Miličković o poluprivatizaciji EPCG: Brutalna pljačka i kriminal

Da su postupili 2009. po mojoj prijavi, mnoge bi stvari u godinama koje slijede bile zaustavljene, kazao je Miličković
84 pregleda 3 komentar(a)
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.04.2016. 19:43h

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković saslušan je u četvrtak zbog prijave koju je podnio protiv tužiteljke Lidije Vukčević i više sudija, koji su odbili ranije prijave u vezi sa poluprivatizacijom EPCG.

Miličković već godinama tužilaštvu podnosi prijave u vezi sa postupkom privatizacije EPCG i naplate provizije akcionarima prilikom prodaje akcija, zbog čega je kasnije podnosio prijave protiv tužilaca i sudija koji su te prijave odbacivali. On je ranije pokrenuo priču o nezakonitim konsultantskim uslogama od 15 miliona eura, zbog čega je prije 10 dana tužilaštvo pokrenulo istragu a priveden jedan od bivših direktora EPCG Flavio Bjanko.

Sa Miličkovićem je u četvrtak razgovarala tužiteljka Tatjana Žižić. On kaže da je specijalni tužilac Milivoje Katnić “izbjegao razgovor da se ne suoči sa teškim argumentima koji svjedoče o organizovanom kriminalu prve familije u Crnoj Gori, kao i zarobljenih tužilaca i sudstva”.

Milićković je kazao da je nezadovoljan ishodom sastanka jer o toku razgovora koji je trajao tri sata nije vođen ni zapisnik.

“Pričao sam kakvu opstrukciju u institucijama godinama doživljavam: od Đurđine Ivanović, Lidiji Mitrović, Lidije Vukčević,Veljka Rutovića i svih tužilaca. Objašnjavao sam da je sve to posljedica partijskog zapošljavanja i da tu sreće nema. Rekao sam joj da sam i došao u Specijalno tužilaštvo sa pretpostavkom da me tužilac Katnić ni VDT Ivica Stanković neće primiti, već neko drugi, samo da se zadovolji forma“, naveo je Miličković.

On je tužiteljki Žižić kazao da je još prije tri godine bivšem predsjedniku Višeg suda Mušiki Dujoviću uzalud ukazivao na aferu u EPCG.

„Vjerovatno niko nije očekivao da ću toliko biti uporan. To je brutalna pljačka i kriminal koji do sad od državnih organa nisu ni zavređivali pažnju. Da su postupili 2009. po mojoj prijavi, mnoge bi stvari u godinama koje slijede bile zaustavljene. Čitav proces poluprivatizacije EPCG bio je pljačkaški. Da su jednom od kriminalaca, koji je trebalo da isplati novac oduzeli pasoš 2009, on tek tako ne bi napustio zemlju“, istakao je Miličković.

On je naveo da italijanska kompanija A2A nije ni ispunjavala uslove postavljenog tendera.

“Zločin je bilo potpisati ugovor o menadžmentu i upravljanju sa manjinskim akcionarom EPCG i suprotno Zakonu o privrednim društvima. Zbog toga nam se sve ovo i dešava”, dodao je Miličković.

Zašto nije otvaran izviđaj u Prvoj

On je naveo da je tužiteljku Žižić upozorio na, kako kaže, njen namjerni propust kada je uzela u zaštitu koleginicu Vukčević “koja nije smjela da otvori izviđaj u Prvoj banci koja je 2009. godine izdala dvostuko lažnu potvrdu, po datumu uplate i po iznosu.

“Ta potvrda je poslužila za drugu pljačku 7.000 građana u visini od 504 hiljada eura. Da je tužilastvo postupilo po mojoj krivičnoj prijavi od 25. septembra 2009. godine pljačka se ne bi dogodila”, naglasio je Miličković.

Bonus video: