Marković: Vjerujem da će doći do povećanja minimalne zarade

Marković je, komentarišući ocjene članica AmCham-a u dijelu koji se odnosi na sivu ekonomiju, rekao da Vlada u ovom trenutku nema dovoljno potencijala da odgovori izazovima neformalne ekonomije
7660 pregleda 21 komentar(a)
Marković na današnjem događaju, Foto: Saša Matić/gov.me
Marković na današnjem događaju, Foto: Saša Matić/gov.me

Vlada razmišlja da smanji ili ukine stopu poreza na dobit za kompanije koje reinvestiraju svoj profit, saopštio je premijer Duško Marković.

On je na događaju pod nazivom Otvoreno sa premijerom, koji organizuje Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham), kazao da Vlada takođe razmišlja i da pruži određene olašice koje se tiču poreskog opterećenja rada.

“Već razmišljamo o tome i veoma brzo ćemo izaći sa konretnim predlogom. Vodimo dijalog sa socijalnim partnerima i pokušavamo da dođemo do zajedničkog rješenja. Očigledno ne može biti saglasnog pristupa, ali se iskorak mora napraviti. Vjerujem da će doći i do povećanja minimalne zarade, ali i do smanjenja poreske stope opterećenja rada koje će realksirati poslodavce”, kazao je Marković.

Na događaju je predstavljen peti izvještaj o poslovnom ambijentu, koji se odnosi na prethodne dvije godine. Skoro polovina članica AmCham-a je ocijenila da se poslovna klima poboljšala. Ukupna ocjena na skali od jedan do deset u najnovijem izvještaju iznosi 6,29, dok je u prethodnom bila 5,57.

Marković je, komentarišući ocjene članica AmCham-a u dijelu koji se odnosi na sivu ekonomiju, rekao da Vlada u ovom trenutku nema dovoljno potencijala da odgovori izazovima neformalne ekonomije.

“Ne predajemo se. Imamo nedovoljan broj inspektora, ali radimo sa onim kapacitetima koje imamo. Nije inspekcijski nadzor samo da pođete na teren sa ciljem da uhvatite u krađi nekog i da ga kaznite. Nadzor mora imati više elemenata - preventivni, edukativni i represivni”, poručio je Marković.

On je naveo da često dobija prigovore sa terena da ima selektivnosti u postupanju inspekcijskih organa i da inspektori često idu kod registrovanih preduzeća koja posluju regularno.

„Inspektoru je najlakše otići tamo i pronaći neki administrativni propust i kazniti kompaniju, a ne poći uopšte kod nekoga u susjedstvu koji nije registrovan. Kontrola mora biti usmjerena i na one koji su u neformalnoj ekonomiji“, smatra Marković.

On je dodao da u Vladi prepoznaju te slabosti i da će svakoga dana jačati potencijal inspekcijskih službi.

Marković je, kada je u pitanju transparentnost, rekao da su crnogorski propisi nijesu problem.

„Imamo uredbe koje obavezuju predlagače zakona na javnu raspravu najmanje 40 dana, imamo i radna tijela i mogućnost da vas komuniciramo. Ali to ne znači da vi treba da napišete zakon, ipak je to nadležnost Vlade. Treba da vas uključimo i čujemo, ali odluka je na kraju na Vladi“, saopštio je Marković.

Kada je u pitanju Zakon o radu, Marković je rekao da ima utisak da se došlo do dobrog, naprednog i evropskog zakona.

„Stalno dobijamo prigovore, posebno jer je naše tržište rada veoma problematično i veoma sam osjetljiv na njih“, dodao je Marković.

On je naveo da bi zakon, da nije tih progovora, odavno bio u Vladinoj proceduri i možda u parlamentu.

„Ne mislim da radni odnos treba da bude garancija za zaposlenog za sva vremena. Radni odnos mora biti model u kojem će do posla dolaziti oni kojima posao treba i koji znaju da rade, a ne kada jednom dobijete rješenje za radno mjesto da vam je to do penzije“, poručio je Marković.

Kada je u pitanju ažurnost sudova, Marković je rekao da se rezultati koje su članice AmCham-a iznijele po tom pitanju ne poklapaju sa ocjenama Vlada.

„Oko 57 odsto predmeta u svim sudovima se završi u roku od tri mjeseca, a kada je u pitanju Privredni sud, što vas najviše zanima, to je nešto preko 60 odsto za tri mjeseca. Moguće da vaše članice gube sudske sporove, posebno radne, ali gubi ih i država mnogo više nego vaše članice“, saopštio je Marković.

On je podsjetio na dobre rezultate crnogorske ekonomske politike i dodao da je za prva dva mjeseca ove godine zabilježen rast prihoda u budžetu od preko šest odsto, odnosno 13 miliona eura.

“Na prošli petak, takođe, bilježimo 30 odsto bolju posjetu turista i 43 odsto veće prihode nego u istom periodu prošle godine”, precizirao je Marković.

Predsjednica AmCham-a u Crnoj Gori, Katarina Bulatović, je predstavljaući izvještaj kazala da je skoro polovina članica ocijenila da se poslovna klima poboljšala, dok 30 odsto nije primijetila promjenu.

“Raste broj kompanija članica koje uočavaju napredak”, rekla je Bulatović.

Ona je dodala da su članice ocijenile da je u najranijoj fazi donošenja zakona potrebno uključiti privatni sektor.

“Oko 71 odsto ispitanih iskazalo je nezadovoljstvo stepenom sive ekonomije, a 76 odsto dužinom trajanja sudskog postupka”, precizirala je Bulatović.

Ona smatra da je potrebna odlučnija borba protiv sive ekonomije.

Članice su takođe ocijenile i da je stopa poreza i doprinosa i opšte stanje na tržištu rada ozbiljan problem.

“Porez na dobit je ocijenjen kao najprivlačniji element poslovanja u Crnoj Gori, dok više od polovine smatra da su se uslovi poslovanja pogoršali, usljed povećanja poreza na dodatu vrijednost (PDV)”, dodala je Bulatović.

Članice su ocijenile i da proces javnih nabavki nije pravičan i da bi novim zakonom trebalo pojednostaviti procedure u toj oblasti.

Bonus video: