Metalci u ponedjeljak u Privredni sud

"Kavarić nam je obećao da će obavijestiti predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića i predložiti mu da potraživanja radnika budu prioritetna i u prvom naplatnom redu iz stečajne mase", rekao je Đukanović
0 komentar(a)
Metalac, Metalac Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Metalac, Metalac Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.02.2016. 14:59h

Grupa bivših radnika Metalca okupiće se u ponedjeljak ispred fabrike, a potom organizovano krenuti u Privredni sud, sa zahtjevom da im se isplati drugi dio otpremnine u iznosu od po 6,7 hiljada eura na koje čekaju od 2012. godine.

Predstavnik radnika, Milisav Đukanović, kazao je agenciji Mina-business da su tu odluku donijeli nakon današnjeg sastanka sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem, u Podgorici koji im je predočio da je Privredni sud adresa na koju treba da traže svoja potraživanja.

"Kavarić nam je obećao da će obavijestiti predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića i predložiti mu da potraživanja radnika budu prioritetna i u prvom naplatnom redu iz stečajne mase", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ukoliko u Privrednom sudu ne budu imali razumijevanja za njihov opravdani zahtjev, neminovno će uslijediti radikalniji potezi.

"Ostaje nam da se dogovorimo, ali sudeći prema dosadašnjem najavama radnika biće neminovni vjerovatno danonoćni protesti pred Vladom", kazao je Đukanović.

Grupa od 20-ak bivših radnika protestovala je u četvrtak ispred Ministarstva ekonomije.

Radnici su imali sastanak sa ministrom rada i socijalnog staranja, Zoricom Kovačević, koja im je saopštila da nije u nadležnosti tog Vladinog resora da radnicima isplaćuje otpremnine.

Bivši radnici Metalca su uvjereni da postoji mogućnost za isplatu njihovih potraživanja, koja ukupno iznose oko 152 hiljade EUR.

Sadašnji vlasnik Metalca, Nikola Furundžić, dobio je kredit od 1,5 miliona eura za koji je garantovala Vlada na ime rješavanja situacije u fabrici i isplate otpremnina radnicima.

Metalac je od kraja 2014. godine u stečaju, a ugovor sa posljednjim zakupcem beogradskim preduzećem Iskra Promont prestao je 27. decembra prošle godine.

Nova prodaja imovine preduzeća raspisana je po cijeni od 3,44 miliona eura, a ponude se Privrednom sudu mogu dostavljati do 2. marta.

Bonus video: