Marković: Projekat Luštica Bay pomaže CG da izađe iz balkanske prosječnosti

"To je projekat kome moramo biti posvećeni svi, prije svega Vlada i njena administracija. Prošlo je vrijeme strateških političkih odluka, sve smo ih donijeli, sada smo na terenu ekonomije, razvoja, rasta, novih radnih mjesta, poboljšanja životnog standarda a ovaj projekat nam to omogućava"
131 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2017. 12:04h

Luštica Bay je zaista projekat koji će obilježiti Crnu Goru kakvu želimo u budućnosti, novu Crnu Goru, saopštio je danas predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

On je danas u pratnji ministra turizma i održivog razvoja Pavla Radulovića i ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića posjetio gradilište turističkog kompleksa Luštica Bay, na poluostrvu Luštica.

Kako je saopšteno iz Vlade. Marković je izrazio zadovoljstvo napretkom gradnje turističkog kompleksa Luštica Bay rekavši da je to tip projekata koji mijenjaju Crnu Goru i pomaže joj da izađe iz balkanske prosječnosti.

"Projekat se razvija impresivno. Vrijednost Luštica Bay-a je procijenjena na 1,1 milijardu eura zvog čega je ova investicija veoma važna za ekonomiju Crne Gore. To je projekat kome moramo biti posvećeni svi, prije svega Vlada i njena administracija. Prošlo je vrijeme strateških političkih odluka, sve smo ih donijeli, sada smo na terenu ekonomije, razvoja, rasta, novih radnih mjesta, poboljšanja životnog standarda a ovaj projekat nam to omogućava. Ovdje će živjeti preko 13 hiljada ljudi i opsluživati ovaj kompleks. Dakle ovdje neće biti hoteli i apartmani za sezonu, nego će se ovdje živjeti i raditi tokom čitave godine. Impresioniran sam ovim što vidim na terenu" – kazao je Marković novinarima prilikom obilaska kompleksa.

U saopštenju se dodaje da je izvršni direktor kompanije Luštica Bay, Daren Gibson rekao je da je sa ponosom pokazao markoviću dosadašnja dostignuća i da posjetu Markovića i delegacije Vlade vidi kao podršku Vlade.

"Posjeta nas uvjerava da postoji podrška Vlade za ovaj projekat", rekao je Gibson.

Iz Vlade su dodali da je delegacije Vlade i Luštica Baya nakon obilaska na sastanku razmotrili sve detalje projekta izrazivši obostrano uvjerenje u uspješnu realizaciju.

Govoreći o projektu Gibson je rekao da je riječ o najvećem turističkom kompleksu u ovom dijelu jugoistočne Evrope i Mediterana.

"Ova godina je jedna od najvažnijih u razvoju Luštica Bay-a jer završavamo radove u Luštica Bay marini, izgradili smo 160 stambenih jedinica, počeli smo gradnju prvih vila i gradskih kuća u kompleksu, i intenzivno radimo na izgradnji prvog hotela. Sve to će biti otvoreno do ljeta 2018. godine. Počinjemo i sa grubim radovima na definisanju golf terena, a krajem ove ili početkom sljedeće godine počinjemo sa gradnjom potpuno novog naselja u kompleksu a to je Luštica Bay Central", rekao je Gibson, a saopšteno je iz Vlade.

Iz Vlade su poručili i da je Luštica Bay budući turistički grad i da se gradi na neuređenom dijelu poluostrva Luštica koji ne posjeduje komunalnu, saobraćajnu niti drugu infrastrukturu, što ovaj projekat vrijedan 1,1 milijardu eura čini najvećom "grinfild" investicijom u ovom dijelu Evrope.

"Ugovor o zakupu i izgradnji koji se odnosi na Luštica Development Opština Tivat, potpisan je 23. oktobra 2009. godine između Vlade Crne Gore, Opštine Tivat i kompanije Luštica Development AD Podgorica. Ugovoreni Investicioni program premašuje iznos od 1.1 milijarde eura, a obuhvata izgradnju: osam hotela (3.310 hotelskih soba, 60% kapaciteta sa 5 i više zvjezdica), 1.250 rezidencijalnih jedinica (uključujući vile i apartmane), Thalasso centar, 2 marine sa vezovima i pratećim sadržajima, golf teren sa 18 rupa, Konferencijski centar i sadržaje za svakodnevne potrebe otvorene tokom cijele godine uklljučujući prodavnice, restorane, osnovnu školu i zdravstvene objekte", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Galerija

Bonus video: