Miličković: Da li je 0,09 većina?

“Smisao mog obraćanja na adrese svih sudskih i tužilačkih institucija je da one pokažu profesionalnost ili lojalnost braći Đukanović”, kazao je Miličković
2675 pregleda 1 komentar(a)
Na odluku Privrednog žalio se Apelacionom sudu: Miličković, Foto: Savo Prelević
Na odluku Privrednog žalio se Apelacionom sudu: Miličković, Foto: Savo Prelević

Manjinski akcionar Elektroprivrede (EPCG) Vasilije Miličković obratio se predsjednicima Ustavnog suda, Vrhovnog suda, Apelacionog suda, Višeg suda, Privrednog suda, Sudskog savjeta CG, Pravnog fakulteta, Fakulteta za državne i evropske studije, Vrhovnog državnog tužilaštva, glavnom specijalnom tužiocu i šefu Kancelarije EU u Podgorici, otvorenim pismom kojim im je ukazao da je na Skupštini akcionara EPCG 28. marta 2018. nezakonito donijeta odluka o preuzimanju Rudnika uglja Pljevlja, sa podrškom manje od 0,09 odsto vlasnika EPCG.

“Smisao mog obraćanja na adrese svih sudskih i tužilačkih institucija je da one pokažu nezavisnost i profesionalnost ili lojalnost i zarobljenost prema braći (Milu i Acu) Đukanović”, kazao je “Vijestima” Miličković.

On je razočaran načinom na koji je Privredni sud tumačio odredbe Zakona o privrednim društvima i odbio tužbu njegove firme M&V Company koja je tražila od suda da poništi spornu odluku EPCG o preuzimanju Rudnika uglja jer je nije podržao većinski vlasnik država, nego je bila uzdržana. U međuvremenu, tužilac se žalio Apelacionom sudu na prvostepenu presudu.

“Moje razočarenje je da se tako nezakonite odluke donose, da se tako loše tumači član 39. (stav 1 do 10.) Zakona o privrednim društvima, da od prisutnih odgovornih i pravnih lica, pravnika i advokata nema reakcije, nema otpora. Priznajem da je kod mene izazvalo ne mali bijes, jer mi je povrijeđen zdrav razum i logika. I pored činjenice da sam po profesiji tehničko lice, logika i razum su me natjerali da provjerim svoj oportuni stav podnošenjem tužbe Privrednom sudu, izlažući se riziku za svoj život, velikim finansijskim troškovima itd”, naveo je, između ostalog Miličković u obraćanju.

U otvorenom pismu on dalje napominje da traži odgovore od institucija kojima se obratio i pomoć “da se sačuva pravosudni sistem i pravna država Crna Gora”.

“Moj pokušaj i nada da će sudska vlast: Privredni, Apelacioni sud, kasnije i tužilačka vlast (VDT, glavni specijalni tužilac), ASK, uvažiti moje tužbe, krivične, prijave, žalbe i prizvati se poznaniju prava, poštovanju zakona i Ustava Crne Gore, poštovanju nezavisnosti i profesionalnosti svog poziva, je bar za sada ostalo bez odjeka koji sam očekivao, čak štaviše sam razočaran i veoma zamišljen”, naveo je Miličković u pismu.

Bonus video: