Miličković: VDT hitno da reaguje jer će šteta biti 119 miliona eura

Miličković danima tvrdi da će šteta za EPCG nastati kao posljedica otkupa kontrolnog paketa akcija Rudnika uglja po cijeni od 6,5 eura, a što su od EPCG krajem prošle godine tražili akcionari RUP-a: A2A i Aco Đukanović, brat bivšeg premijera
4 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.12.2017. 19:02h

Poslije krivične prijave predate Specijalnom tužilaštvu 11. decembra, predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Vasilije Miličković dostavio je danas urgenciju Vrhovnom državnom tužiocu (VDT) Ivici Stankoviću od kojeg traži “da hitno reaguje” i “spriječi najavljenu pljačku državne imovine” u Elektroprivredi, “u visini 119 miliona eura”.

Miličković danima tvrdi da će šteta za EPCG nastati kao posljedica otkupa kontrolnog paketa akcija Rudnika uglja po cijeni od 6,5 eura, a što su od EPCG krajem prošle godine tražili akcionari RUP-a: A2A i Aco Đukanović, brat bivšeg premijera.

“Gospodine Stankoviću, očito je da iza moćnika, za koje zakoni Crne Gore apsolutno ne važe, stoje jaki državni pojedinci i institucije, zato sam Vas direktno pozvao da preventivno djelujete…Ako ih Vi ne spriječite, samo italijanska kompanija A2A će iz te zamišljene transakcije opljačkati približno 48 miliona eura, pa nas onda čeka mnogo teži put da se godinama trudimo i mučimo da taj novac povratimo”, istakao je Miličković u urgenciji VDT-u.

On je dalje dodao da ga raduje saznanje što je specijalna tužiteljka Stojanka Radović, uslišila njegov pismeni zahtjev i obustavila istragu protiv nedužnih činovnika iz EPCG Vojke Ćalasan i Venke Janjušević “jer su iste bile primorane od menadžmenta – izvršnog direktora Enrika Malerbe, iz kompanije A2A”, da učestvuju u transakcijama oko spornih konsultrantskih usluga.

Miličković je objasno Stankoviću da ukoliko dođe do kupoprodaje ajkcija RUP-a, po traženoj cijeni, da će A2A inkasirati sa računa EPCG oko 13 miliona eura, Aco Đukanović oko 3,9 miliona eura, a da će EPCG shodno Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava morati da isplatiti dodatnih 34 miliona eura.

“EPCG preuzima dugove RUPV, po zadnjem dostupnom izvještaju Deloitte, od 50 miliona eura što znči da će zamišljeni scenario otkupa akcija EPCG koštati približno 85 miliona eura. Ukoliko se desi, a desiće se da kompanija A2A napusti Crnu Goru, EPCG će biti u obavezi da im po drugi put isplati, kroz njihov akcionarski udio u EPCG 41,7 odsto od iznosa 85 miliona, još oko 34 miliona, jer toliko nakon pljačke vrijedi njihova imovina. Kao što vidite g. Stankoviću, suludi scenario protiv zakonitog otkupa akcija se penje na iznos 119 miliona eura”, naglasio je Miličković u urgenciji VDT-u.

Bonus video: