Medojević: Posao sa cigaretama kontroliše bivši ministar i dio ANB-a

Privredni sud traži informacije o radu Duvanskog, iz kompanije tvrde da rade po zakonu
54 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2012. 18:52h

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija u postupku reorganizacije Duvanskog kombinata Dragan Rakočević potvrdio je juče „Vijestima“ da je tražio informacije od stečajnog upravnika Veselina Raičevića, a u vezi s ugovorom o proizvodnji cigareta i objavljenih sumnji da se u ovoj fabrici obavlja nelegalna proizvodnja cigareta marke „kleopatra“.

„Sud i upravnik imaju nadzor nad sprovođenjem plana reorganizacije u Duvanskom kmombinatu. Ugovor koji se pominje je javan i sa njim su bili upoznati ostali državni organi. Do sada nijesmo dobili zvanično nikakve informacije da je bilo zloupotreba, a samo novinski natpisi za sud ne znače ništa“, saopštio je Rakočević.

On je istakao da u Privrednom sudu do sada nijedna inostrana kompanija nije pokrenula postupak zaštite svojih imovinskih prava vezano za ovaj slučaj, odnosno da u parničnom odjeljenju suda ne postoji takav predmet.

Rakočević je objasnio da su do sada imali slučajeva da zbog sumnji u robu sumnjivog porijekla, sud odredi privremenu mjeru i zaustavi je na carini.

Šef odjeljenja za izvoz u kompaniji Eastern Company iz Egipta Farag Murad prije dva dana najavio je tužbu protiv odgovornih zbog proizvodnje cigareta „kleopatra“ u Crnoj Gori, jer oni kao vlasnici brenda nikada nijesu dali dozvolu za proizvodnju u DKP-u.

"Niko u Evropi ne može da proizvede cigarete 'kleopatra' bez odobrenja ili dozvole Eastern Company Egypt. Do sada nijesmo odobrili bilo kojem pravnom ili fizičkom licu da proizvodi naše proizvode koji nose naš brend - ime Kleopatre“, izjavio je Mural.

"Vijesti" su prije dva mjeseca pokrenule priču o sumnjivoj danonoćnoj proizvodnji "kleopatre" u državnoj fabrici, nekad u tri smjene, a odgovorni iz menadžmenta i Vlade su tvrdili da se sve legalno proizvodi za firmu FZE Liberti navodno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, o kojoj pravi vlasnik brenda “kleopatra” ne zna izgleda ništa.

Poslije prekjučerašnjeg javnog poziva ministra poljoprivrede Tarzana Miloševića da ljudi iz DKP-a provjere dokumenta i javnosti saopšte o čemu se radi, juče se oglasio izvršni direktor DKP-a Slavoljub Vukašinović koji je rekao da su 19. novembra 2010. potpisali ugovor sa firmom FZE Liberty, Al – Jazeera Al. – Hamra Ras Al Khaimah, iz UAE.

Partner uplatio i za remont mašina

“Ni u ovom kao ni u bilo kojem drugom slučaju nijesmo se zanimali za to da li je predmetna firma registrovana na destinaciji koja je u Ugovoru navedena kao adresa kao ni to šta je osnovna ili svaka druga djelatnost partnera. Po Ugovoru, Član 3.1. u decembru smo primili na račun 115.000 eura za remont „tvrde pakerice“, kako bi bila u pogonskoj spremnosti da proizvodi 85 tona cigareta mjesečno za pomenutu firmu. Inače, djelovi opreme prije remonta bili su u katastrofalnom stanju zbog hronične dugogodišnje nelikvidnosti koja nije dozvoljvala bilo kakva ulaganja u održavanje”, saopštio je Vukašinović.

Prema njegovim riječima, prvi uslov za otpočinjanje bilo kakvih aktivnosti na pripremi proizvodnje bio je da kupac dostavi odgovarajuću potvrdu kojom dokazuje da ima pravo na brend, dok je drugi uslov - uplata 50 odsto avansa za naručenu količinu.

Prvi uslov za otpočinjanje bilo kakvih aktivnosti na pripremi proizvodnje bio je da kupac dostavi odgovarajuću potvrdu kojom dokazuje da ima pravo na brend, dok je drugi uslov - uplata 50 odsto avansa za naručenu količinu

“Remont smo završili početkom 2011. a prvu svoju narudžbu kupac je platio i preuzeo (Luka Bar, carinjenje po procedurama CG), u novembru 2011. godine. U junu 2012. poslije već izgubljene nade da će se realizacija Ugovora nastaviti, dolazi do prvih značajnijih narudžbi koje su od početka jula uposlili kapacitete DKP-a u stečaju u punom kapacitetu „tvrdog pakovanja“ u tri smjene. Narudžbine su bile potkrijepljene i dokumentom kojim dokazuju legalnost brenda i uplatom avansa”, dodao je Vukašinović.

On je naveo da je “proces proizvodnje kao ovlašćeni predstavnik kupca pratio prvih dana predstavnik našeg uvaženog klijenta konrolišući kvalitet”.

“Pošto je izvoz cigareta liberalizovan, za otpočinjanje proizvodnje za izvoz nije potrebna bilo kakva dozvola nadležnih institucija, već se kontrola sprovodi u redovnom carinskom postupku. Nemamo nikakvih saznanja niti bilo kakvih najava da bilo ko ima niti namjeru, niti osnova da tuži bilo koga zbog ovog aranžmana DKP-a. Naprotiv, našeg partnera smo o pisanju medija u Crnoj Gori obavijestili a njegov odgovor je sadržan u najavi da će poslije nedjelje izvršiti novu uplatu kako bismo mi u DKP-u obezbijedili dovoljne količine sirovina i repromaterijala te odgovorili njegovim zahtjevima za nove isporuke. Osnovna bojazan je da bi nezaslužena medijska pažnja mogla „potjerati“ i ovog i buduće partnere”, tvrdi Vukašinović.

Dobili novac za 200 radnika i 300 uzgajivača

Kako je napomenuo direktor, ovaj i slični poslovi čine pozitivan pomak u poslovanju DKP-a i sačuvana radna mjesta za 200 zaposlenih, podsticaj uzgajivačima duvana i njihovih 300 porodica.

„Ovaj i slični poslovi se rade na način da se upošljavaju svi crnogorski kapaciteti koji proizvode repromaterijale koji su potrebni DKP-u (ambalaža, karton i paklice). Ovim putem želim da podsjetim na činjenicu da se Stečajni upravnik ne bavi niti potpisivanjem ugovora niti pregovorima sa poslovnim partnerima. Stečajni upravnik u DKP-u prati realizaciju Plana reorganizacije. Efekti ovog posla izraženi su u tome da smo osim redovne isplate zarada, zajedno sa prekovremenim radom, povećali zalihe repromaterijala za tri puta i održali zalihe osnovne sirovine na istom nivou”, dodao je Vukašinović.

Kao značajno, on je naveo da će DKP uskoro moći da redovnije namirujemo povjerioce koji su podnijeli prijave potraživanja, kao i da im sve ovo daje nadu u pozitivne poslovne rezultate u skorijem periodu.

“Sve naše aktivnosti su ne manje bitne i za manjinske akcionare koji su dominantno naši sadašnji i bivši radnici, koji će ozdravljenjem Duvanskog vratiti svoja vlasnička prava u kompaniji. Ovih dana radimo na pravljenju finansijske konstrukcije za kupovinu još jedne polovne „tvrde pakerice“ kako bismo odgovorili potrebama, makar najznačajnijih kupaca. Uvjereni smo da ničji cilj nije da se Duvanski zaustavi. Za sve kontrole od strane nadležnih institucija smo spremni kao i to da podnesemo odgovornost za sve nepravilnosti koje su mogle nanijeti bilo kome bilo kakvu štetu”, zaključio je Vukašinović.

Iz Duvanskog nijesu odgovorili kako su od prve tranše u novembru finansirali remont mašina, plate i troškove otkupa kada je u tom mjesecu, prema carinskim deklaracijama, iz Crne Gore zvanično izvezeno duvana i duvanskih proizvoda u vrijednosti od svega 42 hiljade eura.

Iz Socijalističke narodne partije su ranije saopštili da sumnjaju da se ponovo radi o švercu cigareta i da se time finansiraju izbori.

Iz Socijalističke narodne partije su ranije saopštili da sumnjaju da se ponovo radi o švercu cigareta i da se time finansiraju izbori

Tužilaštvo još nije razotkrilo ni poslovanje famozne firme Montenegro tabako iz Mojkovca za koju je Duvanski rezao ogromne količine duvana, ali se ne zna gdje su cigarete završile.

Javili se novi partneri iz Singapura i Francuske

Vukašinović naglašava da su već izvezli i naplatili 124 tone cigareta, a za ubuduće imaju narudžbe u količinama dovoljnim da namire sve tekuće troškove kao i zarade zaposlenih.

“Krajem septembra trebalo bi da počinjemo proizvodnju za partnera iz Singapura (Vrginia Tabacco PTE.Ltd) u prvom lotu 60 tona kao i za partnera Intercorp-Finance SAL iz Francuske koji je spreman za investiranje u proširenje kapaciteta”, naveo je Vukašinović. I pored toga što su kompanija u stečaju, kako ističe, “ne mire se sa činjenicom” da za njih „nema spasa“.

“Odlučni smo da izbjegnemo sudbinu fabrika u okruženju za koje nije bilo mjesta na tržištu cigareta i to fabrike u Ljubljani, Zagrebu, Zadru, Mostaru, Gnjilanama, Kumanovu”, saopštio je Vukašinović.

Medojević: Cigarete prave jedan bivši ministar i dio ANB-a

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, koji je kao konsultant radio u postupcima privatizacija nekoliko duvanskih kompanija, ocijenio je juče za “Vijesti” da je “Crna Gora odranije poznata kao zemlja gdje vlast i režim tolerišu nelegalne aktivnosti kada je u pitanju proizvodnja i promet cigareta”.

“Ovo što se sada dešava je frapantan slučaj jer Crna Gora otvara pregovore sa EU poglavljima 23 i 24. I Europol i Evropska komisija upravo posebnu pažnju posvećuju prometu ove robe jer ona može završiti na evropskom tržištu i oštetiti budžete zemalja EU. Godinama se mijenjaju garniture na vlasti koje izvlače milione eura mjesečno od cigareta”, tvrdi Medojević.

Ovo što se sada dešava, prema Medojevićevim informacijama, posao je “pod kontrolom jednog bivšeg ministra i njegove grupacije koja funkcioneše uz pomoć dijela ANB, koji je u vrijeme bivšeg direktora ANB Vladana Jokovića bila suspendovana”.

“Od kada je na čelo ANB-a došao Boro Vučinić ta grupacija se vratila 'na velika vrata' i nastavljen je taj drski, očigledni šverc koji se sada radi pod zaštitom vlasti. Mislim da premijer Igor Lukšić, kao političar koji traži podršku Evrope, ne bi smio sebi da dozvoli da se, za vrijeme njegovog mandata, na ovako drzak i bezobziran način zloupotrebljavaju bezbjednosne službe i proizvode cigarete drugog proizvođača...

Sada je ključno pitanje za ministra pravde gospodina Duška Markovića koji bi morao da se izjasni otkud sad ovakvo ponižavanje države Crne Gore

Sada je ključno pitanje za ministra pravde gospodina Duška Markovića koji bi morao da se izjasni otkud sad ovakvo ponižavanje države Crne Gore i ugrožavanje EU integracija. Ovo su prekšaji koji se u EU sankcionišu ogromnim kaznama“, istakao je Medojević i ponovio da ga zanima mišljenje ministra pravde. Prema Medojevićevim procjenama, naš budžet se na sivom tržištu cigareta godišnje “ošteti za 30 miliona eura”, a to nije moguće “bez direktne podrške ANB i Vlade”, posebno prema prelazima prema Kosovu i Metohiji.

“U duvanskoj industriji imao sam prilike da čujem od predstavnika velikih svjetskih kompanija da se njihovi proizvodi proizvode bez licence i to je nešto što je bilo zaštitni znak Crne Gore pod ovim režimom posljednjih 20 godina. Onaj ko uspije da proizvede neku cigaretu, a da na nju ne plati akcizu i dažbine, zna da se radi o ogromnom novcu koji se uglavnom, u gotovini, sliva u džepove ljudi bliskih vlasti ili bezbjednosnom sektoru”, objasnio je Medojević.

Galerija

Bonus video: