Marković: Vlada okrenuta razvoju sjevera, Mojkovcu potreban kvalitetan hotel

"Samo snažna kampanja i zajednički rad Vlade i lokalnih samouprava zajedno sa Vladom može tu našu namjeru učiniti realnom. Samo opredjeljenje nije dovoljno", rekao je Marković
108 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2017. 17:12h

Prioritet Vlade u narednom periodu biće otvaranje novih radnih mjesta i bolje ponude za kvalitetniji život na sjeveru, poručio je premijer Duško Marković.

On je danas u Mojkovcu razgovarao sa rukovodstvom Opštine.

Marković im je, kako je saopšteno iz Vlade, poručio da cilj Opštine Mojkovac treba da bude da zajedno sa Vladom pokrenu aktivnosti na daljem razvoju Sjevernog regiona i na taj način do daljeg razvoja.

"Samo snažna kampanja i zajednički rad Vlade i lokalnih samouprava zajedno sa Vladom može tu našu namjeru učiniti realnom. Samo opredjeljenje nije dovoljno", rekao je Marković u razgovoru sa rukovodstvom Opštine na čelu sa predsjednikom Dejanom Medojevićem.

On je rekao da u tom kontekstu jedan od prioriteta treba da bude da iduće godine bude otvorena u Mojkovcu Biznis zona za koju je studija lokacije već završena.

"Insistiram da ovo bude projekat koji treba da ima prioritet", rekao je Marković navodeći kao najvažniji razlog da taj projekat treba direktno da pridonese zapošljavanju i razvoju biznisa.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je ponovio da će Vlada biti okrenuta Sjevernom regionu i da to treba imati u vidu prilikom koncipiranja budžeta za narednu godinu.

Ekonomsko-socijalna karta Crne Gore, koju su "Vijesti" juče objavile pokazala je da u čak deset opština je samo broj penzionera veći od broja zaposlenih. To su većinom opštine sa sjevera Andrijevica, Berane, Kolašin, Mojkovac, Plav, Pljevlja, Plužine, Šavnik... U četiri opštine je broj nezaposlenih veći od broja zaposlenih, a to su Andrijevica, Berane, Plav i Rožaje. U Andrijevici na 535 radnika, dođe skoro dvije hiljade penzionera, nezaposlenih i korisnika socijalne pomoći.

U Berana i Petnjici (većina podataka se još vode zajedno za ove dvije opštine) na 4,5 hiljada zaposlenih ide 14,6 hiljada ostalih. U Plavu i Gusinju (takođe se još vode računaju zajedno podaci) 1,3 hiljade zaposlenih imaju četiri hiljade izdržavanih lica. U Rožajama na 2,7 hiljada radnika ima 6,4 hiljade osoba iz ovih drugih kategorija. U Mojkovcu, rodnom gradu Markovića, na 1,1 hiljadu zaposlenih imamo tri hiljade penzionera, nezaposlenih i korisnika socijalne pomoći.

Govoreći o turističkim resursima Marković je istakao da prioritet treba da bude zaštita rijeke Tare i ukazao u tom kontekstu na potrebu dovršetka sanacije deponje u Podbišću. Kao jedan od prioriteta on je istakao potrebu gradnje kvalitetnog hotela u Mojkovcu.

"Na tome treba zajedno i brzo da radimo", rekao je on.

Medojević je, kako navode iz Vlade, informisao Markovića o razvojnim i drugim projektima čija je realizacija okončana ili je u toku, "pri čemu je posebno uspjeh Opštine u gradnji puteva".

"Više od stotinu kilometara regionalnih i lokalnih puteva rekonstruiše se, izgrađeno je ili se gradi", rekao je Medojević koji je istakao pomoć inžinjerijskih jedinica Vojske Crne Gore.

Medojević je najavio da bi naredne godine kapitalnim budžetom trebalo da budu predviđeni projekti razdvajanja atmosferske i fekalne kanalizacije u gradu i revitalizacije pojedinih izvorišta.

Razgovorima je prisustvovao i ministar odbrane Predrag Bošković.

Galerija

Bonus video: