Martinović: Utvrditi pravnu odgovornost za zloupotrebe u sistemu državne pomoći

On je kazao da je vlada uprkos lažnom zaklinjanju u tržište i konkurenciju, nezakonitim i neracionalnim oblicima pomoći stvorila prepreke za ulazak na tržište svim preduzećima koja nemaju političke konekcije sa vlašću
192 pregleda 11 komentar(a)
Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 04.07.2016. 10:49h

Iako se vlast diči uspjesima u evropskim integracijama, čisto sumnjam da u zemljama zapadne demokratije ima primjera da je neka vlast postupala kao naša, kada je u pitanju državna pomoć i garancije, kazao je potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović.

On je kazao da je država platila trećinu izdatih garancija, odnosno više od 200 miliona eura novca poreskih obveznika, što znači da su neke kompanije, "najčešće tajkunske, "pojele" 200 miliona narodnog novca."

"Ono što je još gore za državu koja je na putu ka Ervopskoj uniji i koja treba da pokaže da se postavljaju temelji vladavine prava jeste da nije došlo do utvrđivanja pravne odgovornosti za zloupotrebe, propuste i nepažnju Vlade i njenih institucija, a koje je utvrdila DRI. Postavlja se, sa pravom, pitanje kako je to moguće ako institucije nezavisno i zakonito obavljaju svoj posao. Naravno, sve zloupotrebe, činjenja i nečinjenja, i nesavjesne radnje ove vlasti platiće niko drugi do građani. Plaćanje izdatih garancija je nepravedno, jer znači da ionako zaduženi građani subvencionišu kamatne stope po kojim privilegovana preduzeća uzimaju kreditna sredstva. Resursi su zarobljeni u preduzećima koja nijesu efikasna i zaslužila su da ispadnu iz tržišne utakmice dok, s druge strane, Vlada nije marila što je demotivisala ta preduzeća da se bore za svoj položaj obaranjem sopstvenih troškova", kazao je Martinović.

On je kazao da je vlada uprkos lažnom zaklinjanju u tržište i konkurenciju, nezakonitim i neracionalnim oblicima pomoći stvorila prepreke za ulazak na tržište svim preduzećima koja nemaju političke konekcije sa vlašću.

"Svjedoci smo da su pojedina preduzeća koja su veliki dužnici državi, dobili ogromna sredstva samo iz razloga jer su vlasnici istih debelo ukorijenjeni u polugama ovog sistema i neraskidivim vezama povezani sa vrhuškom ove vlasti", kazao je Martinović.

On je kazao da o nemaru i štetnoj namjeri državnih institucija najbolje govore zvanične ocjene državnih revizora da Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo finasija i Komisija za kontrolu državne pomoći nijesu s dužnom pažnjom svojevremeno procijenili finansijsko stanje KAP-a, Željezare i Pobjede, niti su pridali adekvatan značaj nalazima komercijalnih revizora koji su procijenili finansijsko stanje i rizike i utvrdila da ova preduzeća nijesu u stanju da vrate kredite za koje je država garantovala.

"Ono što je olakšalo Vladi da čini sve zloupotrebe koje je i DRI konstatovala je zapravo ključ problema, a to su: nepostojanje pravne države, nedorečen Zakon o kontroli državne pomoći koji je pun praznina i nerazvijenih kontrolnih mehanizama, Komisija za kontrolu državne pomoći je u cjelosti nefunkcionalna, zasnovana je na apsurdu da kontrolisani postavlja kontrolora tj. ta institucija koja treba da ispituje akte Vlade u ovoj oblasti i primjenjuje mjere nema suštinsku nezavisnost ( Vlada imenuje članove) dok s druge strane javnost ne prati u dovoljnoj mjeri ovu problematiku, uglavnom zbog dominacije "tema iz visoke politike", tako da javnost ne vrši adekvatan pritisak da se ne čine zloupotrebe, a gore navedeni iznosi pokazuju razlog za brigu i što hitniju reakciju", rekao je Martinović.

Martinović je dodao da ono što se primarno mora uraditi jeste da se utvrdi pravna odgovornost za zloupotrebe u sistemu državne pomoći, da se promijeni status Komisije za kontrolu državne pomoći tako da postane istinski nezavisna kontrolna institucija, a možda i da se formira jedinstvena nezavisna institucija koja bi bila nadležna i za antimonopolske zadatke i za kontrolu državne pomoći, drakonske kazne za nezakonite dodjele državne pomoći.

"Moraju se obezbijediti mehanizmi da se prikupe i analiziraju podaci o svakom državnom aktu koji ima karakteristike državne pomoći, a danas se npr. oslobađanja preduzeća od plaćanja poreza u konkretnim slučajevima uopšte ne razmatraju sa aspekta kontrole državne pomoći", rekao je Martinović.

Martinović je dodao da bi bilo pošteno i odgovorno prema građanima da se propiše obaveza vraćanja neracionalno upotrijebljenih sredstva ili da se bar snose određene pravne posljedice.

"Ono što je sigurno jeste da je državna pomoć u mnogo slučajeva zloupotrijebljena, a novčana sredstva koja će platiti poreski obveznici potrošena u nepovrat za lične interese privilegovanih pojedinaca i tajkuna", zaključio je Martinović.

Bonus video: