Mijović: Vlada prećutkuje istinu o javnim finansijama

"Predstavnici Vlade, slaveći godišnjicu rada, tvrde da povećavanjem poreza neće narušiti poslovni ambijent i atraktivnost Crne Gore kao investicione destinacije, ali prećutkuju da je njihov lider Milo Đukanović obećavao upravo suprotno"
90 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: URA
Dejan Mijović, Foto: URA
Ažurirano: 02.12.2017. 08:42h

Komentarišući prijedlog budžeta Vlade za narednu godinu i njihovu najavu da će navodno konsolidovati javne finansije, član Predsjedništva Građanskog pokreta URA i ekonomski analitičar Dejan Mijović kaže da Vlada pritom prećutkuju da to znači da je država ostala bez para, da je prezadužena, da nema pristupa kreditima i da će stoga građanima dobro pritegnuti kaiš još najmanje tri godine.

“Da će smanjivati plate, penzije i socijalna davanja, a povećavati sve vrste poreza, kao i da za dugo neće biti para ni za jedan razvojni projekat osim za preskupi dijelić autoputa od 40km iz ničega u nigdje”, dodaje Mijović.

On kaže i da predstavnici Vlade slaveći godišnjicu rada, tvrde da povećavanjem poreza neće narušiti poslovni ambijent i atraktivnost Crne Gore kao investicione destinacije, ali prećutkuju da je njihov lider Milo Đukanović obećavao upravo suprotno, da će smanjivanjem poreza i prepreka za biznis od Crne Gore napraviti mediteranskog tigra.

“Gorka je istina da se rigorozne mjere štednje moraju sprovesti isključivo zato što je zbog nedomaćinskog upravljanja ekonomijom državna kasa ostala prazna, što se moraju vraćati ogromni dugovi i što su zbog nesposobnosti naše vlasti, i na njenu sramotu, upravljanje državnim finansijama preuzeli međunarodni finansijski policajci MMF i Svjetska banka”, tvrdi Mijović.

Mijović ističe i da će na našu nesreću, dugo odlagane reforme morati da sprovede bilo koja vlast, DPS-a ili one koju bude formirala sadašnja opozicija.

“Postoji, međutim, ogromna razlika između te dvije opcije, jer DPS i njen autokratski lider Đukanović odavno nisu prihvatljivi kao poslovni partneri, a odnedavno ni kao politički, pa je smjena vlasti na slobodnim izborima jedina alternativa za rješenje dugotrajne krize koju preživljava Crna Gora”, navodi Mijović.

Mijović dodaje i da na sreću premijera i DPS-a, dosad nije bilo potrebne sinergije opozicionih političkih stranaka, dijela medija i nevladinog sektora da se to ostvari.

“Obećavamo im, međutim, da će Građanski pokret URA učiniti sve da se ta sinergija što prije uspostavi i sruši Berlinski zid i u Crnoj Gori”, zaključuje Dejan Mijović.

Bonus video: