Mejer: Počinjemo gradnju "Luštica Developmenta" čim stignu dozvole

"Početak prodaje nekretnina, službenih prostora i izgradnja su planirani za 2012. godinu”, kazao je Mejer
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2011. 14:43h

Izvršni direktor kompanije „Luštica Development” Semjule Mejer kazao je „Vijestima” da će ta kompanija iza koje stoji egipatsko-švajcarski konzorcijom „Orascom Development” ispoštovati sve svoje obaveze iz ugovora sa Vladom Crne Gore koje definišu minimun ulaganja u relizaciju projekta „Luštica Bay” u naredne četiri godine.

„Sporazum o razvoju i zakupu potpisan između kompanije Luštica Development AD, Vlade Crne Gore i Opštine Tivat će stupiti na snagu do kraja ove godine.

Kompanija „Luštica Development” će ispuniti minimum gradnje i investicija na koje se obavezala Sporazumom u dogovorenom roku od četiri godine”, kazao je „Vijestima” Mejer, zamoljen da prokomentariše informaciju Radija Antena M koji je u subotu, pozivajući se na izvore u Vladi Crne Gore, objavio da naredne godine na Luštici neće biti ozbiljnijih radova na izgradnji luksuznog turističko-rezidencijalnog naselja vrijednog nekoliko stotina miliona eura.

Antena M objavila je da su se „odužili pregovori “Orascoma”, odnosno "Luštica Development"-a sa opštinom Tivat”, zboge čega navodno, u planiranom budžetu “Orascom” grupe za 2012. godinu nema novca za Lušticu.

Nekoliko izvora iz Vlade Anteni M je potvrdilo da ozbiljnih radova na Luštici neće biti, makar ne iduće godine

Podgorički radio tvrdi da su “pripremljeni potrebni detaljni urbanistički planovi, do kraja godine stići će gradjevinske dozvole, ali biće kasno da se Luštica nađe u ozbiljnim investicionim planovima Orascoma”, te da je “najviše što se može očekivati su pripremni radovi početkom iduće godine, što je daleko od udarničkih planova i najava koje su se nedavno mogle čuti”.

Nekoliko izvora iz Vlade Anteni M je potvrdilo da ozbiljnih radova na Luštici neće biti, makar ne iduće godine, čime je i narušena planirana dinamika.

Projekat kroz tri faze

Projekat "Luštica Development" vrijedan je 1,1 milijardi eura i trebalo je da se realizuje kroz tri faze, od kojih svaka traje po četiri godine.

Projekat "Luštica Development" vrijedan je 1,1 milijardi eura

Opština Tivat inače, na sjednici lokalnog parlamenta 17. oktobra usvojila je prva dva DUP-a koji omogućavaju početak izdavanja građevinskih dozvola za objekte u kompleksu „Luštica Bay”. Usvojeni su DUP-ovi „Golf i Donji Radovići zapad“ i „Donji Radovići centar“ koje je uradio podgorički CAU, a koji pored ostaloga, predvidaju izgradnju velikog golf terena sa 18 rupa, četiri hotela i niza vila, apartmana, stambenih i objekata sa centralnim, komercijalnim i javnim sadržajima u budućem turističkom gradu koji će na Luštici graditi „Orascom Development“.

Ova dva DUP-a tretiraju ukupno površinu od oko 250 hektara, koja je sada najvećim dijelom neizgradjeno zemljište, a samo manji dio pripada kompleksu bivše vojne kasarne u Radovićima.

Planske dozvole preduslov

Na tom prostoru biće izgrađeno ukupno 450 hiljada kvadrata bruto-građevinske površine raznih objekata, među kojima i četiri hotela – dva kapaciteta po 600 kreveta, jedan kapaciteta 300, i jedan mali butik-hotel od 50 ležaja, ali i nova Srednja turistička škola, vatrogasna i policijska stanica, zdravstvena ustanova itd.

Mejer je „Vijestma“ posredstvom PR agencije „Magma“, kazao da će „Orascom“ ispoštovati obavezu minimuma ulaganja predviđenih za prvu fazu ovog projekta i njen završetak u naredne četiri godine.

Početak prodaje nekretnina, službenih prostora i izgradnja su planirani za 2012. godinu

„Ova prva faza obuhvata i prvi hotel sa 300 ključeva, marinu, prvu fazu grada marine sa apartmanima i poslovnim prostorima, kao i teren za golf. Početak prodaje nekretnina, službenih prostora i izgradnja su planirani za 2012. godinu”, kazao je Mejer dodajući da su „planske dozvole preduslov za početak gradnje, nakon čega slijedi i glavni dizajn za prijavljene gradnje i građevinske dozvole, kao ishod svega.”

Bonus video: