Mehmed Kolarević gradi i ne haje za inspekciju

Kolarevićeva firma, kako su soapštili iz Opštine, nije regulisala ni komunalije
565 pregleda 18 komentar(a)
Radovi firme Mehmeda Kolarevića, Foto: Vuk Lajović
Radovi firme Mehmeda Kolarevića, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.12.2018. 15:03h

Komunalna inspekcija i policija ponovo su Urbanističko-građevinskoj inspekciji Ministarstva održivog razvoja prijavili građevinsku kompaniju "14. septembar" biznismena Mehmeda Meše Kolarevića - da bez dozvole izvodi građevinske radove u budvanskom naselju Gospoština.

Dopis državnoj inspekciji upućen je prvo polovinom novembra kada je komunalni inspektor zatražio da se zaustave građevinski i radovi na iskopu terena. Mještani Gospoštine, naselja iznad hotela "Avala", prijavili su tada da se u njihovom naselju izvode radovi, iako je na snazi moratorijum, zbog čega je na lice mjesta izašla lokalna inspekcija.

Komunalni inspektor je na poziv građana ponovo prije tri dana izašao na teren i sačinio fotodokumentaciju i prijavio inspekciji MORT-a da reaguje jer se radovi i dalje izvode.

Kolarevićeva građevinska kompanija, koja je u protekloj deceniji izgradila više stambenih zgrada od Petrovca do Budve, dobila je dozvolu od Direktorata za inspekcijski nadzor Ministarstva održivog razvoja za uklanjanje prizemne zgrade na parceli u Gospoštini, na kojoj planira gradnju primarnog ugostiteljskog objekta. Važećim Pravilnikom, pod primarnim ugostiteljskim objektima za pružanje usluge smještaja podrazumijevaju se hotel, mali hotel, kondo hotel, butik hotel, garni hotel, apart hotel, pansion, motel, kao i hotel&resort, pa i etno selo ili vila.

Stara zgrada je porušena, ali za izgradnju hotela, Kolarevićeva firma nije dobila saglasnost.

Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić donijela je 12. oktobra rješenje kojim je odbila zahtjev Kolarevićeve građevinske kompanije da im izda saglasnost na idejno rješenje budućeg primarnog ugostiteljskog objekta za pružanje usluga smještaja - petospratnice sa 23 smještajne jedinice.

Kolarević je još 5. septembra podnio zahtjev glavnom državnom arhitekti za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje zgrade u Gospoštini, koji se prosleđuje u Budvu na odlučivanje.

Kolarevićeva firma, kako su soapštili iz Opštine, nije regulisala ni komunalije.

Područje Gospoštine je pokriveno Detaljnim urbanističkim planom "Budva - centar", na koji je Opština prije godinu i po uvela moratorijum.

U idejnom rješenju koje je objavljeno na opštinskom sajtu, kompanija „14. septembar“ planira da gradi primarni ugostiteljski objekat za pružanje usluga smještaja. Osnov za izradu projektne dokumentacije su urbanističko-tehničski uslovi koje je 14. marta prošle godine izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Riječ je o parceli u naselju Gospoština od 352 kvadrata. UT uslovima namjena parcele je ugostiteljstvo, maksimalna površina pod objektom je 211 kvadrata, a preporučena spratnost je prizemlje i pet spratova, dok je maksimalna bruto građevinska površina objekata 845 kvadrata.

"U skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima i projektnim zadatkom investitora, na parceli je predviđen primarni ugostiteljski objekat za pružanje usluga smještaja, spratnosti suteren, prizemlje i pet spratova sa ukupno 23 smještajne jedinice", piše u idejnom rješenju.

Bonus video: