Medojević: Prekinuti pregovore o prodaji Instituta "Simo Milošević"

"Pregovore treba obustaviti zbog moguće nenadoknadive štete po interese države, koja može nastupiti ukoliko bi se zaključio ugovor o kupoprodaji kontrolnog paketa akcija Instituta po cijeni koja je višestruko niža od likvidacione vrijednosti kompanije“
2690 pregleda 7 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević pozvao je premijera Duška Markovića da prekine pregovore o kupoprodaji 58,48 odsto akcija Instituta "Simo Milošević" iz Igala.

Medojević je Markovića, koji je i predsjednik Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, pozvao da prekine pregovore sa konzoricujomum koji čine češka kompanija Philibert i crnogorska Villa Oliva, o prodaji akcija Instituta.

"Pregovore treba obustaviti zbog moguće nenadoknadive štete po interese države, koja može nastupiti ukoliko bi se zaključio ugovor o kupoprodaji kontrolnog paketa akcija Instituta po cijeni koja je višestruko niža od likvidacione vrijednosti kompanije“, naveo je Medojević u pismu Markoviću.

On je dodao da je ponuđač za 58,48 odsto akcija Instituta ponudio deset miliona eura, što je višetruko niža cijena od one koju bi država kao prodavac dobila, čak i u slučaju likvidacije, prodajom imovine, nakon otplate svih prispjelih dugova.

"Država bi na taj način bila zakinuta za ogromni iznos prihoda koje bi dobila prilikom tržišne valorizacije imovine Instituta. Poznato je da je likvidaciona vrijednost najniža cijena po kojoj Vlada, odnosno država, može prodavati svoju imovinu“, rekao je Medojević.

On smatra da je prekid pregovora sa ponuđačem jedina opravdana odluka, sa aspekta zaštite imovinskih interesa države, pa samim tim i javnog.

Medojević je upozorio da bi prihvatanjem ponude češko-crnogorskog konzorcijuma za deset miliona eura novi vlasnik dobio 200 hiljada kvadratnih metara urbanizovanog zemljišta blizu mora, 86 hiljada metara kvadratnih poslovnog prostora, kao i vilu Galeb od pet hiljada kvadrata sa specijalnom infrastrukturom.

On je dodao da je usvojenim planovima predviđena gradnja stambeno poslovnih objekata od 80 hiljada metara kvadratnih na zemljištu u vlasništvu Instituta.

"Sklapanjem ugovora o kupoprodaji kontrolnog paketa akcija Instituta došlo bi do teške zloupotrebe službenog položaja i štete po imovinu države od preko 100 miliona eura“, tvrdi Medojević.

On je upozorio da je Savjet za privatizaciju propustio da u okviru priprema za tendersku prodaju obavi reprocjenu kapitala Instituta i da je prodaja obavljena na osnovu podataka koji su zastarjeli i neadekvatni i koji ne utvrđuju stvarnu tržišnu vrijednost kompanije.

"Prihvatanjem ovako nerazumne niske ponude za državnu imovinu stvara se mogućnost privatnoj firmi da stekne enormni ekstra profit, što otvara i pitanje potencijalne korupcije i dominacije ličnih privatnih interesa kod donosica odluka u odnosu na opšte i interese države“, saopštio je Medojević.

On smatra da Vlada ima na raspolaganju mnogobrojne tehnike restrukturiranja, ukoliko investiciono tržište nije povoljno za prodaju akcija Instituta.

Tim tehnikama bi se omogućila efikasna valorizacija dijela aktive Instituta po fer tržišnim cijenama, a zadržao u vlasništvu države dio aktive koji se trenutno ne može prodati po fer cijeni.

"U svakom slučaju, ponudu češko-crnogorskog konzorcijuma treba odbiti kao neprihvatljivo nisku i u narednom periodu pripremiti strategiju valorizacije državne imovine u skladu sa interesima države, Herceg Novog i radnika kompanije“, zaključio je Medojević.

Bonus video: