Martinović: Brajoviću, neće vam proći otimanje od građana kao u slučajevima "Limenka" i "Ramada"

"Činjenica je da plaćamo najskuplji kilometar autoputa u Evropi. Neodgovoran i neozbiljan pristup svakom, pa i ovom projektu, svojstven je vladavini DPS-a punih 27 godina"
5 komentar(a)
Vladimir Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora
Vladimir Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 30.09.2017. 12:00h

Ne samo što prošla Vlada Mila Đukanovića nije vodila računa o finansijskim rizicima prilikom ugovaranja prve dionice autoputa, već je očito zanemarivala ključne elemente kao što je petlja, saopšto je danas Vladimir Martinović, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

Propustom Ministarstva saobraćaja, dok je njime rukovodio Ivan Brajović, u projektni zadatak i ponudu za gradnju dionice autoputa Smokovac - Mateševo nije uvrštena petlja Smokovac sa oko kilometar i po autoputa, zbog čega kineski izvođač sada odbija da izvodi ove radove u okviru dogovorene cijene. Prema informacijama “Vijesti”, Ministarstvo saobraćaja će se vjerovatno dogovoriti sa kineskim izvođačem, kompanijom CRBC da naknadno plati ove radove što bi moglo koštati od 25 do 30 miliona eura.

"Moguće da su mislili da će to biti unikatan primjer autoputa na svijetu koji neće imati petlju. Zvuči nevjerovatno, ali istinito. Doduše, kada znamo ko je bio ministar tokom ugovaranja prve dionice, građani su imali sreće ako je u pitanju samo "zaboravljena petlja". Bivši ministar saobraćaja Brajović kako nije imao petlje da se suprotstavi prilikom skandalozne afere "Limenka", kad je omogućio bratu Mila Đukanovića da uzme 10 miliona eura, ovog puta, vjerovatno iz ko zna čijih, samo ne državnih, interesa, nije imao petlje da ugovori petlju koja košta minimum 30 miliona eura. Tačno, u poređenu sa Acovih 10 miliona za Limenku, ovih 30 miliona za petlju Brajoviću vjerovatno ne djeluju toliko strašno. Ivan Brajović je dužan da građanima Crne Gore, kao bivši ministar saobraćaja i kao sadašnji predsjednik krnjeg Parlamenta, položi račune i pojasni kako i na koji način je zaboravljen jedan od najvažnijih djelova pomenutog projekta. Brajoviću, Demokrate očekuju da građane Crne Gore što prije obavijestite o ovakvom kardinalnom propustu i da snosite odgovornost za svoja činjena i nečinjenja. Nemojte misliti da će Vam svako otimanje od građana proći kao u slučajevima "Limenka" i "Ramada", istakao je Martinović.

On je dodao da Demokratska Crna Gora nikad nije bila, niti će biti protiv razvojnih projekata koji se odnose na razvoj Crne Gore, a naročito sjevera.

"Samim tim, ni protiv izgradnje autoputa. Ono za šta jesmo i za šta ćemo se uvijek zalagati jeste da se novac poreskih obveznika troši hiruški precizno, a ne nedomaćinski i rasipnički. Do današnjeg dana imamo vrlo sumnjivo i netransparentno trošenja sredstava za izgradnju ovog projekta, nemamo jasan uvid kako se i na šta troši novac, kolika je količina i cijena utrošenog materijala. Ako se krije trošenje novca svih građana, to govori da oni koji ga troše nemaju elementarni motiv da budu pažljivi u tom trošenju", rekao je Martinović.

Po njegovim riječima, prethodna Vlada mnoge tehničke i finansijske detalje nije pravilno sagledala prilikom ugovaranja prve dionice, pa se Demokrate pitaju kakva ćemo sve neprijatna iznenađenja imati do kraja završetka prve dionice.

"Činjenica je da plaćamo najskuplji kilometar autoputa u Evropi. Neodgovoran i neozbiljan pristup svakom, pa i ovom projektu, svojstven je vladavini DPS punih 27 godina. Najbitnija stvar za njih je zadužiti se, a kako i pod kojim uslovima - briga je očito osiromašenih građana, koji svaku grešku skupo plaćaju. Nas u Demokratskoj Crnoj Gori ne čudi što su počele da isplivavaju ovakve stvari, ako znamo da se sve radilo na osnovu idejnog, a ne glavnog projekta, pa je riječ o potpuno očekivanom epilogu. Jasno je i Vladi Crne Gore da su napravili kardinalan propust čim govore da se ovaj spor može riješiti i arbitražom, a plašimo se da neće biti jedini. Pored već ionako visokog javnog duga, ovih 30 miliona će biti dolivanje ulje na vatru i dodatan udar na budžet i životni standard građana", zaključio je Martinović.

Bonus video: