MBA će inicirati izmjenu zakona o energetskoj efikasnosti

“Odbor za građevinarstvo MBA je ocijenio energetsku efikasnost i zakonsku regulativu u ovom segmentu kao važan dio zakonodavstva o građenju objekata”, rekli su iz MBA
51 pregleda 1 komentar(a)
građevina, radnici, Foto: Boris Pejović
građevina, radnici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.11.2015. 13:50h

Montenegro biznis alijansa (MBA) pokrenuće uskoro inicijativu za izmjenu zakonske regulative koja se odnosi na energetsku efikasnost u oblasti izgradnje objekata.

Iz MBA je saopšteno da je energetska efikasnost savremen i održiv način uštede energije.

“Prilikom izgradnje objekata, posebno treba voditi računa o energetskoj efikasnosti, jer se na taj način obezbjeđuje korisnicima prostora da manje troše energije, odnosno, energenata, zimi za grijanje, a ljeti za hlađenje”, navodi se u saopštenju MBA.

Inicijativu će pokrenuti odbori za građevinarstvo i energetiku MBA.

“Odbor za građevinarstvo MBA je ocijenio energetsku efikasnost i zakonsku regulativu u ovom segmentu kao važan dio zakonodavstva o građenju objekata”, rekli su iz MBA.

U pitanju je, kako se dodaje, dio regulative koji se odnosi na energetska svojstva objekta i koja je u Crnoj Gori još veoma široko postavljena. Zbog toga, Crna Gora ima veliki potencijal za podsticaj energetske efikasnosti i uštedu u potrošnji energije u budućnosti.

“Zemlje u regionu već u velikoj mjeri brinu o energetskoj efikasnosti prilikom izgradnje objekta. Na primjer, u Srbiji je kroz zakonsku regulativu o izgradnji objekata, na snazi od oktobra 2012. godine, kao obavezan dio tehničke dokumentacije, Elaborat o energetskim svojstvima objekta”, kazali su iz MBA.

U tom elaboratu se, kako se navodi, prikazuje koeficijent toplotne provodljivosti, koji izražava energetsku efikasnost nekog objekta.

“Maksimalno dozvoljeni koeficijent toplotne provodljivosti, 0,3 W/m²K. Ovo je ujedno prihvaćeni evropski standard za energetsku efikasnost objekata, dok je u pojedinim zemljama EU i mnogo strožiji”, precizirali su iz MBA.

U Crnoj Gori je, kako se dodaje, maksimalno dozvoljeni koeficijent toplotne provodljivosti 0,9 W/m²K.

“To znači da postoji veliki prostor za povećanje energetske efikasnosti objekata, a time i uštede u potrošnji energije, što bi dugoročno obezbjedilo izuzetno pozitivne efekte na privredu, a efekte manje cijene za zagrijavanje i hlađenje objekta osjetili bi i svi građani Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: