Marković zadovoljan do sada obavljenim radovima na autoputu Bar-Boljare

Na sastanku, kojem su pored predstavnika Vlade kao investitora i kompanije CRBC kao izvođača, prisustvovale i delegacije Monteputa, Državne komisije za reviziju i francusko-italijanskog konzorcijuma Ingerop Conseil Ingenierie – geodata Engineering, kao nadzornog organa, analiziran je učinak i rad svih komponenti sistema
147 pregleda 1 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Duško Marković, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 16.05.2018. 13:50h

Premijer Duško Marković saopštio je da je zadovoljan do sada obavljenim radovima na autoputu Bar-Boljare i zatražio od svih subjekata dodatne napore kako bi aktivnosti bile još intenzivnije, a projekat završen što prije i na najvišem nivou kvaliteta.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću je saopšteno da je Marković danas obišao gradilište prioritetne dionice autoputa kod tunela i mosta u Gornjim Mrkama, kako bi se lično uvjerio u tok radova.

„I danas kao i ranije, imao sam priliku da se uvjerim u veoma intenzivne radove na ovom crnogorskom istorijskom građevinskom poduhvatu koji realizujemo preko kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i njihovih podizvođača“, rekao je Marković.

On je podsjetio da je već treći put na gradilištu sa namjerom da podrži izvođača i sve napore koji idu u pravcu toga da se projekat završi u ugovorenom roku.

Na sastanku, kojem su pored predstavnika Vlade kao investitora i kompanije CRBC kao izvođača, prisustvovale i delegacije Monteputa, Državne komisije za reviziju i francusko-italijanskog konzorcijuma Ingerop Conseil & Ingenierie – geodata Engineering, kao nadzornog organa, analiziran je učinak i rad svih komponenti sistema.

„Ocijenjeno je da su dosadašnji radovi izvedeni kvalitetno i, nakon početnih kašnjenja tokom 2016. godine, u predviđenim rokovima“, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno intenzivirati napore, u dnevnoj komunikaciji ubrzavati realizaciju i gdje je moguće skraćivati rokove.

Konstatovano je i da je potrebno što prije okončati rad na poodmaklim projektima snabdijevanja autoputa električnom energijom i vodom i izrade priključka Smokovac, kako bi njihova realizacija mogla da počne već ovog ljeta.

„Na sastanku je ukazano i na činjenicu da obje države, i Crna Gora i Kina, na ovaj projekat ne gledaju samo sa ekonomske strane, već da u njemu vide i rezultat kvalitetnih bilateralnih odnosa i projekat koji može da posluži kao dobar primjer“, kazali su iz Vlade.

Marković je rekao da, zahvaljujući uspješnoj ekonomskoj politici Vlade, u budžetu ima dovoljno novca za projekat autoputa.

On je dodao i da neće biti niko zadovoljniji od njega, kao predsjednika Vlade, da sav predviđeni novac bude potrošen, jer će to značiti da su svi predviđeni radovi okončani.

Marković je ocijeno da se radi o veoma zahtijevnom i složenom građevinskom poduhvatu i podsjetio da je bilo i stradanja radnika, zbog čega treba preduzimati sve neophodne mjere na sigurnosti.

„Danas na ovoj lokaciji vidimo da se radovi nastavljaju intenzivno. U ovom trenutku je angažovano više od 3,5 hiljada radnika, a do kraja mjeseca tu će biti i oko četiri hiljade radnika. Zbog toga što se popravljaju vremenski uslovi dopremiće se nove mašine i svi smo raspoloženi i imamo namjeru da snažno stanemo uz ovaj projekat i obezbijedimo njegov kvalitetan završetak“, rekao je Marković.

On je kazao i da je zadovoljan činjenicom da je crnogorska kompanija Bemax, izvođač radova na lokaciji koju je obišao, uspjela da zadovolji najviše standarde.

„Želim da im čestitam na tome. To znači da ćemo uz ovaj projekat dobiti i kompanije koje su sposobne da ne samo u Crnoj Gori izvode ovakve projekte već vjerujem da će biti konkurentni i na regionalnom i širem evropskom tržištu“, zaključio je Marković.

Galerija

Bonus video: