Medenica: Da je bilo dokaza protiv Kolarević, pokrenuli bismo postupak

"Revizijski postupak Telekoma je u kompletu završen krajem 2009. godine, a Tužilaštvu je dostavljen krajem 2010"
223 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 14:43h

Vrhovno državno tužilaštvo nije pronašlo ništa sumnjivo u dva sporna ugovora Telekoma Crne Gore iz 2005. godine, dok se sada radi na ispitivanju kompletnog revizorskog izvještaja kompanije, saopštila je predsjednik Vrhovnog suda, Vesna Medenica."Revizijski postupak Telekoma je u kompletu završen krajem 2009. godine, a Tužilaštvu je dostavljen krajem 2010. Upravo sada Tužilaštvo radi na ispitivanju kompletnog revizijskog zaključka", kazala je Medenica nakon svečanog polaganja zakletve novopostavljenih vještaka.Medenica, koja je u to vrijeme obavljala funkciju Vrhovnog državnog tužioca, rekla je da Tužilaštvo nije uočilo nikakve sumnjive poslove u ta dva ugovora.Stručni tim Ekonomskog fakulteta u Podgorici ranije je na nalog Tužilaštva bio zadužen da utvrdi da li su ugovori između Telekoma i kompanije Sigma Inter corp. i Moneta i firme Rawleigh Trading SA iz 2005. godine zaključeni u skladu sa važećim pravilima.Stučni tim je trebalo da izvijesti i da li je ugovoreni posao obavljen, ispoštovana procedura prilikom odabira izvršioca, isplaćena ugovorena cijena, kao i je li u realizaciji bilo zloupotreba i od koga.

Zakon je jednak za svePrema riječima Medenice, Tužilaštvo bi pokrenulo postupak da je u ta dva ugovora bilo dokaza protiv advokata Ane Kolarević ili bilo koga drugog.

"Zakon je jednak za sve. U tim ugovorima se Kolarević nije pominjala, niti se pominjalo nijedno ime. Radilo se o institucijama koje su međusobno sklapale ugovore o konsultantskim usugama i imena nijesu bila apsolutno niti poznata, niti tada važna", saopštila je Medenica.Ona je dodala da je transparentnim odgovorom i priloženom dokumentacijom demantovala glasine da bilo koga štiti."Iz toga se vidi da nikakve zaštite nije bilo i da je postupanje bilo u cjelosti po zakonu. Zato sam i u odgovorima novinarima, odnosno Evropskoj komisiji i američkoj Ambasadi dostavila sva postupanja i dokumentaciju koja je raspravljana", navela je Medenica.

Medenica je kazala da je transparentnim odgovorom i priloženom dokumentacijom demantovala glasine da bilo koga štiti

Od Tužilaštva je traženo da provjeri samo ta dva ugovoraOna je podsjetila da Tužilaštvo u to vrijeme nije imalo ovlašćenja da vodi istragu, već je od njih traženo samo da provjere dva sporna ugovora.“Od Tužilaštva je traženo da provjeri samo ta dva ugovora, dok za ostalo niti su tražili, niti su dostavili dokumentaciju", objasnila je Medenica.

Sporni ugovori su, kako je dodala, provjereni u pretkrivičnom postupku, dok je Tužilaštvo, prema Zakoniku o krivičnom postupku, bilo dužno da angažuje stručnu osobu ili instituciju. “Procijenila sam da u ovom slučaju, zbog specifičnosti ugovora, treba angažovati instituciju, a najkompetentniji su bili doktori ekonomskih nauka. Uputila sam pismo Ekonomskom fakultetu da se odredi tim stručnjaka", objasnila je Medenica.Ona je kazala da im je, nakon što je određen tim, poslata sva dokumentacija, nakon čega su se oni odredili prema tome.

Ugovori ispunili formu zaključivanjaStručni tim je, kako je saopštila Medenica, ocijenio da su ugovori u cjelosti ispunili formu zaključivanja, ispoštovane su ugovorene uzanse, kao i da su potpisnici imali ovlašćenja da potpišu ugovor. Oni su naveli i da su izabrane kompetentne institucije koje obavljaju konsultantske usluge, kao i da je u suštini zaključen jedan pravni posao bez ikakve zloupotrebe.

Mediji su ranije pisali da se na osnovu izvještaja stručnog tima Ekonomskog fakulteta dolazi do zaključka da su advokatske kancelarije Kolarević i Nikole Martinovića radile neposredno nakon prodaje Telekoma 2005. godine Mađar /Magyar/ Telekomu, za kontroverznu kompaniju Sigma Iter corp. na zadatku prestrukturiranja crnogorske telekomunikacione kompanije za koji se i vezuju dva sporna ugovora.Krajem prošle godine Dojče /Deutsche/ Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar Telekom pristali da plate kaznu od oko 95 miliona USD u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.Mađar Telekom je, kako se navodi u nagodbi, podmitio najmanje dvojicu Vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore.

Galerija

Bonus video: