o pažljivo osmišljenim mjerama otplate državnog duga"

"Usmjereni smo na jačanje fiskalne stabilnosti ...i stvaranje pretpostavki za refinansiranje glavnice postojećeg javnog duga koji dospijeva na naplatu u 2020.godini, što je i osnovni cilj predloženog rebalansa".

On je kazao da Vlada i Ministarstvo finansija pažljivo prate trendove na međunarodnom finansijskom tržištu, s obzirom da dio duga, koji dospijeva na naplatu 2020.godine iznosi oko 530 miliona eura. Od tih 530 miliona, kako je istakao, 321 milion se odnosi na obveznice emitovane 2015.godine.

Zato, kako je ocijenio, smatraju opravdanim da se sredstva za otplatu duga koji dospijeva naredne godine, obezbijede uz što niže troškove.

Marković je istakao da se povećanje javnog duga u iznosu od 600 miliona eura u periodu od 2016.godine, dominantno odnosi upravo na povlačenje sredstava za izgradnju prioritetne dionice autoputa.

On je na Konjevićevo pitanje da da li ovakve odluke Vlade predstavljaju “teret o vratu” novim generacijama, kazao da "ovakva finansijska operacija neće biti teret o vratu mnogim generacijama, već je u pitanju promišljena i pravovremena reakcija".

Konjević je ocijenio da je ukupan javni dug 2016.godine iznosio oko 2,6 milijardi eura, a ukupan javni dug na kraju 2019.godine premašiće iznos od 3,2 milijarde eura.

"Da li činjenica da su za tri godine građani zaduženiji za 600 miliona eura može na bilo koji način da se predstavi kao poboljšanje njihovog životnog standarda”, pitao je Konjević.

Rast duga od 600 miliona, kako je kazao, znači da je Vlada svakog stanovnika Crne Gore , koji je bio dužan 4.300 eura 2016.godine, za samo tri godine zadužila za dodatnih 1.000 eura.

Bonus video: