Medojević: Banke opljačkali njihovi menadžeri i režimski tajkuni

“Sada toga nema i guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić već najavljuje da je stabilnost finasijskog sistema jedan od najvećih rizika naše ekonomije. Prema mojim saznanjima najmanje dvije banke će se obratiti CBCG sa zahtjevima za sanaciju, dok će troškovi sanacije pasti na teret deponenata, odnosno građana i budžeta, to jeste opet građana”
94 pregleda 12 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.05.2017. 12:04h

Stanje u bankarskom sektoru je dramatično loše zbog nivoa loših kredita i mnogi građani mogu ostati bez svojih štednih uloga, a budžet opterećen novim troškovima, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

On je saopštio da su banke opljačkali njihovi menadžeri i 'režimski tajkuni', kao i da su pare na njihovim privatnim računima, dok će gubitke u bilansima banaka pokriti štediše i poreski obveznici.

“Navikao sam da građani moja upozorenja i predviđanja ne shvataju dovoljno ozbiljno i da više vjeruju bivšem premijeru Milu Đukanoviću i njegovim medijima i plaćenim ekonomskim analitičarima”, naveo je Medojević u saopštenju.

Prema njegovim riječima, u bankama jednostavno nema para, a izvještaji su frizirani, što se godinama "peglalo" prilivima iz nelegalnih poslova, šverca i pranja novca.

“Sada toga nema i guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić već najavljuje da je stabilnost finasijskog sistema jedan od najvećih rizika naše ekonomije. Prema mojim saznanjima najmanje dvije banke će se obratiti CBCG sa zahtjevima za sanaciju, dok će troškovi sanacije pasti na teret deponenata, odnosno građana i budžeta, to jeste opet građana”, precizirao je Medojević.

On je rekao da godinama upozorava da će problem loših kredita (NPL) ugroziti stabilnost finansijskog sistema i depozite građana i privrede u komercijalnim bankama.

“Na to upozoravam još od 2008. godine kada su privatne banke masovno odobravale kredite, nevodeći računa o kreditnim rizicima i uzimajući kolaterale manje vrijednosti od kredita. Mnogi tajkuni bliski režimu su uzimali desetine miliona EUR kredita od banaka za rizične poslove, a često i sa kriminalnom namjerom da novac prebace na privatne račune, bez namjere da kredite ikada vrate”, rekao je Medojević.

Bankama su, kako je kazao, ostajale nekretnine čijom prodajom nijesu mogli nadoknaditi ni dio plasiranih kredita. Tako su nastajale rupe u bilansima banaka, koje su fiktivno pokrivane friziranjem finansijskih izvještaja, uz direktnu pomoć CBCG.

“Krediti koji nikad neće biti vraćeni i koji nijesu obezbjeđeni adekvatnim kolateralima godinama su u knjigama banaka prebacivani iz jedne u drugu klasu, na majke banke i faktoring kompanije i fiktivno reprogramirani. Uz pomoć CBCG, banke su izbjegavale da otpišu ove kredite kao sopstveni trošak, jer bi u tom slučaju morale da dokapitalizuju banku sopstvenim sredstvima, kako bi zadržale koeficijent adekvatnosti kapitala na nivou predviđenim zakonom”, objasnio je Medojević.

Prema njegovim riječima, pare građana i privrede su nestajale iz banaka, a rupa u bilansima je bila sve veća. CBCG je svjesno i kontinuirano učestvovala u friziranju bilansa i pomagala bankama u tom kriminalu.

“Upozorio sam građane da njihovi depoziti u ovakvim nesolventnim bankama nijesu sigurni i da brzo mogu doći u situaciju da ne mogu da podignu svoj novac”, dodao je Medojević.

Svjetska banka (SB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) su prošle godine, kako je podsjetio, prepoznale taj problem i ukazale na rizik za finansijsku stabilnost zbog problema u bankama.

“Problem je postao akutan prošle godine kada je stao priliv od prometa narkotika, zbog rata narko klanova i banke su dospjele u problem nelikvidnosti”, zaključio je Medojević.

Bonus video: