Mijušković u Budvi: Nijesam siguran da EU ostaje posvećena procesu proširenja

“Iako dobijamo uvjeravanja sa važnih evropskih adresa, ja nisam siguran da EU ostaje posvećena procesu proširenja"
82 pregleda 3 komentar(a)
Velimir Mijušković, Foto: PKCG
Velimir Mijušković, Foto: PKCG
Ažurirano: 02.11.2017. 11:41h

Predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković kazao je da države Zapadnog Balkana se nalaze u različitim fazama puta ka EU.

“Iako dobijamo uvjeravanja sa važnih evropskih adresa, ja nisam siguran da EU ostaje posvećena procesu proširenja, u skladu sa zadlugama pojedinačnih zemalja kandidata. Iskreno razumijem da treba pomoći svima koji su u ovim procesima iza Crne Gore, ali nije oportuno sa aspekta Unije pribjegavati ovakvim modelima, budući da to vodi ka euroskepticizmu bili nezainteresovanosti za zajednicu evropskih naroda. Mišljenja sam da treba da se zapitamo da li MAP- odnosno Višegodišnjim akcionim planom za Regionalni ekonomski prostor kojim EU usmjerava zemlje Zapadnog Balkana da tješnje saradjuju, progušena svojim problemima kroz ovaj okvir “kupuje” vrijeme na Zapadnom Balkanu”, kazao je Mijušković.

Prema njegovim riječima ne može se oteti utisku da je EU usljed duboke krize u kojoj se našla, potpomognuta sa balkanskih adresa, kreirala okvir kojim će nas u predvorju zadržati sve jednako dugo, nastojeći da sačuva svoj uticaj na Balkanu.

“Bilo bi za očekivati da upravo Unija u tome prepozna opadnost”, kazao je on.

Bonus video: