"Mia" ruši duh Mediterana, koalicija se ljulja

Glavna gradska arhitektica u Budvi odbila je da izda saglasnost turskoj kompaniji na gradnju hotelsko- apartmanskog kompleksa
7782 pregleda 16 komentar(a)
Kako bi izgledao planirani kompleks, Foto: Mia Investment
Kako bi izgledao planirani kompleks, Foto: Mia Investment
Ažurirano: 11.06.2019. 10:08h

Glavna gradska arhitektica u Budvi Ana Samardžić odbila je da izda saglasnost turskoj kompaniji „Mia investment“ na gradnju hotelsko- apartmanskog kompleksa „Mia Budva“ – dvije kule od po 15 spratova na prostoru ispred hala Jadranskog sajma.

Donošenjm rješenja na koje se čekalo punih 10 mjeseci od kada su turski investitori predali zahtjev, još se više produbila politička kriza u Budvi, koja prijeti raspadu vladajuće koalicije (DF, Demokrate, Crnogorska, GP URA i SDP).

Do raskola unutar vlasti došlo je nakon što je objavljeno da je aktuleni gradonačelnik Marko Bato Carević (DF) zaključio sa turskim biznismenima protokol o donaciji, kojim su investitori ponudili da izgrade, opreme i poklone vrtić, vrijedna 2,5 miliona eura.

To je izazvalo negodovanje 12 odbornika Demokrata, Crnogorske i URA, koji su inicirali zakazivanje hitne sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o protokolu i njegovom poništenju.

Međutim, do održavanje sjednice u utorka nije došlo, jer odbornici DF, potpomognuti opozicionim odbornicima iz redova DPS i SD, te dva samostalna odbornika Stevana Džakovića i Gorana Pejovića nijesu izglasali takav dnevni red, pa do rasprave nije ni došlo u skupštinskom domu, već se preselila u medije.

I dok Demokrate, Crnogorska i URA smatraju da takvim postupkom, izbjegavanjem skupštinske rasprave, Carević opravdava sumnje da ima ličnog interesa u gradnji kompleksa “Mia Budva” vrijednog 60 miliona eura, te da se to radi pod dirigentskom palicom DPS-a koji je stao na stranu gradonačelnika, dotle iz DF odbacuju optužbe da šuruju sa DPS. Oni optužuju Demokrate da vode hajku protiv Carevića u pokušaju da sprovedu “kotorski scenario” u Budvi i obore vlast.

Na udaru se i našla budvanska arhitektica Ana Samardžić, koju su ne samo turski investitori optužili za ćutanje administracije, već i samog kabineta Carevića je prozvana da je prekršila zakon, jer od početka avgusta nije donijela nikakvo rješenje.

Ona je pojasnila da su se tek sada stekli uslovi da se ovakvo rješenje donese.

Do komplikovanja situacije je došlo, jer se administracija, kada je njom upravljao Dragan Krapović, usprotivila izgradnji kompleksa “Mia Budva”, smatrajući da na tom mjestu treba da se izgradi kongresni centar. Na to obavezuje skupštinska odluka prilikom formiranja „Expo Budva“, zajedničkog preduzeća Opština Budva i Jadranskog sajma.

Sekretarijat za zaštitu imovine je tada predao zahtjev glavnoj gradskoj arhitektici da bude stranka u postupku prilikom izdavanja saglasnosti, što je ona i prihvatila, uvažavajući činjenice da je “Expo Budva” vlasnik dijela urbanističke parcele na kojoj se planira gradnja “Mia Budva”.

Ministarstvo održivog razvoja je prihvatilo žalbu “Mia investment“ i polovinom oktobra prošle godine donijelo rješenje da Opština Budva ne može da bude stranka u postupku.

Opštinski sekretarijat krajem januara podnosi tužbu Upravnom sudu na takvo rješenje. Međutim, nakon što Carević potpisuje protokol on upućuje pismo Upravnom sudu da odustaje od tužbe.

„Time su se stekli uslovi za nastavak upravnog postupka za davanje saglasnosti na idejno rješenje. Glavni gradski arhitekta je 23. maja obavijestio “Mia investment” sa primjedbama na idejno rješenje, koje se između ostalog odnose na neusklađenost namjena objekta sa planiranom, neusklađenost sa planskim smjernicama za oblikovanja i materijalizaciju, a kao dominantnu primjedbu navodi neprikladno formiranje strukture objekta”, navodi se u rješenju.

Iz “Mia investment” su takve primjedbe glavne gradske arhitektice negirali i ostali pri svome idejnom rješenju.

Samardžićeva nakon toga odbija da da saglasnost i donosi konačno rješenje.

„Opšti zaključak je da objekat svojom oblikovnošću i materijalizacijom ne doprinosi unapređenju kvaliteta prostornog i arhitektonskog izraza na mikrolokaciji, te ne doprinosi formiranju visokovrijednog izgrađenog prostora, ne stvara adekvatan budući identitet i prepoznatljivost prostora Jadranskog sajma. Predložena arhitektonika nosi duh gradske sredine nepoznate duhu Mediterana“, navela je Samardžićeva u rješenju u koje su Vijesti imale uvid.

Osporenim idejnim rješenjem „Mia Budva“ ima dvije podzemne etaže, prizemlje i 15 spratova. U podzemnim etaže ima 13.371 kvadrat neto površine, dok nadzemne 33.942 kvadrata.

„Objekat je projektovan kao pravougaona forma sa postamentom i dvije kule u pravcu istok - zapad.

Projektovane su 352 smještajne jedinice u vidu hotelskih soba i apartmana.

Spor počeo Kneževićevim optužbama protiv visokih zvaničnika

Do spora unutar koalicije došlo je nakon što je biznismen Duško Knežević, za kojim je raspisana potjernica, a u čijem je vlasništvu Jadranski sajam, optužio predsjednika Crne Gore i lidera DPS Mila Đukanovića i potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića. Oni tvrde da su mu oteli parcelu od 8.500 kvadrata, koja je uknjižena na firmu “Safiro beach“ na koju se planira gradnja „Mia Budva.

Iz turske kompanije tvrde da su kupili parcelu od “Safiro beach” i da nijesu u poslu sa Gvozdenovićem. Od Carevića su koalicione kolege traže da odgovori ko stoji iza firme Mia Budva, jer se 66 odsto osnivačkog kapitala krije iz tri firme osnovanih u Londonu - Feelife Limited, Lowell Resources Limited i Corpes Properties Limited, čiji su osnivači sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Izvršni direktor “Mia investment” Habip Arikan je Vijestima ranije kazao da je riječ o firmama koje su osnovali on i njegovi dugogodišnji prijatelji i poslovni partneri Murat Kader i Ozan Sener i da nisu maska za crnogorske biznismene i političare, niti sa njima sarađuju.

Bonus video: