Mijović: Razotkriti kriminal u ugovoru sa CEAC

Angažovati međunarodnog revizora da raskrinka nezakonitosti, korupciju i laži na osnovu kojih ovi "investitori" prijete, kaže Mijović
128 pregleda 28 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.03.2015. 18:31h

Posljednji je čas da se trgnemo i preduzmemo kolektivnu akciju da se preduprijedi ili makar ublaži neminovni negativni ishod arbitraža pred evropskim sudovima koje će nas koštati stotine miliona eura, upozorava bivši dugogodišnji konsultant Vlade Crne Gore i menadžer Evropske agencije za rekonstrukciju Dejan Mijović, član Građanskog pokreta URA.

Bivši Vladin partner u Kombinatu aluminijuma rusko-kiparska kompanija CEAC pokrenula je dva arbitražna postupka kojim traži obeštećenje od 700 miliona eura. Mijović je naveo da Vlada ne radi ništa da bi se zaštitila od arbitraže, zbog čega će Građanski pokret tražiti od Skupštine da angažuje međunarodnog revizora.

Jedini način da se preduprijedi negativni ishod arbitraža, prema Mijoviću, je da se raskrinkaju nezakonitosti, visoka korupcija i laži na osnovu kojih su ovi ‘investitori’ sazdali svoja enormna arbitražna potraživanja.

"To se može postići samo sveobuhvatnom forenzičkom revizijom svih aspekata njihovog poslovanja u Crnoj Gori, tj. angažovanjem visokospecijalizovanih međunarodnih revizorskih firmi sposobnih da urade tako zahtjevan posao. One moraju imati potpunu nezavisnost u radu, uvid u svu dokumentaciju i pristup svim dosadašnjim upravljačima KAP-a”, naveo je Mijović.

Advokat CEAC-a Matijas Menke je prošle sedmice pohvalio rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se Crna Gora kritikuje zbog odnosa prema CEAC-u. Menke je kazao da se zbog nekoliko arbitražnih postupaka ugrožava finansijska stabilnost Crne Gore.

Mijović ističe da vlasnik CEAC-a Oleg Deripaska nije morao da nas podsjeća na to preko svog advokata, niti da naporno lobira po Evropskom parlamentu da se Crna Gora pozove da poštuje ugovore i rješava trgovinske sporove sa stranim investitorima.

On je kazao da evropske institucije već dugo znaju da je skoro svaki njihov ozbiljan investitor brzo zažalio što se ovdje upustio u rizična ulaganja, ali da su istovremeno Deripaska i njemu slični ovdje sklapali ugovore sa državom i poslovali bez rizika.

"A pošto su u potpisanim ugovorima sa partnerima iz 'Granda' mnogo bolje zaštitili svoj privatni nego naš javni interes, Crna Gora će sasvim izvjesno izgubiti stotine miliona eura na arbitražnim sporovima pred evropskim sudovima. Poreski obveznici su, uostalom, već isplatili stotine miliona eura Vektri i Glenkoru, koji su na sličan način upravljali KAP-om. Svi ti ugovori po državu, uključujući i posljednji sa CEAC-om, su tako štetno sačinjeni da nam ni skupi međunarodni advokati, ako ih Vlada uopšte angažuje, ne mogu pomoći da izbjegnemo pogubne posljedice”, tvrdi Mijović.

Ima li premijer lične razloge da se ne otkriju detalji za KAP?

"Naš dugogodišnji premijer i glavni akter svih poslovnih poduhvata koje su predmet arbitraža se sve ove godine oglušava na pozive eksperata da se uradi revizija tih poslova, pa se mora posumnjati da on ima jake lične razloge da se ne otkriju detalji poslovanja KAP-a", kazao je Mijović.

Građanski pokret URA će uskoro podnijeti predlog da Skupština Crne Gore hitno angažuje međunarodnog revizora kojem bi se omogućili uslovi za nesmetan rad, s obzirom na to da su građane premijerovi poslovi sa KAP-om već preskupo koštala i “da nas ovako prezadužene može dovesti i do potpunog bankrota.

"Pozivamo sve poslanike, pa i one iz vladajućih partija koji žele dobro svojoj zemlji, da podrže ovu inicijativu. Ako se mi interno saglasimo, ne treba sumnjati da će nam Evropska unija i drugi dobronamjerni partneri, koji nas odavno pozivaju da se obračunamo sa korupcijom i kriminalom, dati potrebnu međunarodnu pomoć da uspješno sprovedemo reviziju”, kazao je Mijović.

Bonus video: